Parlamentul în ”ziua Z”. Moțiunea de cenzură care a încins cel mai tare nația este dezbătută și votată astăzi. Chiar dacă Opoziția s-a vânzolit, ultimele calcule și pronosticuri dau ca sigură respingerea moțiunii. Dacă moțiunea va fi votată, Viorica Dăncilă riscă să piardă nu doar guvernul, cât și PSD-ul.
UPDATE 17:55 Moțiunea de cenzură cu ”cele mai mari șanse” a picat cu 200 de voturi pentru, două abțineri și 7 voturi împotrivă. Scorul confirmă previziunile pesimiste dar arată în plus și că liberalii au negociat degeaba din moment ce din cele 215 voturi pro-moțiune anunțate încă de săptămâna trecută ca fiind certe de către Ludovic Orban au rămas doar 200.
Rămânerea Guvernului Dăncilă la Palatul Victoria nu reprezintă o victorie pentru PSD, indiferent de zicerile care vor urma, dar în mod cert îi asigură doamnei din fruntea Executivului obținerea președinției PSD. Iar asta este o a doua veste proastă pentru PSD, după eșecul de la europarlamentare.
Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 200 voturi pentru, două abțineri și 7 împotrivă. Ca să fi trecut moțiunea erau necesare 233 de voturi.
UPDATE 16:35 Victor Ponta i-a proorocit Vioricăi Dăncilă rămânerea în funcție dar i-a și atras atenția că de moțiune scapă dar de criza economică ba, date fiind mai ales modificările aduse domeniului economic de Dragnea și Vâlcov.
„Nu cred că aveți o problemă azi la moțiune, nici la congres nu veți avea. Veți avea o problemă cu situația economică după. Nu știu dacă ați văzut serialul despre Cernobîl. Vă recomand să-l urmăriţi. Veţi vedea ce înseamnă o bombă nucleară. Bomba a explodat deja. Seamănă extrem de tare cu anul 2009. Mi-aș dori să nu faceți greșeala pe care au făcut-o guvernanții sovietici. Trebuie să luați măsuri imediat”, a avertizat-o Ponta pe Dăncilă
UPDATE 16:20 Călin Popescu Tăriceanu a profitat de moțiune pentru a plăti polițele strânse contra USR și PNL.
”Stau și mă gândesc cum ar arăta un Guvern, dacă această moțiune ar trece. Ar fi un Guvern mozaic condus de un șomer politic? Mă refer la domnul Orban, evident. Stau și mă întreb ce scrie în CV-ul lui: activist politic sau agitator politic?”, este nota pentru PNL.
”Spuneți că familia ar trebui să dispară ca să trăiți în grup. Da, la dvs (parlamentarii USR – n.r.)mă refer. Vorbiți de amenințări tocmai dvs care credeți că injurăturile țin loc de programe politice? Ați ridicat insulta la rang de virtute” este mesajul trimis pe adresa USR.
Tăriceanu și-a acuzat oponenții politică și că fac mare caz de piedicile puse românilor din diaspora la vot dar în schimb ignoră subiectul atunci când ajung la Putere. „Vorbiți despre incapacitatea votului pentru diaspora. Mi-am adus aminte că în 2007 parlamentarii PD au depus o moțiune de cenzură pe această temă. De atunci s-au perindat la guvernare guverne cu o deschidere extraordinară spre diaspora: Cioloș, Boc, Ungureanu. De ce nu a rezolvat niciunul problema diasporei? Pentru că ea e folosită în scop electoral. De ce președintele a anunțat referendum pe 16 mai? Iohannis a făcut o mică șmecherie”, a atacat Tăriceanu de la tribuna plenului reunit.
UPDATE 15:45 Opoziția nu a reușit să strângă voturile necesare concedierii Guvernului Dăncilă. Cu deputații minorităților care au confirmat, neoficial, că cel puțin 8 – 9 dintre ei nu vor vota ”pentru” și cu Tăriceanu care spune că moțiunea ”va cădea cu succes”, este clar încă de la debutul dezbaterii că scorul va fi favorabil actualei Puteri.
Perspectiva i-a dat aripi Vioricăi Dăncilă, care a combătut cu aplomb toate acuzațiile aduse de Opoziție și a folosit ocazia și pentru a scăpa de frustrări. Respectiv pentru a reproșa PNL-ului plângerea penală depusă contra sa.
În ceea ce privește moțiunea propriu-zisă, Dăncilă a acuzat Opoziția că vrea să dărâme Guvernul fără a avansa însă un ”program clar”, ”Idei constructive” și soluții. În plus, doamna premier a catalogat drept o ”mistificarea a adevărului” toate criticile aduse Guvernării PSD de semnatarii/susținătorii moțiunii.
”Este clar că nu reprezentați o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea. Chiar vă doriți să veniți la guvernare? Eu știu că nu. Ce le propuneți românilor, ce vor câștiga dacă veniți la guvernare? Austeritate? Dacă este așa să vă asumați public că sunteți alianța austerității”, a conchis Dăncilă.
”Nu trece” a decretat luni seară Traian Băsescu, politician care știe ce spune. La fel cred și liberalii, off the record.
Parlamentul în ”ziua Z”. Aritmetic, șansa moțiunii e nulă
Moțiunea de cenzură care se dezbate astăzi nu este doar corvoada democratică la care se înhamă opoziția în fiecare sesiune parlamentară. Este o moțiune de cenzură depusă practic de românii care au spulberat PSD-ul la alegerile europarlamentare. Cum însă moțiunile se votează în Parlament, este aproape imposibil să se producă o surpriză ca aceea din 26 mai.
