joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPNL Tulcea: PSD a sabotat încasarea de concesiuni de zeci de milioane...

PNL Tulcea: PSD a sabotat încasarea de concesiuni de zeci de milioane de euro

-

PNL Tulcea. Asaltul „ciumei roșii” din Tulcea asupra agriculturii private nu s-a limitat la Agrodelta Sireasa, ci s-a îndreptat și asupra altor doi mari agricultori din Delta Dunării, Anglo-Rom și Delta-Rom. Cele două societăți agricole, cu capital străin, lucrează suprafețe de ordinul zecilor de mii de hectare de teren în Delta Dunării.

Aflate în proces cu Consiliul Județean Tulcea pentru prelungirea contractelor de concesiune, Anglo-Rom și Delta-Rom au propus semnarea unor noi contracte de concesiune, cu caracter provizoriu, valabile până la soluționarea proceselor. Consilierii județeni PNL au întocmit proiecte de hotărâri în acest sens, dar mașina de vot a PSD Tulcea a respins oferta. Acum, județul Tulcea riscă să rămână fără niciun ban din concesiune chiar și pentru mai mulți ani, cât durează procesele.

Șeful PNL Tulcea: „PSD și alți servili s-au grăbit, să nu le ia cineva ghinda de aur”

Suspendarea de către instanță a licitației ilegale pentru concesionarea terenurilor aflate de drept în posesia Agrodelta Sireasa le-a dat dreptate consilerilor PNL. „Am avertizat din timp atât conducerea Consiliului Județean cât și cetățenii județului că în loc să se prefere o soluție corectă și de bun simț, care aducea bani imediat pentru investițiile ce stagnează în dauna locuitorilor, PSD-ul și alți servili au gândit o struțo-cămilă și au scos la concesiune terenuri grevate de sarcini, grăbindu-se să nu le ia alții ghinda de aur”, a scris, indignat, Ștefan Ilie, președintele PNL Tulcea.

El i-a acuzat pe pesediștii din Consiliu, în frunte cu președintele Horia Teodorescu, că, deși patronează un județ sărac, au dat cu piciorul la zeci de milioane de euro!Autoritățile executive au uitat de locuitori, de investiții, de legislație și au trecut la «prăduială». E suficient să se privească cu atenție la procedura de licitație și la cine s-a înscris”, a mai declarat Ștefan Ilie.

Articolul postat de liderul PNL a atras veninul ziarului local condus de Patrick André de Hillerin, consacrat în trecut drept critic al lui Horia Teodorescu, dar parvenit apoi (spun liberalii și nu numai…) la rangul de tonomat al „baronului Teo”, cum mai este „alintat” președintele Consiliului Județean. Acesta i-a atacat, spumegând, pe liberali, tocmai pentru proiectele de hotărâri care ar fi adus bani județului, în loc să-l îngroape.

Michael Gudu: „Am vrut să asigurăm încasarea unei redevențe pe durata litigiilor”

PNL Tulcea
Michael Gudu, liderul consilierilor județeni PNL Tulcea

Inițiatorul proiectelor de hotărâri PNL este Michael Gudu, șeful grupului PNL din Consiliul Județean. „Propunerile noastre de hotărâri au vizat două societăți comerciale care aveau terenurile în concesiune, Anglo-Rom și Delta-Rom. Am specificat în proiectele de hotărâri ca noile contracte de concesiune pentru cele două societăți să fie valabile până la momentul în care se soluționau în instanță litigiile dintre cele două firme și Consiliul Județean”, ne-a explicat liberalul.

Potrivit acestuia, sunt două categorii de litigii. Prima categorie vizează pretinse ilegalități pe care le-ar fi comis firmele concesionare care sunt acuzate că ar fi folosit substanțe interzise în agricultura din Delta Dunării. Dacă acuzațiile s-ar adeveri, s-ar trece la rezilierea de plin drept a contractelor de concesiune. Până acum, însă, cel puțin la instanța de fond, firmele concesionare au câștigat aceste litigii, ba chiar au obținut și cheltuieli de judecată pe care trebuie să le achite Consiliul Județean.

