Proiect de act normativ, în dezbatere. Primăriile se pot împrumuta de la Trezorerie pentru energie termică

Primăriile pot solicita anul acesta împrumuturi totale de până la 450 milioane de lei pentru plata furnizării de energie termică, se prevede într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) şi art. 63 alin. (41) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de la prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 269/2017 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 450.000 mii lei, pentru finanţarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece”, se arată în proiectul de Ordonanță de urgență.

Unde se depun actele de împrumut pentru energie termică

Documentele pentru obţinerea împrumului se depun până la 29 noiembrie la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, se pșrecizează în documentul pus în dezbatere publică pe site-ul Finanțelor.

Tot prin acest proiect de OUG, este extinsă și aplicarea cotei de TVA de 5% şi pentru cazarea la hotel, pentru camping, pentru restaurant şi catering şi pentru parcurile de distracţii. MFP spune că reducerea nivelului TVA (de la 9% la 5%) contribuie la creşterea productivităţii şi a eficienţei economice, precum şi la reducerea evaziunii fiscale şi generează efecte pozitive asupra mediului de afaceri.

O altă măsură propusă de MFP este stabilirea datei de 15 martie 2019 ca termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi de sănătate, precum şi pentru diferenţele de impozit şi/sau contribuţii rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014-2017.

În cazul în care sumele stabilite prin deciziile de impunere anuală care au în vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 şi definitivarea contribuţiei de asigurări sociale datorată de persoanele fizice pentru perioada 2016-2017 sunt plătite integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume.

Termen de plată pentru CASS

De asemenea, se stabileşte 30 iunie 2019 drept termen de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizii de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017, iar în cazul în care sunt plătite până la 31 martie 2019, inclusiv, se acordă o bonificaţie de 10%.

Prin acest proiect de OUG se mai introduc prevederi prin care MFP poate utiliza creditele bugetare pe întreaga perioadă de valabilitate a schemelor de ajutor de stat, nu doar pe perioada acoperită prin legile bugetare anuale, respectiv anul curent şi trei ani ulteriori.

Ordonanță cu peripeții

Apariția acestui proiect de Ordonanță de urgență nu a fost lipsită de peripeții, iar premierul Viorica Dăncilă s-a făcut din nou ”de baftă”.

Palatul Victoria a anunţat sâmbătă seară printr-un comunicat de presă că premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să realizeze un proiect de act normativ care să ajusteze unele prevederi fiscal-bugetare, urmând ca acesta să fie pus apoi în dezbatere publică.

Numai că proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal – bugetare şi pentru modificarea unor acte normative era pus însă în dezbatere publică pe site-ul MFP încă din cursul dimineţii. Fără alte comentarii…

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.