Votând în favoarea moțiunii, PNL, USR, PMP și Pro România își vor conserva imaginea de ”partide OK”. Categorie la care aspiră în mod cert și UDMR după prăbușirea PSD-ului, motiv pentru care Uniunea și-a înscris în CV semnarea și votarea acestei moțiuni cu nimic mai bine pregătită decât moțiunile anterioare – respinse exact din acest motiv de UDMR.
Chiar și cu dreapta-mprejur executată de UDMR, în fosta Casă a Poporului aritmetica parlamentară face legea iar cifrele nu dau practic nicio șansă moțiunii, cu tot ajutorul dat de aleșii maghiari. Avem 465 de parlamentari în total, deputați și senatori la grămadă, iar asta înseamnă că moțiunea are nevoie de 233 de voturi ”pentru” ca să treacă.
În Cameră, situația la zi este următoarea: PSD are 139 bucăți deputați, PNL 69, ALDE 19, USR 27, Pro România 23, PMP 12, UDMR 21, 2 sunt neafiliați și 17 fac parte din grupul minorităților. Total – 329 de deputați dintre care 158 sunt ai Puterii (PSD și ALDE).
la Senat lucrurile stau astfel: PSD are 69 de senatori, PNL 25, ALDE 12, USR 13, UDMR 9, PMP 5, Pro România 1 iar 2 sunt neafiliați. Total 136 de senatori, 81 fiind de la PSD și ALDE.
În concluzie, Puterea PSD-ALDE dispune de 239 de voturi și Opoziția clasică să-i spunem, respectiv PNL-USR-PMP-Pro România, de 175. În cazul moțiunii de astăzi, la aceste 175 de voturi se adaugă și cele 30 ale UDMR-ului. Opoziția are acum, pe hârtie 205 voturi dar spune că a reușit să facă rost de încă 10 – 12, surse suplimentare de ”venit” fiind cei 17 deputați ai minorităților, cei patru neafiliați (doi deputați și doi senatori) și parlamentarii dispuși să plece de la PSD și de la ALDE.
Una peste alta, inițiatorii moțiunii stau prost în cifre și doar printr-o minune ar putea trece acestă moțiune. Sau prin suficiente trădări mai exact, motiv pentru care au și decis PSD și ALDE să-și consemneze parlamentarii în bănci, la vot.
Și dacă pică, moțiunea de cenzură va avea totuși efecte. Negative pentru PSD indiferent de scor
PNL de exemplu poate răsufla ușurat, scapă de capcana guvernării înainte de alegerile din 2020.
Liniștea liberalilor îi va dezamăgi în mod cert pe useriștii, mai ales în condițiile în care din interiorul Alianței USR+PLUS au început să răzbată afară primele mârâieli pe ciolan. Pe deasupra, pe piață tot apar documente din care reiese că banul public a poposit de-a lungul anilor și în buzunarele unor useriști și plusiști, nu numai în portofelele ”penalilor” din PSD.
Aflați deocamdată între două ape, ale Puterii și ale Opoziției, udemeriștii pot vota liniștiți, nu decid ei soarta moțiunii, prin urmare nu vor supăra tare pe nimeni și își vor putea face în continuare obișnuitele trocuri cu oricare dintre tabere.
Bine stă PMP-ul lui Băsescu. A susținut din start moțiunea, fără condiții și pretenții. Și-au câștigat astfel calitatea de partener al PNL – statut bun și aducător de beneficii în viitor, mai ales pe o scenă politică în care PNL-ul e vânat la liber de USR.
Deși câștigul este mai mic decât estimarea inițială, Pro România a ieșit în mod cert pe plus: a mai luat de suflet câțiva pesediști și și-a făcut grup parlamentar în Camera Deputaților.
Cei din ALDE nu au vrut să asculte cântecele ”sirenelor” liberale, au decis să rămână până la capăt alături de PSD. Asta și pentru că mulți dintre ei speră în continuare că Tăriceanu are șanse să ajungă la Cotroceni dacă Iohannis preia șefia Consiliului UE și iese din ecuația prezidențialelor românești. În concluzie, ALDE a rămas în stand by, deși riscul de a se trezi prea târziu este imens în cazul unui partid de doar 4%.
Ultimul pe listă (și nu numai …) este PSD. Pentru prima dată în istoria sa, PSD este în ingrata situație de lose-lose, adică pierde indiferent de soarta moțiunii. Ori zboară de la guvernare dacă trece moțiunea (caz improbabil), ori se alege cu Viorica Dăncilă președinte facă moțiunea pică. O alternativă pe care numai un ageamiu în politică ar putea-o considera benefică sau măcar cât de cât decentă pentru viitorul fostului partid stat.
Lipsit de lideri și în cădere electorală liberă, PSD poate să facă congres peste congres în această vară că partidul tot se va demola și mai mult până în toamnă. O toamnă în care, conform unui scenariu deja vehiculat, PSD urmează să fie zburat de la guvernare încă din luna septembrie.
Cu visteria sleită și după două luni cu Dăncilă președinte, previzibil este că vor exista destui pesediști gata să să fugă unde vor vedea cu ochii și asta înseamnă că de abia atunci se va vedea cu ce majoritate au rămas PSD și ALDE după votul din mai.
Cetățeanul TV