Patinoarul primarului Florea de la Economat, 30 de milioane euro îngropate într-un depozit. Ce spune Curtea de Conturi

Economat

Noi detalii ies la iveală despre afacerea penală „Patinoarul” pusă la cale de compania Economat Sector 5. Informațiile apar într-un raport al Curții de Conturi, întocmit în urma unui control făcut la Economat, în decembrie 2021.

Compensări fictive, prețuri umflate, operațiuni fără documente justificative, facturi fără elemente de identificare fiscală, lipsa notei de recepție etc. sunt dor câteva dintre constatările auditorilor Curții de Conturi, care au verificat activitatea Economat Sector 5.

CITEȘTE ȘI Jaful Economat. Au clonat contractul de la Piața Rahova și au plătit de două ori aceleași lucrări

Contract cu dedicație

Contractul nr. 1532/15.12.2016, în valoare de 131 milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro), pentru achiziția unui patinoar ecologic de peste 10.000 de metri pătrați și a mii de patine, a fost atribuit, fără nicio licitație, firmei Star Pro Center, patronată de o apropiată a fostului edil al sectorului 5, Marian Vanghelie – Nicoleta Elena Diaconescu.

Numai de la Sectorul 5 Star Pro Center a primit, în 2018 și 2019, contracte de achiziții publice în valoare de circa 50 de milioane de euro.

După ce au luat la puricat contractul pentru patinoar, Curtea de Conturi a stabilit nenumărate nereguli în documente. Auditorii nu au găsit documente justificative pentru achiziție, iar altele nu aveau elemente de identificare, așa cum prevede legea. Mai mult, nu au fost respectate nici termenele de livrare și nu s-a făcut dovada conformității și a garanției bunurilor.

Economat
Patinoarul de 30 de milioane de euro zace în depozitele Economat

Din analiza facturilor emise de S.C. Star Pro SRL, rezultă ca acestea nu conțin elemente obligatorii prevăzute de Codul Fiscal, precum data la care au fost livrate  bunurile, prestate serviciile, sau data încasării unui avans. (…) Elementele  componente  ale patinoarului  au fost predate beneficiarului pe baza unui proces verbal de predare  a mărfii fără număr şi dată certă. (…) Din redactarea procesului verbal, rezultă faptul că întreaga cantitate  de marfă a fost livrată într-un lot singular, anume după expirarea celor 90 de zile calculate de virare a celei de-a doua tranșe de plăți, rezultând  faptul că  furnizorul nu a  respectat termenul de livrare, așa cum a fost prevăzut în contract. Nu au fost prezentate controlului Nota de recepție şi alte documente care fac dovada conformității şi garanției bunurilor achiziționate, se consemnează în raportul Curții de Conturi.

Plăți mascate și compensări fictive

Verificările au stabilit că toate plățile s-au făcut pe baza instrumentului de plată „MultiCash internet banking BCR”, ceea ce le face aproape imposibil de identificat. Oare ce aveau de ascuns directorul Economat Leonard Petre și patroana Star Pro Center Nicoleta Dinulescu? Desigur, este o întrebare retorică la care însă procurorii DNA trebuie să răspundă.

De competența procurorilor sunt și alte aspecte sesizate de Curtea de Conturi.

Analizând documentul de evidență „fișă cont – Star Pro Center” auditorii au observat că anumite obligații către acest furnizor au fost stinse de Economat și  prin compensare, fără alte detalii, ceea ce ridică suspiciunea de a fi fost fictive. Șefii Economat nu și-au mai adus aminte sau nu au vrut să lămurească „misterul” așa-ziselor compensări.

„Echipa de audit a solicitat reprezentanților entității să pună la dispoziția controlului documente justificative cu privire la compensările efectuate.

Economat

Ca răspuns la solicitările formulate, entitatea a comunicat că nu a  regăsit documente justificative aferente compensărilor efectuate și că singurele informații sunt doar cele ce rezultă din fișa de evidentă a furnizorului şi notele contabile. Din analiza operațiunilor înregistrate în Registru Jurnal pus la dispoziție de reprezentanții actuali ai entității, rezultă că în perioada 03.01.2018 – 31.08.2019, entitatea a efectuat stingerea obligației către Star Pro Center INTL SRL prin compensarea avansurilor plătite conform clauzelor Contractului nr. 1532/15.12.2016, se arată în raportul de Control.

