Parlamentarii ardeleni ai PSD și ALDE au boicotat întâlnirea convocată , cu o zi înaintea moțiunii de cenzură, la Rin Grand Hotel, proprietatea primarului pesedist al Sectorului 3, Robert Negoiță, de către Liviu Dragnea. Bomba a fost aruncată de Cozmin Gușă în emisiunea „Jocuri de putere” realizată de Rareș Bogdan la Realitatea TV.
După ce trocul cu UDMR a căzut, președintele PSD, Liviu Dragnea, a bătut în retragere și i-a convocat pe liderii partidului la o ședință la Rin Grand Hotel, locație aparținând primarului Sectorului 3 al Bucureștilor, Robert Negoiță.
Numai că la această întrunire, potrivit informațiilor prezentate public de Cozmin Gușă, au refuzat să se prezinte mare parte din parlamentarii PSD și ALDE din județele din Transilvania. Potrivit lui Gușă, aceștia reprezintă aproximativ 25% din total, fapt care ar pune serios sub semnul întrebării moțiunea de cenzură de miercuri, inițiată de Dragnea împotriva propriului Guvern condus de Sorin Grindeanu.
Marți, atunci când a plecat de la Parlament, Liviu Dragnea a declarat, întrebat fiind dacă social-democraţilor le ies calculele privind votul la moţiunea de cenzură după ce a picat înţelegerea cu UDMR, că nu a avut niciodată calculul făcut cu parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.
„Niciodată nu am avut calculul făcut şi cu UDMR”, a răspuns scurt preşedintele Camerei Deputaţilor. La remarca jurnaliştilor, care i-au spus că luni afirma că a venit rândul acelor proiecte ale UDMR privind minorităţile, iar marți au fost retrase de pe ordinea de zi, Liviu Dragnea a precizat: „Am spus exact ceea ce s-a întâmplat. Nu facem niciun fel de troc”. De la ora 18,00, liderii PSD s-au reunit într-o şedinţă informală la Rin Grand Hotel.
Comisiile senatoriale de administraţie publică şi pentru drepturile omului au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România. Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.
Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la Legea educaţiei.
Cetățeanul TV