Petre Daea s-a folosit de președinția UE și funcția de ministru pentru a mări profitul familiei

afacerea Belina la Galați
Petre Daea tergiversează concesionarea Lacului Brateș

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a început la Bruxelles, acum cinci luni, o campaniei prin care a cerut instituțiilor europene să permită reducerea numărului de cormorani sau acordarea de subvenții piscicultorilor afectați de această specie.

Elena-Larisa Popescu, fiica mai mare a ministrului Agriculturii, deține din 2006 pachetul majoritar de acțiuni de la Piscicultorul SA din Crevedia, județul Dâmbovița, o ferma afectat de cormorani.

Astfel, Petre Daea s-a folosit de faptul că România deține președenția Consiliului Uniunii Europene, din ianuarie și până la finalul lui iunie, pentru a crește profitul la ferma fiicei sale, Piscicultorului SA.

Atunci când ministrul a fost contactat prima data pe tema fermei fiicei sale, Petre Daea, ministrul volubil al Agriculturii, a închis imediat telefonul când a aflat că subiectul discuției este ferma piscicolă a fetei sale.

Ministrul Agriculturii nu a abandonat niciodată ideea de a mări profitul afacerilor fiicei sale. În 10 iunie, Daea a anunțat că vrea să introducă subvenții pentru fermele piscicole afectate de cormorani.

Petre Daea s-a folosit, în ultimele cinci luni, de postul de ministru al Agriculturii pentru a mări profitul fermei piscicole a fiicei sale, Elena-Larisa Popescu, ferma care este afectată de cormorani. Mai mult, ministru s-a folosit și de faptul că România a asigurat președinția Uniunii Europene în primele șase luni ale anului 2019 și a încercat să convingă autoritățile comunitare să sprijine reducerea numărului de cormorani, specie protejata de lege.

Petre Daea a început să atragă atenția asupra subiectului cormoranilor la Bruxelles, pe 23 ianuarie, prin declarația aproape ridicolă prin care cormoranii ar înota și trăi în piscină în România, declarație prin care sprijină și o afacere a fiicei sale în detrimentul speciei de păsări.

Ministrul a explicat că vrea eliminarea protecției pe care o are această specie de păsări în Uniunea Europeană tocmai pentru că păsările mănâncă peștele din fermele de specialitate. Ministrul a apelat atunci la celebra figură de stil „cormoranii care trăiesc în piscine” făcută la Bruxelles. Petre Daea nu a spus în fața autorităților europene că fata sa are probleme asemănătoare la ferme piscicole din Dâmbovița.

Istoria cormoranilor din piscină

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent, pe 23 ianuarie, în Comisia pentru pescuit a Parlamentului European, unde a prezentat strategia României în domeniul pescuitului pentru perioada în care deține președinţia Consiliului UE. Oficialul român a făcut mai multe declarații în stilul caracteristic, dar una a atras atenția cel mai mult.

Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre „îngrijorările pescarilor”, dar și despre cormoranii care „în România trăiesc în piscine”.

„Sunt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sunt şi momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu Vela, cu comisarul (n.r.comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ şi un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior, în apele tale, soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună şi iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Peste o săptămână, într-o emisiune la TVR, Petre Daea a insistat să explice și să accentueze pericolul cormoranilor la adrese afacerilor din pisciculură. Mai mult, în prima săptămână a lui februarie, Petre Daea a postat pe Facebook un filmuleț prin care dorea să demonstreze cât de periculoși sunt cormoranii pentru că mănâncă rapid foarte mult pește. Imediat, autoritățile și asociațiile de pescari au cerut fie ca exemplare din specie să fie ucise, fie să se acorde subvenții sau despăgubiri.

În numele afacerii familiei

Ce nu a spus Petre Daea la Bruxelles este că afacerea familiei Daea este tocmai piscicultura. Fiica mai mare a lui Petre Daea este, conform declarațiilor de interese a actualului ministru al Agriculturii, acționar și administrator la firma Piscicultorul SA din Crevedia, județul Dâmbovița. Conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro, acționarul și administratorul Piscicultorul SA din Crevedia este Elena-Larisa Popescu, născută în 1972.

Fiica lui Petre Daea s-a născut în Timișoara, perioadă în care ministrul Agriculturii realiza studiile la  Facultatea de Agronomie din același oraș, așa cum reiese din propriul CV.

