Primar timp de 20 de ani: Pensie specială sună urât, dar trebuie găsită o soluție decentă

Ion Vlad, primar în Lungulețu între 2000-2020 Foto: Partener TV
Ion Vlad, primar în Lungulețu între 2000-2020 Foto: Partener TV

Primar timp de 20 de ani al comunei Lungulețu din județul Dâmbovița, între 2000 și 2020, Ion Vlad spune că nu a susținut niciodată pensiile speciale, dar pledează ca primarii să aibă pensii decente:

„N-am susținut niciodată pensiile speciale, dar este nevoie de pensii decente. Ai fost primar 20-25 de ani să zicem, nu ai avut dreptul să ai firme, dar ai fost zi și noapte, șapte zile din șapte la datorie, fie că oficiezi căsătorii, ești prezent la deszăpeziri, la inundații, la toate nenorocirile, care de obicei se întâmplă, pe un salariu de 3500-4000 de lei…

Spre exemplu, ai peste 50 de ani și te retragi sau pierzi alegerile, după cinci mandate, să zicem, unde te mai angajezi? Înainte ai lucrat undeva, însă la locul ăla de muncă nici clădirea, poate, nu mai există… Ce faci? Freci clanțele pe la partid: Dați-mi și mie un loc de muncă!? Poți aștepta până la 65 de ani fără niciun venit?

Ăștia de la Ministerul de Interne se pensionează la 45-50 de ani pentru că au avut restricții, dar nici eu n-am avut voie în timpul mandatelor să am firmă și am stat nopți pe la incendii, inundații, morți pe care nu avea cine să-i înmormânteze…

Trebuie făcut ceva, o indemnizație proporțională cu mandatele, măcar, până la vârsta legală de pensionare de 65 de ani.

Mai mult, am exemplul primarului de la Doicești care a fost o viață primar, încă de pe vremea comuniștilor, și a ieșit la pensie, la limita de vârstă, cu 1400 de lei. Asta e pensie după ce ai fost o viață primar…? Salariile au fost mici…

Față de șeful de post care avea salariul mai mare ca al meu, eu la patru ani mă supuneam votului oamenilor. La fiecare patru ani dai examen, cum ar fi… Opoziția îți toarnă toate lăturile în cap… Nu e simplu!

Pensie specială sună urât, dar trebuie găsită o soluție decentă.

Situația actuală îi descurajează pe tinerii capabili să candideze la funcțiile de primar”.

Parlamentarii au pensii speciale uriașe

De la 1 ianuarie 2020 urma să intre în vigoare 20.000 de pensii speciale pentru aleşii locali, dar au fost amânate de guvern cu încă un an.

Liderul USR, Cătălin Drulă a precizat că proiectele USR care prevăd abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi ale aleşilor locali sunt „blocate” în Parlament.

Pensiile parlamentarilor sunt în plată acum. Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală”, a menţionat liderul USR.

Cătălin Drulă a subliniat că reforma pensiilor speciale reprezintă jalon în PNRR. El a menţionat că are informaţii potrivit cărora Comisia Europeană ar fi nemulţumită în legătură cu implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Cu pensiile speciale trebuie să facă ceva, e jalon. Comisia este, din câte ştiu eu şi ce informaţii am, din ce în ce mai nemulţumită. Dacă le-a dat un pic de clemenţă la primele tranşe – pentru că vin în două tranşe anuale banii PNRR – deja acum se îngroaşă gluma”, a spus el.

Liderul USR a subliniat că, potrivit articolului 16 din Constituţie, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, motiv pentru care „nu ar trebui să existe privilegiaţi, caste, grupuri” care să aibă reguli speciale.

„Putem găsi formule echivalente”

„Trebuie să existe o formă de-a primi această pensie pe bază de contributivitate. OK, dacă nu a existat contribuţie la momentul respectiv, că aşa a fost de natură legea şi au fost anumite categorii, atunci putem găsi formule echivalente, ca şi cum ar fi contribuit. (…) Până la urmă, Comisia face foarte bine ce face. Nu se împiedică în terminologie, pentru că ceea ce încearcă ai noştri să facă, Ciucă şi alţii, este să o facă din vorbe: ‘Domnule, sunt de serviciu şi aşa mai departe…’ Asta e doar o vorbă. Întrebarea este principiul care e în spate. Şi ei vor trebui să vină cu o soluţie ca să elimine aceste discrepanţe majore, în care există în acelaşi timp pensie de 1.500 de lei şi pensie de 15.000 de euro”, a spus liderul USR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here