duminică, septembrie 8, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPrimarul Nicușor Dan a schimbat în 4 ani 100 de kilometri de...

Primarul Nicușor Dan a schimbat în 4 ani 100 de kilometri de conducte de termoficare. Câte mandate îi trebuie ca să schimbe tot?

-

Aflat în plină campanie electorală, primarul Capitalei Nicușor Dan s-a lăudat că se află în grafic și că operațiunea de reabilitare a rețelei de termoficare a Capitalei și că  în 4 ani de mandat a schimbat 100 de kilometri de conducte de termoficare.

Îl provocăm pe matematicianul de profesie Nicușor Dan să rezolve o problemă simplă: de câte mandate de primar ar avea nevoie ca să schimbe cei peste 1.000 kilometri de conducte cât are în prezent Capitala?

Până ce va schimba toate țevile de la termoficare, Nicușor Dan va îmbătrâni, dar nu credem că la Primăria Capitalei. Conductele au o durată normală de exploatare de circa 25 de ani. În aceste condiții, reabilitarea termoficării nu va fi finalizată până când va trebui ca țevile să fie schimbate din nou.

Răzvan Murgeanu: „În București, încă există țevi de pe vremea comuniștilor”

Fostul viceprimar al Capitalei Răzvan Murgeanu spune că, în București, încă există țevi de pe vremea comuniștilor.

Răzvan Murgeanu

„La aproape 1.000 de kilometri cât are sistemul primar din Capitală, până acum s-au schimbat 100 de kilometri în patru ani, fiindcă Nicușor Dan are banii de la începutul mandatului, când a făcut cererea către Comisia Europeană. Viața normată a conductelor este de aproximativ 25 de ani. Nu poți să spui că ai făcut asta și toată lumea este veselă și nu mai face nimic. Țevi, în București, vorbind la nivel de termoficare, se vor schimba tot timpul. Au o viață normată, așa cum spuneam, ajung la capăt și trebuie să intervii iar. Noi avem, în momentul acesta, țevi în București de pe vremea comuniștilor. Încă mai avem”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, fostul viceprimar al Capitalei Răzvan Murgeanu.

Reabilitarea termoficării a început în mandatul lui Băsescu

Murgeanu a mai precizat că lucrările de modernizare a rețelei de termoficare a Capitalei au fost demarate încă din anul 2000, când primar general era Traian Băsescu. La acel moment, bucureștenii plăteau și pierderile înregistrat de RADET, iar dimensiunea acestora era o mare necunoscută.

„În anul 2000, bucureșteanul era un consumator captiv, care plătea – pe lângă ce consuma – și pierderile RADET, pentru că nimeni nu știa care este dimensiunea acestor pierderi, nimeni nu avea vreo idee despre ce se întâmplă în momentul în care s-ar tăia aceste pierderi și cât de mari erau pierderile.

Atunci au fost demarate două activități fundamentale, ca să vedem acest lucru. Prima era modernizarea și, practic, automatizarea tuturor punctelor termice și a doua era faimoasa contorizare la nivel de scară de bloc care s-a terminat undeva prin anul 2007, dacă îmi aduc bine aminte.

Trebuie să spun și că în anul 2000, fără să cunoaștem această dimensiune a pierderilor, ne apucasem să facem schimbări de registre de țevi, în Sectorul 4, de exemplu, în zona Pieței Reșița, unde s-au schimbat destui kilometri, pentru că nu se mai putea”, a explicat Răzvan Murgeanu.

Fostul viceprimar a mai spus că a schimba toate țevile din București este, pur și simplu, o „aberație”, iar o astfel de operațiune de modernizare și schimbare a conductelor nu va dispărea niciodată.

În patru ani, Nicușor Dan a schimbat doar câteva țevi, NU și centralele vechi și neproductive

Răzvan Murgeanu a avertizat că reabilitarea termoficării în Capitală înseamnă mult mai mult decât schimbarea conductelor vechi. Astfel, În București centralele RADET sunt depășite din punct de vedere tehnic, dar și moral. De pildă, afirmă Murgeanu, centrala de la Casa Presei Libere este bazată doar pe boilere care fierb apă, proces care duce la creșterea gigacaloriei. Este nevoie de cogenerare a energiei electrice pentru eficientizarea sistemului de termoficare.

Fostul viceprimar a explicat că, încă din mandatul de primar al lui Adriean Videanu, s-a vehiculat ideea trecerii centralelor pe motoare termice  

„Este neproductiv, pentru că, fierbând apă, crește gigacaloria. Nu cogenerezi, nu faci curent electric acolo. Exista acel proiect de pe vremea când eram eu la PMB. Am discutat cu Videanu atunci și am zis că trebuie trecută centrala aceea pe motoare termice, ca să cogenereze energie electrică. În patru ani, au schimbat țevi, dar nu au făcut niște chestii esențiale. Marele avantaj al meu este că în facultatea pe care am terminat-o, Construcții Hidrotehnice, am făcut foarte multă hidraulică. Și asta m-a ajutat ca să înțeleg fenomenul ăsta al RADET-ului.

Urbanismul este doar o felie din tortul acesta. Este o prioritate, dar viața cetățeanului este mai importantă, trebuie să-i fie confortabil. Că a făcut unul un bloc, nu știu unde, și Nicușor Dan îl dărâmă, este interesant pentru unii, pentru cetățeanul de rând nu prea este interesant”, a încheiat Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, în exclusivitate pentru Gândul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Alfred Bulai a făcut infarct, în arest. A fost transportat de urgență la spital

0
Alfred Bulai a fost dus de urgență din Arestul Central la Spitalul Universitar, după ce a acuzat stări de rău. El ar fi suferit un infarct. Medicul centrului de arestare în care se afla sociologul Alfred Bulai a observat că...