Președintele Iohannis o lasă fără decorație pe Irina Socol, fondatoarea SIVECO! Ea e condamnată pentru evaziune fiscală

Irina Socol

Președintele Klaus Iohannis îi va retrage fondatoarei SIVECO, Irina Socol, decorația „Ordinul național Pentru Merit” în grad de Cavaler, ne-au declarat surse apropiate Președinției României.

Demersurile au pornit după ce Cetățeanul.net a dezvăluit că Irina Socol păstrează decorația deși este condamnată definitiv, de aproape un an, pentru evaziune fiscală. Decorația i-a fost acordată de către președintele Ion Iliescu, pe 24 februarie 2003.

Se întocmește decretul – Irina Socol va rămâne fără decorație

Irina Socol
Președintele Iohannis va semna decretul de retragere a decorației

Surse apropiate Administrației Prezidențiale au dezvăluit, pentru Cetățeanul.net, că „au fost demarate procedurile legale pentru întocmirea decretului de retragere a decorației acordate fostului manager al grupului SIVECO, Irina Socol”.

Urmează ca președintele Klaus Iohannis să semneze apoi decretul de retragere a decorațiiei, care va fi publicat în Monitorul Oficial, ne-au spus aceleași surse.

Evaziune de 3 milioane de euro, împreună cu țigani din Sintești

Fondatoare, în anii  ’90, a companiei Siveco România, în prezent unul dintre cei mai mari producători locali de aplicații software, Irina Socol a fost condamnată definitiv pe 3 mai 2016, la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Procurorii au susținut că Irina Socol și alți reprezentanți ai companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, derulate în perioada 2009-2013.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de softuri ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, de la firme care aveau ca administratori cetățeni de etnie romă din satul Sintești, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi. Bugetul de stat a fost astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Iohannis i-a retras decorația și lui Necolaiciuc, fostul șef al CFR

Socol
Președintele Iohannis i-a retras decorația și lui Mihai Necolaiciuc

Pe 28 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a retras decoraţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, fostului şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, condamnat în două dosare penale şi care în prezent execută o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru fraudarea companiei.

Ordinul i-a fost acordat lui Mihai Necolaiciuc, pe 1 decembrie 2000, tot de către fostul preşedinte Ion Iliescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here