Povestea lui Pintilie, hoțul care a jefuit un creator italian și care „lucra” oficial pentru Poliție

Românul Ion Pintilie a furat în Italia poșete de lux de jumătate de milion de euro ale creatorului Gianni Segatta. El a găzduit în curtea casei sale afacerile șefului Poliției și colecta mita pentru agenții de la Rutieră.

Ion Pintilie, un hoț ordinar – condamnat deja în 2012, și care din iunie se află în arest în Italia pentru că a jefuit un creator de modă – este atipic doar pentru că oferă exemplul concret al infractorului care a lucrat și pentru polițiști.

Și când scriem că a lucrat ne referim la faptul că și-a oferit curtea casei pentru a găzdui un magazin al soției fostului șef al Poliției din județul Galați sau, conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), chiar colecta mita pentru agenții de la Rutieră din municipiul Tecuci, un oraș cu 34.871 de locuitori, conform recensământului din 2011.

Pintilie a furat poșetele, polițiștii le păstrează, iar creatorul oftează

Activitatea banala de infractor a lui Pintilie s-a oprit în data de 7 iunie. Atunci ofițerii de la Serviciul Urmăriri Persoane au intrat în casa lui Pintilie cu un mandat de reținere, mandat eliberat de un tribunal italian din Brescia. Peste 15 zile el a și fost extrădat în Peninsula Italică.

Ion Pintilie, sursa Facebook.com
Ion Pintilie, sursa Facebook.com

Asta pentru că procurorii italieni îl consideră pe tecuceanul Pintilie unul dintre cei doi autori ai jafului din iunie 2015, din atelierului creatorului italian de poșete Gianni Segatta. Conform anchetei italiene, Pintilie și un amic de-al său, Nelu Rădulescu, au spart un zid lateral al magazinului creatorului, intrând fără să declanșeze alarma și furând zeci de poșete cu o valoare de jumătate de milion de euro, susține Gianni Segatta. Apoi, poșetele au fost trimise cu maxi-taxi în Tecuci, oraș care are codul poștal general 805300.

De atunci Gianni Segatta nu și-a mai văzut poșetele, o mare parte dintre ele au fost vândute de apropiații lui Pintilie, iar o altă parte se află în custodia polițiștilor din Tecuci, așa cum ne-au precizat reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Galați.
Întrebați de ce nu returnează poșetele creatorului italian, reprezentanți ai Poliției din Tecuci ne-au transmis că Gianni Sagetta trebuie să le trimită un mesaj prin care să-și ceară colecția recuperată, nu ei să-l caute pe acesta. Până atunci, poșetele care costă între 300 și 700 de euro, conform site-urilor de specialiate, sunt păstrate de polițiștii tecuceni.

Gianni Segatta
Gianni Segatta

Fiului creatorului a înnebunit când a auzit că poșetele lui tata se află la Poliția din Tecuci, iar creatorul italian nu a fost anunțat până acum. “Habar nu aveam că o parte din poșete au fost recuperate. O să cerem autorităților din Galați să ne returneze poșetele”, a declarat Matteo , fiul creatorului.Ce este neobișnuit

Însă, până aici povestea lui Ion Pintilie este istoria altui hoț banal care a dat spargeri în străinătate. Atipic este că până la spargerile din Italia, Pintilie a lucrat pentru polițiști, la propriu.

În ianuarie 2012, micul interlop tecucean Ion Pintilie (zis „Țăranul” sau “Gym Țăranul”) era prins în flagrant în timp ce intermedia mita între polițiștii din Tecuci și cursanții școlilor de șoferi. Nimeni nu lua carnetul fără o taxă de 300 de euro de categorie colectată de interlop. A fost prins în flagrant de DNA.
Dar surpriza de la flagrant a fost când în mașina interlopului s-au găsit documente ale unor judecători și procurori. Documente clasificate care nu trebuie să fie în posesia unui interlop de Tecuci. Prezența acestor documente a dus la deschiderea unui alt dosar 440/P/2012, care nu a fost finalizat.

Bonus, în mașină lui Pintilie, la flagrant, s-a găsit și legitimația de liber acces la IGPR pe care acesta o putea folosi în sediile de poliție fără a fi înregistrat la intrare.

Urmarea flagrantului: Ion Pintilie a primit 18 luni de închisoare. Însă, procurorul Paula Tănase nu a reușit să afle în numele polițiștilor în contul cărora strângea Pintilie mita pentru carnetele auto. „Nu a vrut să-i dea în gât pe cei cu care lucra și ancheta s-a oprit la el”, ni s-a explicat de la Inspectoratul Județean de Politie.

Gazdă pentru afacerile soției șefului Poliției

Firma familiei lui Danuț Lefter, fost șef al Poliției
Firma familiei lui Danuț Lefter, fost șef al Poliției

Pintilie nu doar că strângea mita pentru polițiștii, dar și-a oferit locuința pentru afacerile soției fostului șef al Inspectoratului Județean de Poliție Galați, Dănuț Lefter. Ion Pintilie este originar din comuna gălățeană Matca, o localitate de lângă Tecuci. La fel ca în cazul lui Aurelian Șoric, fostul șef al IPJ Neamț, în curtea interlopului se află un punct de lucru al firmei Levalgo.

Societatea a fost înființată și este administrată de Valentina Goia Lefter, fiica fostului șef al Poliției Tecuci, Ion Goia și soția lui Dănuț Lefter, comisarul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Galați.

Altfel spus, soția șefului Poliției din județul Galați a avut legături de afaceri cu un mic interlop care strângea “dreptul” pentru polițiștii de la Circulație. „Când s-a înființat firma, nu eram șef la IPJ Galați. Soția mea se ocupa de agricultură în zonă și știți cum e la țară, nu ai de unde alege, a închiriat o baracă în acea curte”, s-a justificat comisarul Lefter.

A fost recomandat pentru serviciile sale și procurorului

Într-un dosar în care a fost implicat Pintilie, anchetatorii l-au interceptat când era sunat de procurorul tecucean Neculai Jalbă, de la Parchetul Tecuci. Conform stenogramelor, magistratul îi cerea micului hoț comenzi – codate sau nu – de două „verze” și niște „castraveți”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here