vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPlatouri de filmare ilegale pe pășunile fermierilor din Prahova

Platouri de filmare ilegale pe pășunile fermierilor din Prahova

-

Pășuni trasformate în platouri de filmare ilegale, în detrimentul fermierilor care nu mai au unde să-și pască vitele. Se întâmplă în comuna prahoveană Gorgota, la o aruncătură de băț de Capitală. Deși au fost depuse zeci de plângeri, inclusiv la Curtea de Conturi, autoritățile nu au luat încă nicio măsură.

Fermierii din Gorgota au ajuns la disperare, după ce primarul localității, Ionuț Dumitru, i-a împiedicat sistematic să-și pască vitele pe islazul comunal, invocând motive care mai de care mai absurde. În spatele acestui refuz, acuză ferimierii, stau interesele obscure ale edilului, care ar avea alte planuri cu pășunea localității. Chiar zilele acestea, pășunea de la Gorgota s-a transformat în platou „hollywoodian”,  fiind închiriată unei mari case de producții străine, care toarnă acolo un film.

Sunt producții cu bugete de milioane de euro, dar Primăria Gorgota închiriază terenurile pe sume derizorii. Fermierii spun că primarul, dar și rudele sale au o viață prosperă. Atât edilul Ionuț Dumitru, cât și fratele său, fani ai mărcii Mercedes, conduc bolizi de lux, al căror preț depășeșțe 100.000 de euro fiecare.

Platouri de filmare ilegale
Primarul din Gorgota și fratele său conduc bolizi de lux, acuză fermierii

Prefectul de Prahova dă un ordin ilegal

Pentru a dispune după bunul plac de pășunea comunală, în condițiile în care aceste terenuri au un regim legal foarte strict, fiind destinate exclusiv închirierii către fermieri, Primăria Gorgota s-a folosit de un tertip: a schimbat categoria de folosință a unei părți importante din islaz, din pășune în teren arabil.

Platouri de filmare ilegale
Prefectura Prahova se face că plouă și spune că pășunea este, de fapt, teren arabil

Astfel, în 2013, primarul a propus Comisiei de fond funciar Gorgota schimbarea categoriei de folosință prin declararea acestor terenuri ca „neproductive”, solicitând  prefectului de Prahova să emită un ordin în acest sens. Ceea ce s-a și întâmplat.

Numai că diminuarea suprafeței de pășuni s-a făcut ilegal, acuză fermierii. Legal, schimbarea destinației islazului se putea face doar cu avizul Ministerului Agriculturii, în condițiile legii.

Mai mult, în intervalul 2013-2017, Primăria Gorgota a închiriat terenurile din Tarlaua 50 ca „pășune”, (adică terenuri productive) către o asociație-fantomă, care nu avea nici măcar cod de exploatație, așa cum prevede în mod expres OUG 34/2013.

Cum se apără primarul din Gorgota

Platouri de filmare ilegale
Primăria Gorgota îi împiedică pe fermieriv să participe la licitația pentru închirierea pășunii

Primarul Ionuț Dumitru se apără și spune că terenul nu este „pășune” ci „teren arabil”. În acest sens, el menționează un act din anul 2002 prin care  Primăria Gorgota a fost împroprietărită cu „teren arabil” uitând însă că, în anul 2007, la integrarea în Uniunea Europeană, deoarece terenurile din Tarlaua 50 parcelele 530, 526, 533 erau înierbate și folosite de crescătorii de animale ca islaz, au fost declarate „pășune”, schimbându-se categoria de folosință din teren arabil în pășune.

O dovadă în acest sens este că în anul 2009 Primăria Gorgota a declarat terenurile la APIA Prahova, încasând subvenții pentru pășune.

Nepăsarea autorităților

Culmea, Ministerul Agriculturii a recunoscut că Primăria Gorgota a diminuat ilegal suprafața de pășune, dar nu a luat nicio măsură.

„În anul 2013, la propunerea Comisiei locale de fond funciar Gorgota, prin ordin al Prefectului județului Prahova, a fost aprobată diminuarea suprafeței de islaz comunal”, se arată într-o adresă a Ministerului Agriculturii.

Mai departe Ministerul Agriculturi indică și procedura legală prin care se putea schimba destinația unei pășuni, precizând că la Gorgota nu a fost făcută niciodată o astfel de solicitare.

„În conformitate cu dispoziţiile art. 94 litera c) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan a căror suprafaţă depăşeşte 100 ha, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Din verificările efectuate a reieşit faptul că, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu sunt înregistrate solicitări şi nu a fost iniţiată o hotărâre de Guvern pentru aprobarea scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol a terenurilor agricole ocupate cu pajişte permanentă, situate în extravilanul Comunei Gorgota, jud eţul Prahova, a precizat Ministerul Agriculturii.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2008 şi până în prezent, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Prahova nu a emis decizii/ordine de scoatere din circuitul agricol pentru terenurile având categoria de folosinţă pajişti permanente situate în extravilanul comunei Gorgota aflate în proprietatea  UAT Gorgota”, mai arată ministerul.

