În urmă cu două săptămâni, reacția întârziată a autorităților în cazul unui urs accidentat pe o șosea din județul Harghita a determinat Guvernul Orban să- demită pe prefectul acestui județ.
Scenariile despre demitere au apărut imediat: unii au spus că a fost exclusiv o chestiune tehnică, administrativă; ceilalți, mai numeroși, că a fost mai mult un pretext pentru actuala Putere să facă loc unui liberal ca reprezentant al Guvernului în teritoriul controlat politic, pe criterii etnice, de UDMR.
Susținătorii celei de-a doua ipoteze, cea a „conspirației” spun că nu deloc întâmplător prim-vicepreședintele PNL Harghita, Ion Proca, în prezent consilier județean, s-a înscris la un concurs organizat de același Consiliu Județean pentru a deveni funcționar public. Ei se arată neîncrezători că Proca și-ar dori o funcție publică temporar vacantă localizată la Gheorghieni, adică la aproape 100 km de localitatea de domiciliu, unde ar trebui să facă naveta în condițiile reci ale iernii harghitene, renunțând astfel la mandatul de consilier județean.
Metoda PSD pentru numirea noului prefect de Harghita
Dacă luăm în calcul și faptul că liderul PNL Harghita este și singurul concurent pe postul respectiv (ultima fază a concursului, interviul, are loc pe 16 decembrie), atunci pare plauzibil scenariul că își pregătește astfel descinderea în biroul călduț, de prefect.
În acest caz, prefectul de Harghita ar deveni îndatorat, poate chiar șantajabil, Consiliului Județean Harghita, într-un județ cu sensibile probleme etnice și în care UDMR controlează toate resursele locale. În cazul în care scenariul merge mai departe și Proca ajunge funcționar public și apoi va fi numit peste noapte înalt funcționar public, adică prefect, se pune întrebarea legitimă în ce măsură ar putea acesta să-și exercite obiectiv și eficient atribuțiile de control asupra Consiliului Județean controlat de UDMR?
Cetățeanul TV