Pilotul lui Buzăianu, mogulul energiei de la Hidroelectrica, implicat în vânzarea dubioasă a aurului din Zambia

Buzăianu

În urmă cu patru ani, Nicolae Bogdan Buzăianu, magnatul care a făcut afaceri de 4,3 miliarde de euro cu energie de la Hidroelectrica, era implicat într-un scandal privind vânzarea a 118 kg de aur din Zambia care ar fi adus un prejudiciu de între 2,5 și 6,5 de milioane de dolari statului african prin faptul că a fost vândut la un preț sub cel al pieței

 

Afaceristul român a prezentat date din care reiese că aurul nu a fost cumpărat de el, ci de două societăți din Africa de Sud. Michael Sata, fostul președintele din Zambia, decedat anul trecut, îl acuzasese pe Buzăianu că împreună cu predecesorul său, Rupiah Banda, au lăsat țara fără 118 kg de aur. Mai exact, Banda a aprobat vânzarea, iar românul ar fi fost beneficiarul tranzacției.

“Aurul nu a fost cumpărat de către mine, ci de două companii sud-africane, denumite Societies Financiere du Sujet SA and Valsior SA”, a declarat Buzăianu. În cele din urmă, scandalul nu a avut nicio finalitate, decât retragerea titlului onorofic de ambasador al Zambiei, pe care îl deținea în 2011 românul care controlează Energy Holding.

Societies Financiere du Sujet din Africa de Sud, una dintre firme la care a ajuns aurul din Zambia, este o filială a firmei elvețiene Societe Financiere du Sujet SA din Geneva, Elveția. Compania este fondată în 1989 și a fost reprezentantă de elvețianul Ricardo Mortara.

Firma unui apropiat, implicată în afacerea „Aurul zambian”

Buzăianu
Rupiah Banda, alături de Bogdan Buzăianu, și Flavio Briatore, acționari în SkyGlobal Racing Limited

Elvețianul este unul dintre cei mai cunoscuți piloți din Elveția, conducând mai multe firme de transport aerian cu avioane private de lux, cea mai cunoscută fiind Sonnig AG. În ultimii cinci ani, conform informațiilor obținute de Cetățeanul.net, acesta are statut neoficial de pilot privat al lui Nicolae Bogdan Buzăianu.

De altfel, cei doi, așa cum a mai prezentat Cetățeanul.net sunt asociați în cadrul firmei Sky Global Racing Limited din Hong Kong, China, unde îl mai au ca partener și pe Flavio Briatore, fostul patron al echipei de Formula 1 – Benetton, echipă cu care Michael Schumacher a câștigat primul titlul de campion mondial (vezi FOTO).

Miliarde strânse în România, risipite în străinătate

Nicolae Bogdan Buzăianu (născut în 1968), considerat băiatul "deștept" al energiei
Nicolae Bogdan Buzăianu (născut în 1968), considerat băiatul „deștept” al energiei

Nicolae, sau Nicolas așa cum se prezintă acum, Buzăianu a făcut miliarde de euro în România, iar apoi i-a plasat în firme cu acționariat ascuns. Una dintre acestea are o creanță de peste un milion de euro unui institut de cercetare din București.

O sumă fabuloasă de 4.309,610.556 milioane de euro, altfel spus 4,3 miliarde de euro, este cifra de afaceri calculată de Cetățenul.net, pe perioada 2003-2014, pentru firmele din energie controlate de Nicolae Bogdan Buzăianu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here