Jean Claude Juncker nu crede că Guvernul de la București e pregătit să preia președinția Consiliului UE

președinția Consiliului UE trei mări gafă diplomatică viorica dancila

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că Guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să preia președinția Consiliului UE.

România este “din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită” pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.

“Dar cred că Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE”, a adăugat el. “Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva”, a afirmat Juncker, precizând că unii au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Jean Claude Juncker a mai spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara noastră ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană. “Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene despre președinția Consiliului UE.

Și Iohannis avea îndoieli în legătură cu capacitatea de a prelua președinția Consiliului UE

Luna trecută, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că ţara sa nu este gata să-şi asume preşedinţia Consiliului UE.

El s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală. Viorica Dăncilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deţine acest post, scrie dpa.

România a aderat la blocul comunitar alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele ţări au rămas sub monitorizarea autorităților de la Bruxelles din cauza nerespectării statului de drept şi a corupţiei foarte răspândite, notează agenţia germană de ştiri. La 1 ianuarie 2019, România va prelua oficial președinția Consiliului UE.

LĂSAȚI UN MESAJ