Parlamentul European a votat: de la 15 iunie 2017 spunem adio tarifelor de roaming în UE. CITEŞTE cum au amânat oficialii europeni data intrării în vigoare a deciziei

roamingReunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a votat marţi eliminarea tarifelor de roaming în spaţiul comunitar, de la 15 iunie 2017. Precedentul termen pentru eliminarea tarifelor de roaming era decembrie 2015, însă în luna martie a acestui an oficialii europeni au renunţat la această ţintă, la presiunea giganţilor telecom.

La începutul lunii martie, Grupul ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) a ieşit la atac şi a anunţat marea trădare. Potrivit liderului Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, se prefigura semnarea unei înţelegeri prin care eliminarea tarifelor de roaming să fie amânată sau unele taxe să fie menţinute. Totul, spune el, la presiunea unor state membre care au bătut palma cu operatorii telecom, ale căror venituri ar fi fost serios afectate de noua reglementare europeană.

ALDE, al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, după populari şi socialişti, a fost cel care a detonat bomba. Grupul susţinea că la Bruxelles se „coace” o conspiraţie a unor state membre, care au căzut la înţelegere cu giganţii din telecomunicaţii, astfel încât eliminarea tarifelor de roaming să nu mai aibă loc la finele acestui an.

„Grupul meu nu va accepta ca statele membre ale UE să blocheze neutralitatea internetului şi să amâne eliminarea tarifelor de roaming în Europa pentru a-i proteja pe operatorii telecom naţionali”, a scris Verhofstadt pe contul său de Twitter.

Înţelegerea, care a fost adoptată câteva zile mai târziu, a survenit la 11 luni după ce Parlamentul European îşi adoptase formal poziţia, aceea de a pune capăt tarifelor de roaming la finele lui 2015 şi de a asigura neutralitatea internetului.

Ce tarife sunt percepute în roaming

În cazul în care suntem în roaming, serviciile de telefonie mobilă sunt furnizate prin intermediul reţelei unui operator din ţara vizitată, care va percepe un tarif furnizorului român de servicii de telefonie.roaming

Tariful acesta, costul pentru roaming, apare apoi pe factura pe care trebuie s-o plătim la întoarcerea în ţară. În prezent, un minut de convorbire în roaming în UE costă 0,24 de euro pentru un apel efectuat, un minut de apel primit este taxat cu 0,07 euro, iar un SMS trimis costă 0,08 euro. După eliminarea roaming-ului, orice telefon pe care îl vom da, din străinătate, va costa exact cât un apel în afara reţelei în România. Tariful pentru un minut apelat în afara reţelei este undeva pe la 13-14 eurocenţi, în funcţie de tipul de abonament. Rezultă, deci, că un apel pe care îl efectuăm din Franţa sau Germania de pe telefonul românesc nu va mai costa 24  de eurocenţi minutul, ci doar 13 eurocenţi – o reducere de aproximativ 45%. Iar dacă primim un apel, în străinătate, pe telefonul nostru cu SIM românesc, nu mai plătim nimic.

Internetul mobil, mai ieftin de 30 de ori, dar cu limite

roamingCea mai mare reducere va fi însă, de departe, pentru internetul mobil, tot mai mult folosit de aproape fiecare dintre noi. 1 MB de trafic pe internetul mobil costă în roaming 0,45 euro (după reduceri succesive ale tarifului, din 2007 încoace, tot la presiunile Comisiei Europene). Pe plan naţional, companiile de telefonie practică, în medie, un tarif de 0,5 euro pentru 30 MB de trafic pe internetul mobil, tarif care va fi astfel valabil oriunde în UE, după intrarea în vigoare a noilor reglementări europene, la finele anului viitor. Ieftinirea va fi de aproape 30 de ori.

Trebuie însă să ţinem seama de faptul că, chiar dacă vor fi eliminate tarifele de roaming, traficul de date va fi limitat la 5 MB pe zi. Această limită este echivalentă cu descărcarea a aproximativ 15 email-uri cu ataşamente sau 250 fără.

Operatorii vor putea impune o suprataxă pentru ceea ce depăşeşte 5 MB pe zi.

Adina Vălean, în linia întâi a războiului anti-roaming

Războiul între Bruxelles şi operatorii de telefonie mobilă a început în 2007. De atunci, costurile plătite în roaming au scăzut cu 80% pentru apeluri, SMS şi trafic de date. Cea care a fost în linia întâi a roamingacestei lupte este belgianca Monique Goyens, preşedintele Organizaţiei Europene a Consumatorilor. Cum fără un „insider” nu se putea face nimic, ea a apelat la daneza Neelie Kroes, la vremea respectivă comisar european pentru Noile Tehnologii, care a impus sloganul #ConnectedContinent.

Nu trebuie uitată, în acest context, nici implicarea activă a eurodeputatului român Adina Vălean (pe atunci ALDE, acum PPE), soţia fostului preşedinte al PNL Crin Antonescu. „Am fost implicată, fie ca raportor, fie ca raportor din umbră, în toate directivele europene legate de scăderea prețurilor la roaming. După negocieri intense, sunt mândră să văd cum de la an la an costurile la roaming au scăzut substanțial”, spunea ea într-un interviu pentru Europeanul.org.

CITEŞTE şi Grupul ALDE din Parlamentul European denunţă o conspiraţie pentru menţinerea tarifelor de roaming. „Trădare!”, strigă Guy Verhofstadt

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.