Alba-neagra cu planul de administrare al RADET. După ce inițial au respins proiectul, consilierii generali i-au dat undă verde

Avarie la RADET
Avarie la RADET

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, şi-a anunţat luni demisia după ce CGMB i-a respins planul de administrare. Marți, consilierii generali au ajuns la gânduri mai bune și, într-o şedinţă de îndată, au aprobat proiectul. Angajații Regiei au acuzat aleșii generali că vor să bage în faliment instituția care livrează apă cadă și căldură în Capitală. 

RADETConsiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), convocat luni în şedinţă extraordinară, a respins proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Administrare al Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) Bucureşti.

Marți, situația s-a schimbat. La solicitarea consilierilor generali, a fost organizată o şedinţă de îndată a CGMB, care a avut loc înaintea şedinţei ordinare programate pentru ora 13.00.
Şedinţa a fost convocată argumentându-se că aprobarea planului de administrare al Consiliului de Administraţie (CA) al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) este „în interesul cetăţenilor”.

Surse din CGMB au explicat, pentru cetățeanul.net, că PSD nu ar fi vrut planul de administrare. „Consilierul PSD, Doru Giugula, nu a vrut planul. PSD l-a respins”, au explicat sursele citate. Numai că, potrivit algoritmului politic PSD nu avea cum să voteze împotriva acestui plan, fiind nevoie și de votul aleșilor PNL.

Preşedintele CA al RADET Gabriel Dumitraşcu a declarat că va demisiona „imediat”, împreună cu restul membrilor Consiliului de Administraţie, informează Mediafax. „Este un gest de onoare”, a mai spus Dumitraşcu.

Acesta a adăugat că la iarnă este posibil ca mai multe cartiere din Bucureşti să rămână fără căldură.

„Pentru anumite zone din Capitală există riscul ca la iarnă să nu poată fi difuzat agentul termic. Cele mai expuse zone sunt cele din estul Capitalei: Colentina, Fundeni, Doamna Ghica şi Pantelimon”, a spus Dumitraşcu, adăugând că există acest risc şi pentru zone centrale ale Bucureştiului.

El a mai spus că a propus un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor critice, care ar fi necesitat aproximativ 10 milioane de lei.

„Ca plan imediat de măsuri, noi am propus punerea în aplicare a unui program pentru această vară, s-au identificat problemele critice care necesită un efort de vreo 10 milioane de lei, nu un efort considerabil, am început acest program şi am abordat aproximativ un sfert din el. Este vorba despre reparaţii în zonele critic. Am identificat şi sursa pentru ridicarea parţială de proprire pe cont, am găsit înţelegere la CA al ELCEN şi sper să continue acest program pentru că Bucureştiul are nevoie de căldură la iarnă”, a declarat Dumitraşcu.

RADET a prezentat, pe 11 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, planul de administrare al instituţiei.

Se vrea falimentarea RADET și crearea unei noi societăți

Sursele citate au mai explicat, pentru cetățeanul.net, că în prezent se discută crearea a mai multor societăți . „Este varianta în care Executivul nu va aproba fuziunea RADET – ELCEN. Dacă nu se vor uni cele două instituții, se va crea o altă societate, iar RADET va fi preluat, fără patriomiu, în contul datorilor”, au mai explicat surse din CGMB.

Bani din ce în ce mai puțini pentru RADET

Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de către Primăria Bucureşti în ultimii patru ani, execuţia lucrărilor de investiţii a fost sistată începând cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investiţii, faţă de 11,9 milioane lei în anul 2013 şi comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investiţii în 2009, mai notează Mediafax.

Preşedintele CA al RADET a citat studii potrivit cărora necesarul de cost pentru reabilitarea sistemului de transport ar fi de 360 milioane euro şi de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea şi retehnologizarea CET-urilor.

Începând cu anul 2014, Electrocentrale Bucureşti a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toţi banii pe care RADET îi încasează se duc la creditor.

Potrivit şefului CA al RADET, cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către Elcen. La sfârşitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.