Platouri de filmare ilegale. Fermierii, împiedicați să participe la licitație

Platouri de filmare ilegale
În semn de protest, fermierii și-au scos vitele la păscut pe DN1

Fermierii mai acuză că au fost împiedicați sistematic să participe la licitația pentru închirierea pășunii. Una dintre societățile căreia Primăria Gorgota i-a împiedicat accesul la licitație este Mega Construct LTD. Reprezentantul acesteia, Garbis Kehaiyan, spune că primarul a condiționat abuziv participarea la licitație de înscrirea animalelor în Registrul Agricol, deși legea nu impune acest lucru.

„Am făcut cereri la Primăria Gorgota pentru pășune încă din 2007. Cu toate că Mega Construct LTD are sediul în localitate,  așa cum prevede OUG 34/2013 și Legea 44/2018, primarul din localitatea Gorgota refuză să ne închirieze pășunea pe motiv că nu avem animalele înregistrate în Registrul Agricol, (unde, în mod infracțional, fără să țină cont de adeverințele eliberate de medicul de zonă și nici măcar de propriul proces-verbal semnat în anul 2018 cu DAJ Prahova, ce certifica că avem animale de trei ori mai multe decât suprafață cerută. Primarul spune că avem zero animale deoarece nu am adus documente justificative.  Menționez că în cursul anului 2018 i-am trimis mult mai multe documente decât prevede legea inclusiv formulare de transfer, certificate de origine – documente trimise cu executor judecătoresc, pe care a refuzat în mod sistematic să le înregistreze”, a explicat Garbis Kehaiyan.

Platouri de filmare ilegale
Asociația-fantomă căreia Primăria Gorgota i-a închiriat pășunea nu deține nici măcar cod de exploatare

Un alt fermier, Ioan Chivu, a avut o experiență asemănătoare. „Au refuzat fără niciun motiv să ne elibereze adeverința agricolă pe numărul de animale, pentru licitație. De ce nu ne-au eliberat, numai ei știu. Mie mi-au numărat oile două zile la rând și degeaba. Au întârziat să emită adeverința ca să nu mai putem să depunem dosarul pentru licitație. Primarul a dat vina pe fata de la Registrul Agricol, că nu și-a făcut treaba, dar el nu și-a asumat nicio răspundere. Am rămas pentru altădată… Noi am scos animalele la pășune, dar problema e că nu vrea să ne dea cu acte acea pășune. Oricând poate să ne scoată de acolo că nu avem acte”, a declarat, pentru Cetățeanul, fermierul împiedicat să participe la licitație.

Ministerul Agricultorii: Pășunile se pot închiria DOAR fermierilor

Platouri de filmare ilegale
Pe islazul din Gorgota au fost turnate și filme istorice

Fermierii s-au plâns la Ministerul Agriculturii și în privința închirierii abuzive a pășunilor pentru filmări. Funcționarii le-au dat iarăși dreptate, fără însă să ia vreo măsură.

„Potrivit prevederilor art.9 alin. (1) şi (2) din OUG nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.  18/1991, contractul de închiriere/concesionare  se poate încheia  numai  cu fermierii  crescători  de animale, persoane fizice sau juridice. La art. 4 alin.1 din ORDINUL nr. 352/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin trebuie să respecte normele privind ecocondiţionalitatea întreaga  exploatatie agricolă şi pe tot parcursul anului calendaristic în cauză. În această situaţie pe păşuni  nu se pot desfăşura decât activităţi  agricole specifice de păşunat  cu animalele şi menţinerea terenului agricol în bune condiţii agricole prin cosire, precizează Ministerul Agriculturii.

Curtea de Conturi refuză să controleze Primăria Gorgota

Fermierii au sesizat și Curtea de Conturi asupra ilegalităților din Primăria Gorgota. Cu toate acestea, instituția a refuzat să se sesizeze, pe motiv că, anul acesta, nu este  prevăzută  o  misiune  de  audit/control  la U.A.T.C. Gorogota.

„Urmare  adresei  dvs.  înregistrată  la  Camera  de  Conturi  Prahova  cu  nr. 1066/15.03.2019, vă comunicăm următoarele: În conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea de Conturi a României îşi desfăşoară activitatea în baza programului de activitate asupra căruia decide în mod autonom. Conform Programului anual de activitate pentru anul 2019, aprobat de plenul Curţii de Conturi a României prin Hotărârea nr. 561/ 13.12.2018, cu modificările şi  completările  ulterioare,  nu  a  fost  prevăzută  o  misiune  de  audit/control  la U.A.T.C. Gorogota. În consecinţă, aspectele semnalate au fost reţinute şi vor fi verificate cu ocazia proximelor misiuni care se vor efectua la această unitate”, este răspunsul năucitor al Camerei de Conturi Prahova la sesizarea fermierilor.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...