Când a fost contactat de g4media.ro, publicație care a dezvăluit afacerea piscicolă a familiei Daea, ministrul Petre Daea a închis imediat telefonul când a auzit întrebările legate de ferma piscicolă a fetei sale.

Piscicultorul SA a primit din 2012, fonduri europene de aproape un milion de lei, iar cifra de afaceri a societății este în medie la două milioane de lei.

Nu s-a dat bătut, în iunie a anunțat subvenții

Petre Daea nu s-a dat bătut în dorința sa de a-și ajuta afacerile de familie. În ultima luna de președinție a UE pentru România, ministrul a anunțat că prin instituția pe care o conduce va introduce despăgubirile pentru pagubele cauzate de cormorani.

Acestea se vor achita de la bugetul de național de stat, iar între beneficiarii acestor sume se va punea număra chiar și fiica ministrului Daea, Elena-Larisa Popescu, a cărei societate Piscicultorul SA are concesionate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) 650 de hectare de luciu de apă la Crevedia.

Banii ce urmează să fie achitați celor care au luciu de apă ar urma să fie achitați de la bugetul național, programul neavând prevăzute în acest sens finanțări europene.

Buget propus: 18 milioane de euro/an Strecurate la finalul actului normativ, prevederile anti-cormorani beneficiază de ”grosul” bugetului pe care programul pescăresc îl are în vedere să fie achitat direct celor ce dețin luciu de apă.

Fiica lui Daea a preluat afacerea cu 40.000 de euro

Reprezentanții Piscicultorul SA publică în 2006 în Monitorul Oficial numărul 2684 din luna august faptul că structura acționariatului. Asociatul majoritar, cu peste 99% dintre acțiuni, vinde acțiunile unei alte persoane.

În documentul amintit se precizează: „Retragerea din societate a acționarului Dimitrie Muscă, prin validarea cesiunii tuturor celor 161.174 acțiuni deținute în cadrul societății de către acesta către Elena Larisa Popescu, cetățean român. Cesiunea s-a făcut la valoarea de 0,91 lei pentru fiecare acțiune, preț stabilit de părțile contractului, respectiv Dimitrie Muscă și Elena-Larisa Popescu. Dimitrie Muscă renunță la dreptul de a încasa dividendele pentru anul 2006, acest drept transferându-se asupra acționarului dobânditor, Elena-Larisa Popescu”.

La acel moment, ca și acum, Piscicultorul SA deținea în concesiune de la Administrația Domeniilor Statului o suprafață de luciu de apă de aproape 650 de hectare. Din această întindere, Piscicultorul primise dreptul de a face piscicultură de la Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură pe o suprafață de peste 500 de hectare, așa cum reiese din datele autorității de stat. Mai trebuie amintit și că valoarea nominativă a unei acțiuni era de 2,5 lei, și acesta mai mult un preț simbolic.

Pe scurt, fiica lui Daea plătește 145.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro la cursul din august 2006 al monedei unice europene, pentru a prelua peste 99% dintre acțiunile Piscicultorul.

Cormoranii au atacat și ferma pisciolă a familiei Daea

Ultimul bilanț contabil depus de Piscicultorul, pentru anul 2017, a arătat o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei și un profit de 1.891 de lei. 29 de salariați are societatea amintită. Societatea nu a depus un bilanț pe anul 2018

Lacul Crevedia, alături de suprafețe de apă din comunele Răcari și Butimanu, din același județ Dâmbovița, se află de aproape două decenii în exploatarea și administrarea firmei de familie a ministrului Petre Daea.

Societatea Piscicultorul SA  din Crevedia era o firmă deținută până în anul 2001, atunci când Petre Daea intră în PSD, de angajații fotei firme de stat. Pentru că din 1989 și până în 2001, Piscicultorul SA a fost o firmă controlată fie de stat, fie de proprii angajați. După privatizarea din 2001, compania a ajuns sub controlul lui Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul zootehnic din România. Printre altele, el deține și ferma de porci din Curtici, acolo unde anul trecut au fost sacrificate 140.000 de porcine după a fost descoperită pesta africană.

Printre acestea sunt Amenajările Piscicole Bilciurești–Pepiniera (25 ha), Butimanu- Crescătorie (179,3 ha), Butimanu-Pepiniera (17,36 ha), Colacu-Crescatorie  (87,6 ha), Crevedia–Crescătorie  (153,15 ha) și Crevedia-Pepinieră (25 ha).

