Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ( ANPC) va putea constata și sancționa furnizorii sau operatorii de distribuție de energie electrică şi gaze naturale cu procente cuprinse între 1 și 5% din cifra de afaceri anuală.
Prevederea apare într-un proiect de Ordin, inițiat de președintele ANPC Cristian Popescu Piedone, prin care se aprobă procedura de aplicare a amenzilor la cifra de afaceri. Proiectul va fi trimis luni la Monitorul Oficial.
„Prin proiectul de Ordin se aprobă procedura de aplicare a amenzilor la cifra de afaceri, în conformitate cu dispozițiile art. 16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Contravenţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă săvârşite de către furnizorii/operatorii de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale în raport cu clienţii casnici se constată şi se sancţionează de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
La nivelul Autorității, se constituie o Comisie ce are ca atribuții verificarea procesului verbal de constatare a contraventiei întocmit de agentul constatator și, ulterior comisia stabilește sancțiunea la cifra de afaceri (care poate fi amendă cuprinsă între 1% şi 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancţionării.).
Pentru aplicarea sancţiunii prin raportare la cifra de afaceri, la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor se constituie, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, o comisie ce are ca scop analizarea documentelor de control şi stabilirea sancţiunii conform art. 21 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu următoarea componenţă:
a) directorul general al Direcţiei generale control şi supraveghere piaţă sau înlocuitorul desemnat de acesta;
b) comisarul-şef din cadrul Direcţiei generale control şi supraveghere piaţă sau înlocuitorul desemnat de acesta;
c) şeful Serviciului produse şi servicii alimentare şi nealimentare sau înlocuitorul desemnat de acesta;
d) directorul general al Direcţiei generale juridice şi armonizare europeană sau înlocuitorul desemnat de acesta;
e) comisarul desemnat prin act administrativ de către preşedintele autorităţii, altul decât cel care a întocmit documentul de control”, a precizat ANPC.
Cetățeanul TV