Primăria Capitalei a reacționat la semnalele Cetateanul.net. Muncitorii au revenit pe Bulevardul Liviu Rebreanu

Bulevardul Liviu Rebreanu

După ce, în urmă cu o săptămână, Cetateanul.net a semnalat faptul că, deși proprietarii cârciumii Gnome au eliberat amplasamentul, muncitorii nu au revenit pentrui a construi trotuarul pe pe Bulevardul Liviu Rebreanu în zona Barajul Dunării, acest lucru s-a întâmplat în cele din urmă.

La mai bine de șapte ani de la începerea lucrărilor de modernizare, bulevardul Liviu Rebreanu din Sectorul 3 al Capitalei tot nu este gata. Muncitorii dispăruseră de pe șantier, chiar dacă ultimul obstacol, cârciuma Gnome, fusese înlăturat.

Acum însă, în urma semnalelor trase de Cetateanul.net, muncitorii au revenit pe șantier și s-au apucat de treabă, așa cum se poate vedea în imaginea alăturată. Demolarea cârciumii Gnome, care bloca construcția trotuarului pe bulevardul Liviu Rebreanu în zona Barajul Dunării, a început în luna martie a acestui an, la mai bine de trei ani de când Primăria Capitalei a emis notificările în vederea exproprierilor.

Despre acest stabiliment Cetateanul.net a mai scris, arătând că din cauza acestei construcții nu se putea finaliza lucrarea de modernizare a Bulevardului Liviu Rebreanu. Trotuarul modern fusese construit încă din urmă cu trei ani, însă el se împotmolea în stabilimentul bahic. Tebuia demolată cârciuma, construită cu doar câţiva ani înaintea începerii șantierului pe Bulevardul Liviu Rebreanu. Proprietarii nu au avut însă niciun interes să se grăbească, din moment ce nu au dus lipsă de mușterii.

O istorie lungă pe Bulevardul Liviu Rebreanu

Lucrările pentru reabilitarea celor 2,78 km cât măsoară Bulevardul Liviu Rebreanu au fost planificate încă din 2007. Atunci, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea arterei care străbate o zonă destul de aglomerată din cartierul Titan. Potrivit estimărilor din 2007, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu costa 118.573.800 lei, adică 36.484.251 euro. Problema este că în 2007 rata de schimb notată în hotărârea Consiliului General era de 3,25 lei pentru un euro.

Lucrările au început abia în 2011, iar în 2014 a fost finalizat un prim tronson, de 1,7 kilometri, situat între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu, cu toate că întreaga investiție pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri de drum era eșalonată pe o perioadă de 18 luni.

Lucrările pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu au fost atribuite asocierii dintre Euro Construct și Paco.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.