PNL Tulcea
În unele procese, Consiliul Județean mai trebuie să plătească, suplimentar, cheltuieli de judecată

Cea de-a doua categorie de procese vizează prelungirea contractelor de concesiune, dintre care unele doar ce au expirat. În contractele vechi este o clauză care spune că, la o notificare în termen înainte de expirarea contractului, acesta s-ar prelungi. Firmele concesionare spun că prelungirea ar fi de drept, dar interpretarea Consiliului este că concedentul poate alege să nu prelungească contractul. Astfel că Executivul județului se prevalează acum de acest pretins drept, de a prelungi sau de a nu prelungi contractul de concesiune”, a declarat Michael Gudu, pentru Cetățeanul.

Șeful consilierilor PNL spune că a făcut propunerea în luna septembrie, exact înainte să expire aceste contracte, pentru a asigura încasarea unei redevențe la bugetul județului. „Practic era un temei pentru a încasa redevența. Se puteau face contracte de prelungire, inclusiv pentru cele care au expirat deja, sub condiția ca în momentul în care se finalizează dosarele în instanță să înceteze și contractul de prelungire în sine. Nu am cerut nicidecum prelungirea pe 10 ani sau pe 20 de ani, cum sugerează ziaristul Hillerin ci, repet, doar pe perioada cât pe rolul instanțelor se aflau aceste dosare”, spune Michael Gudu.

„Hillerin face politica patronului său”

Aceste procese mai pot dura chiar și ani de zile, mai afirmă liderul PNL, mai ales că nu există nici până acum vreo soluție definitivă. Sunt mai multe litigii și fiecare dintre acestea se poate întinde pe o durată mai mare, ținând cont că mai există și o cale de atac.

Cât despre atacurile „oficiosului” din Tulcea la adresa PNL-ului, consilierul spune că acestea sunt justificate, dacă facem referire la patronul „de facto” al publicației. „Mă refer aici la informații de notorietate precum că adevăratul conducător al ziarului ar fi Horia Teodorescu, președintele Consiliul Județean Tulcea”, ne-a spus Michael Gudu.

„La Agrodelta Sireasa situația este și mai delicată”

Despre situația litigioasă dintre Consiliul Județean și Agrodelta Sireasa, liderul consilierilor PNL Tulcea spune că este și mai delicată, din punct de vedere juridic. „La Agrodelta Sireasa, situația este încă și mai spinoasă cât timp acolo există și litigiile de proprietate. Agrodelta este al doilea mare concesionar din Deltă. Noi nu i-am prins pe ei în propunerea noastră, pentru că acolo știam că sunt acele litigii care vizează chiar proprietatea asupra terenului ce se dorea a fi concesionat de către Consiliul județean.

Acesta este un litigiu în care nu am vrut să ne amestecăm, nu este treaba noastră până când se soluționează în instanță. Am aflat și că a câștigat suspendarea acestei licitații de concesiune în instanță, astfel că situația este mai delicată, în primul rând prin prisma dreptului de proprietate”, a precizat Gudu.

Interese economice ascunse

Liderul consilierilor județeni PNL Tulcea a confirmat și existența zvonurilor despre interesele economice care ar sta în spatele licitațiilor pentru concesionare, pe care le forțează acum Horia Teodorescu și acoliții săi din Consiliul Județean (acolit = persoană care urmează, care ajută pe cineva – DEX). „Nu cunosc partea economică, dar cu siguranță sunt și interese «pe lângă». Prin târg circulă vorba că sunt diferite societăți comerciale care participă la aceste licitații, care sunt apropiate actualei conduceri a județului, a PSD-ului adică și vor terenuri în concesiune din aceste suprafețe aflate în posesia celor trei societăți: Anglo-Rom, Delta-Rom, și Agrodelta Sireasa. Aceștia sunt încurcați, evident, de actualii concesionari”, spune Gudu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...