Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 pentru România a fost aprobat vineri la Bucureşti, în prezenţa premierului Victor Ponta, a comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu, şi a ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica.
“POIM este cel mai important program operațional din cele șase programe elaborate în vederea implementării politicii de coeziune, vizând dezvoltarea investițiilor în infrastructura de mediu, transport și energie. Decizia de aprobare a POIM 2014 – 2020 a fost luată după o perioadă încărcată de negocieri privind reformele structurale în domeniile susținute, reforme care trebuie să însoțească implementarea programului pentru a asigura sustenabilitatea investițiilor promovate (prioritățile de finanțare fiind stabilite încă de anul trecut)”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
El a reamintit că POIM 2014-2020 este programul operațional care beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri europene, de aproximativ 9,4 miliarde de euro (la care se adaugă o cofinanțare națională de 2,4 miliarde de euro) și este finanțat atât din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, cât și din Fondul de Coeziune.
„Aprobarea POIM a fost rezultatul efortului colectiv al mai multor ministere, dar trebuie sa mulțumim, totodată, IMM-urilor și mediului de afaceri, pentru definirea componentei investiționale pentru sectorul de energie și, nu în ultimul rând, echipei DG Regio pentru sprijinul constant, orientarea și sfaturile oferite în procesul de negociere”, a mai spus Marius Nica.
POIM „include și faimosul Master Plan de transport, mult mai cunoscut în România decât orice altceva”, a spus Victor Ponta. „Înainte de a pleca din țară, i-am spus d-lui ministru Rus (Ioan Rus, ministrul demisionar al Transporturilor – n.red.), în tradiția altor oameni politici cunoscuți, că-mi las barbă și nu mă mai rad până nu se aprobă Master Planul. Iată că s-a aprobat și mă bucur foarte tare că acest lucru s-a întâmplat”, a adăugat premierul, râzând.
Prin POIM 2014-2020 se asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în:
- sectorul de transport, în acord cu Master Planul General de Transport, cu o alocare de 6,8 miliarde de euro (din care UE – 5,1 miliarde de euro);
- sectorul de mediu, în vederea conformării cu prevederile directivelor europene și a îndeplinirii angajamentelor din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apă și deșeuri, precum și în vederea protecției biodiversității și prevenirii inundațiilor și eroziunii costiere, cu o alocare de 4,47 miliarde de euro (din care UE – 3,8 miliarde de euro);
• sectorul de energie, în acord cu obiectivele Strategiei Europa 2020, în vederea reducerii consumului de energie în industrie și în sectorul casnic și al promovării utilizării resurselor regenerabile mai puțin utilizate, cu o alocare de 0,6 miliarde de (din care UE – 0,52 miliarde de euro).
Cetățeanul TV