Scandalul Microsoft – Pinalti, Niro, Cocoș și Sandu în pușcărie, denunțătorii în cluburi de fițe! Ce spune Traian Băsescu

Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro. Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae și Gheorghe Ştefan au fost condamnați la închisoare cu executare pentru că au încasat comisioane pentru derularea contractelor pentru licenţele Microsoft. Traian Băsescu critică faptul că denunțătorii au rămas în libertate.

Cei patru sunt doar primii dintre cei condamnați în dosarul Microsoft, după ce au cerut să fie judecați prin procedură simplificată. Pedepsele definitive date de instanța supremă:

Nicolae Dumitru – 2 și 4 luni de închisoare cu executare; sume confiscate – 2.050.000 dolari și 1 milion de euro;

Gabriel Sandu – 3 ani de închisoare cu executare și 2.196.035 euro;

Dorin Cocoş – 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare și 9 milioane de euro;

Gheorghe Ştefan – 6 ani de închisoare cu executare și 3.996.360 euro.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, singurul care nu a colaborat cu anchetatorii şi nici nu şi-a recunoscut faptele în timpul procesului – 6 ani de închisoare pe Gheorghe Ştefan şi la confiscarea unor bunuri în valoare de 4 milioane de euro. Dorin Cocoş este cel mai afectat financiar – are de restituit 9 milioane de euro din averea proprie, bani care vor ajunge la bugetul de stat.

În total, magistraţii au confiscat de la cei patru condamnaţi peste 17 milioane de euro din care 2,8 milioane de euro de la fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

Ce au spus condamnații

Fostul ministru, Gabriel Sandu, a fost singurul care a vorbit cu reporterii înainte să afle verdictul.

Gabriel Sandu: Am făcut denunţuri la Departamentul de Stat al SUA, Departamentul de Justiţie, Direcţia Anticorupţie, bazându-mă pe codul de conduită Microsoft. Am făcut denunţuri împotriva grupării infracţionale transnaţionale, transguvernamentale…

Microsoft
Dinu Pescariu și Claudiu Florică, denunțători, dar și beneficiari ai scandalului Microsoft

Reporter: Care spuneţi dumneavoastră că este prejudiciul în acest caz?

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004 – 2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009 – 2013.

Reporter: Spuneaţi că alţi zece miniştri sunt implicaţi…

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: Sunt toţi miniştri Educaţiei şi toţi miniştri Comunicaţiilor, cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi.

La rândul său fostul primar al municipiului Piatra Neamț s-a declarat frustrat că denunțătorii Claudiu Florică și Dinu Pescariu au rămas în libertate. Sunt frustrat pentru că adevărații hoți care au furat banii din Microsoft sunt liberi și au băut șampanie Cristal în Bamboo”, a spus Gheorghe Ștefan. Motivele supărării lui Ștefan au fost evocate și de Sandu, în sala de judecată Eu nu înțeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici măcar circumstanțe. Până la urmă, înțeleg că eu sunt singurul vinovat, deși am încercat să fac totul legal. Ar fi trebuit să aduc aici toate documentele și să fac denunțurile necesare pentru a fi judecați cei 10 miniștri„, a susținut Gabriel Sandu.

Traian Băsescu: „Denunțurile lui Pescariu și Florică au fost tardive”

Microsoft
Traian Băsescu susține că denunțurile lui Pescariu și ale lui Florică ar fi fost tardive

Fostul președinte al României a lansat și el mai multe acuzații la adresa lui Claudiu Florică și a lui Dinu Pescariu. El spune că prin mâinile lor au trecut sute de milioane de euro și dolari, dar sunt liberi. „Am citit multe documente ale statului român cu privire la conturile în care se derulau banii în numele lui Florică și al lui Pescariu. Aceste documente au fost înaintate și Parchetului General și DNA. Cu mult înainte de denunț. Deci denunțurile lor au fost tardive„, a spus Traian Băsescu

Fostul șef al statului a transmis și faptul că ei primeau milioane de euro integral, iar sute de milioane de euro și dolari se plimbau prin conturile lor. El a mai spus că sumele vehiculate în dosar sunt de zeci de ori mai mici față de cele reale. „Aici vorbim de o mre ticăloșenie de 10 ani. Sumele de care se vorbește sunt de zeci de ori mai mici fatță de cele vehiculate de statul român în trecut. Nu îi apăr pe cei 4, dar revolta mea este că am citit sub semnatură oficială că documentele au venit la mine cu mult timp înainte și nimic nu se întâmplă cu capetele mafiote ale acestei afaceri, care se numesc Pescariu și Florică”, a mai spus Traian Băsescu.

De ce au scăpat Pescariu și Florică de urmărirea penală

Dinu Pescariu, Claudiu Florică și Dragoș Stan au scăpat de urmarirea penala în dosarul Microsoft pentru faptele de dare de mită și cumpărare de influență deoarece le-au denunțat înainte ca DNA să fi fost sesizat cu privire la aceste fapte.

Potrivit Noului Cod Penal, atât darea de mită, cât și cumpărarea de influență nu se pedepsesc daca fapta este denunțată „înainte ca organul de urmarire penală să fi fost sesizat cu privirea la aceasta”.

Or, deși exista o sesizare pe Fujitsu Siemens, cele două fapte nu erau sesizate, iar Florică și Dinu Pescariu au devenit denunțători în dosar.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.