Fiica lui Daea a mai deținut până în 2017 și o altă societate. Este vorba de Classy Woman, cea care a fost lichidată în ianuarie 2017. Elena Larisa Popescu era la acel moment unicul acționar.

Cormanii înoată și în piscinile bălților fetei lui Daea

Angajați ai bălților aflate în admnistrarea Piscicultorul SA a transmis g4media.ro la începutul anului că „și aici cormoranii ne mânâncă peștele. Ce a spus Petre Daea este adevărat. Cormoranii ne iau peștele din baltă, nu avem ce să pescuim. S-au înmulțit foarte mult”.

Într-un document de prezentare a mediului din zona comunei Crevedia, se precizează că „Pe bălți și lacuri întâlnim specii protejate prin lege, dar și specii rare, periclitate  pe plan  mondial și protejate prin convențiile internaționale (Bonn, Berna, Rio) la care România a aderat. Acestea sunt cormoranul mic, gâsca cu gât roșu, gârlița mică, rața roșie, pelicanul creț, egreta mică, etc. dar și specii de păsări de pasaj sedentare, care şi-au găsit aici condiții de hrană, de odihnă şi reproducere”.

Cormoranul este protejat intensiv la nivelul UE începând cu anii ’90.

Ferma fiicei, ajutată și de instituția unde lucra actuala soție a lui Daea

Piscicultorul SA, ferma deținută de fiica ministrului Petre Daea își desfășoară activitatea pe baza unor licențe eliberate în anul 2009 de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, unde vicepreședinte era la vremea respectivă actuala soție a ministrului Agriculturii, rezultă dintr-o serie de documente consultate de G4Media.ro.

Camelia Luchian, actuala soție a ministrului, a lucrat între 2008 și 2009 ca director chiar la ferma fiicei ministrului, iar un an mai târziu era numită vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Nici Luchian, nici ministrul Agriculturii nu au răspuns întrebărilor G4Media.ro până la ora publicării acestui material.

Actualul ministru de la Agricultură și-a cunoscut soția încă din 2001 la o vizită la o fermă piscicolă din Vaslui, așa cum relatează presa locală. În anul următor, 2002, viitoarea parteneră a lui Daea este numită consilier la Ministerul Agriculturii, acolo unde actualul ministrul era secretar de stat.

Camelia Luchian, actuala soție a ministrului de la Agricultură, a fost între 2008 și 2009, director la Piscicultorul SA din Crevedia.

După ce Camelia Luchian ajunge vicepreședinte al Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, instituția ia următoarele decizii în favoarea fermei fiice lui Petre Daea.

  • Pe 9 iunie și pe 16 iulie 2009, instituția aprobă licențele de acvacultură nr. 0018 și nr. 0074 pentru firma deținută de fiica lui Daea, licențe utile pentru balta de 237 de hectare de la Crevedia, județul Dâmbovița;
  • tot pe 15 iulie 2009, instituția condusă atunci de Camelia Luchian eliberează două licențe de acvacultură (nr. 0072 și nr. 0073 – crescătorie și pepinieră pește) pentru Piscicultorul SA pentru Amenajarea Colacu din comuna Răcari, județul Dâmbovița;
  • pe 26 august 2009, ANPA eliberează Licența de acvacultură nr. 0143 pentru balta din comuna Butimanu, județul Dâmbovița, cu o suprafața de 238 hectare

Speciile de crap, caras și roșioară pot fi crescute și regenerate în bălțile Piscicultorul SA, conform licențelor de acvacultură oferite de ANPA. Licențele de acvacultură expiră în această vară. Acum ANPA este condusă de Vasile Dimulescu.

Actuala soția a ministrului a trimis G4Media.ro următoarele precizări legate de acest subiect:

”1. În anul 2009 doamna Camelia Luchian nu era căsătorită cu domnul Petre Daea;

2. În anul 2009, doamna Camelia Luchian, a exercitat, începând cu data de 6.04.2009, funcția de vicepreședinte ANPA .

În această calitate, doamna Luchian a îndeplinit strict atribuții legate de coordonarea inspecției și controlului în bazinele piscicole;

3. Doamna Camelia Luchian nu a semnat niciun document care să privească SC Piscicultorul S.A. Dâmbovița.”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.