Cum a fentat Economat Consiliul Local al Sectorului 5

Afacerea Patinoarul a fost una cu dedicație, fapt dovedit de modul în care economat a „fentat” Consiliul Local al Sectorului 5 pentru a sifona bugetul local.

Actualul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, explica, anul trecut, ce tertip a folosit directorul Economat Leonard Petre, cercetat acum pentru corupție, pentru a face achiziția, deși nu avea aprobarea Consiliului Local.

Economat

„Star Pro Center a vândut patinoarul către Economat fără să fie o hotărâre de consiliu local în spate. Au folosit o denumire generică, „activități de recreere”. Au trimis factura după doi ani la primărie, dar nu direct, ci prin altă firmă a primăriei, Amenajare Edilitară Salubrizare SA, după ce Economat și-a pus un adaos de 4 procente. Amenajare Edilitară plătește către Economat SA patinoarul în proporție de 80-90%, apoi facturează către primărie. Asta e spălare de bani între firmele statului”, a declarat Piedone.

Deși au trecut 3 ani de la achiziție, patinoarul nu a fost montat, pentru că e prea mare și nu încape încape în niciun parc din Sectorul 5. Așa că, patinoarul care a secătuit bugetul local de 30 de milioane de euro se degradează în depozitele Economat.

Firma Star Pro Center INTL, specializată în țepe

Societatea care a livrat Sectorului 5 un patinoar inutil este deținută de Nicoleta Elena Diaconescu (88%). Ea a intrat în firma părinților ei în 2016, după o majorare de capital, restul acțiunilor aparținând în continuare lui Eugen și Filofteia Diaconescu (câte 6 %).

În octombrie anul trecut, firma a intrat în insolvență, iar administrator special a fost desemnată tot Nicoleta Diaconescu.

Potrivit surselor Cetățeanul, firma Star Pro Center INTL a dat țepe sistematic colaboratorilor și furnizorilor de materiale. În toate contractele primite de la Primăria Sectorului 5 pentru anveloparea blocurilor, firma Nicoletei Diaconescu, care avea doar nouă angajați, a subcontractat lucrările altor societăți. După ce lua materialele de construcție de la furnizori, Star Pro Center INTL „uita” să le mai plătească. Și constructorii care subcontractaseră lucrările au reclamat că nu au fost plătiți.

Economat
Urmărită de cei pe care i-a păcălit, Nicoleta Diaconescu își vede în continuare de afaceri

Potrivit platforma de achiziții publice (SEAP), în noiembrie 2018, Star Pro Center INTL a primit un contract de peste 4 milioane de euro pentru reabilitarea termică a 20 de blocuri din sectorul 5. La licitație a participat doar firma Nicoletei Diaconescu.

Pe 5 decembrie 2018, firma a semnat alte contracte de 9 milioane de euro pentru reabilitarea termică a 26 de blocuri din sectorul 5.

Pe 17 aprilie 2019, Star Pro Center INTL a mai semnat încă patru contracte de peste 16 milioane de euro cu Primăria sectorului 5 pentru reabilitarea termică a 84 de blocuri din sector.

După ce a încasat banii de la Primăria Sectorului 5, Nicoleta Diaconescu a băgat firma în insolvență. Astfel, pe 22 octombrie 2019, Star Pro Center și-a cerut insolvența la tribunal și de atunci se tot judecă cu creditorii, nu mai puțin de 80 de firme de construcții și alți furnizori. Printre cei care au bani de recuperat de la patroana țepară se află și Unitatea Administrativ-Teritorială Sector 5…

Asta nu a împiedicat-o pe Diaconescu să-și continue afacerile. Ea a intrat în acționariatul Argus Construct Imob SRL, firmă din orașul Pantelimon, înființată în 2017, prin majorarea capitalului social cu suma de 4.990 lei. Argus Construct Imob SRL este condusă de contabila Star Pro Center INTL, Ramona Buliga, care avea cunoștință de toate matrapazlâcurile în care se băgase patroana țepară.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.