Decesele din penitenciare. UE critică dur condițiile din închisorile românești

FOTO: TryJimmy/Pixabay
FOTO: TryJimmy/Pixabay

Decesele din penitenciare, pe fondul pandemiei de coronavirus, readuc în prim-plan condițiile precare din închisorile românești. Situația dramatică din acestea a făcut din nou obiectul unui raport al Consiliului Europei.

 Trei deținuți și-au pierdut, recent, viața, iar doi au fost grav răniți în urma unui incendiu la penitenciarul Satu Mare. Incendiul a izbucnit când deținuții au dat foc saltelelor, în semn de protest față de restricțiile impuse de către autoritățile închisorii, în contextul izbucnirii epidemiei de Coivid-19. Deținuții penitenciarului Satu Mare, care își execută sentința în regim semi-deschis, erau nemulțumiți cu decizia închisorii de a reduce programul de vizită.

Așa se face că incidentele repun pe tapet la Consiliului Europei condițiile din închisorile din România, potrivit Eupoliticalreport.eu.

Situația e agravată de riscul ca epidemia să scape de sub control

Consiliului Europei și-a arătat îngrijorarea că restricțiile impuse și în închisori din alte țări în contextul pandemiei globale ar putea crește tensiunile în rândul celor privați de libertate. Cu toate acestea, susțin experții CE, în România, situația poate fi încă și mai riscantă, deoarece condițiile penitenciarelor acestei țări au atras în repetate rânduri atenția și criticile comunității internaționale.

Este cu atât mai îngrijorător faptul că această situație este agravată de riscul ca epidemia să scape de sub control în contextul actualei pandemii.

Închisorile groazei din România, serial și pe Netflix

Închisorile românești au atras și și mai mult atenția în mod negativ atunci când Netflix a lansat seria de documentare „Înăuntrul celor mai aspre închisori din lume” („Inside The World’s Toughest Prisons”), în care jurnalistul și prezentatorul de televiziunea Raphael Rowe se „cazează” la o închisoare timp de șapte zile, trăind asemenea unui prizonier și filmând condițiile pe care le întâlnește, precum și interacționând cu deținuții și personalul închisorii.

Episodul care are loc în penitenciarul Craiova din România este unul dintre cele care au atras cea mai multă atenția, probabil din cauza condițiilor surprinzător de rele pentru o țară membră a Uniunii Europene. Rowe vorbește despre supraaglomerarea cronică și despre condițiile proaste cu care are de-a face pe parcursul săptămânii petrecute în închisoarea românească.

închisorile românești

Rowe(foto) bănuiește că paznicii au înlăturat, în beneficiul său, unii dintre deținuți, pentru a face ca celulele să pară mai puțin aglomerate – însă, chiar și cu câțiva prizonieri lipsă, tot a rămas de părere că spațiile erau supraaglomerate. Când a vizitat partea de maximă siguranță a închisorii, Rowe a spus: „Ceea ce încearcă ei să facă este să îmi arate celula perfectă. Paznicii încearcă se controleze ceea ce văd și ceea ce nu văd”. Chiar și atunci când găseau o celulă pe care erau dispuși să i-o prezinte, Rowe era îngrozit de condiții: „E greu de spus în cuvinte cum o ființă umană poate fi ținută într-un spațiu atât de restrâns timp de atâția ani. Trebuie să simțiți acest spațiu pentru a înțelege cât de opresiv este. Chiar și celui mai rezistent om i s-ar părea dificil să se descurce în condițiile acestea”.

CITEȘTE ȘI: Suceava, bombă cu ceas: 13 noi decese provocate de coronavirus

Iadul din închisorile românești: raport european

În urma unui raport al Convenţiei Europene pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a Consiliului Europei, a fost făcut un control al condițiilor penitenciarelor românești.

Condițiile descoperite sunt cu mult sub standardul european de tratare a deținuților. Raportul constată că, în timpul vizitei lor, echipa a fost informată de existența abuzurilor fizice ale prizonierilor de către personalul penitenciarelor, în special de către membri ai diviziilor mascate ale celor patru închisori care fuseseră controlate.

CPT a constatat că situația penitenciarului Galați era particular de alarmantă, descriind un mediu al terorii. Raportul detaliază acuzații de rele tratamente aplicate de către personal, laolaltă cu dovezi medicale, ridicând îngrijorări grave despre lipsa înregistrării rănilor de către serviciul medical al închisorii și despre eșecul de a investiga în mod efectiv acuzațiile. Raportul documentează, de asemenea, cazuri de bătăi severe și de abuz sexual între prizonieri în celulele lor, mai ales printre deținuții tineri de la penitenciarul Bacău.

CITEȘTE ȘI: 285 de cadre medicale din România, infectate cu coronavirus

Ce a descoperit Consiliul Europei

Recomandările făcute de Consiliul Europei includ stabilirea unui proces de evaluare a riscurilor de împărțire a celulei pentru persoanele care intră la închisoare, înainte să fie băgați într-o celulă, urmată de implementarea unei evaluări a riscului și a nevoilor personale. De asemenea, a fost recomandat ca autoritățile române să investească mult mai multe resurse în recrutarea și pregătirea personalului suplimentar al penitenciarelor și în dezvoltarea profesionalismului acestora. Raportul CPT prezintă și conflictele de interese ale personalului medical ca o problemă de bază, care a erodat încrederea prizonierilor în medicii lor. CPT le-a recomandat autorităților române să se asigure că personalul medical este independent de personalului penitenciarului.

Raportul mai scoate în evidență și lipsa aportului psihiatric în toate închisorile vizitate și faptul că deținuții suferinzi de probleme psihice trebuie să se descurce cu condițiile de detenție, care le afectează sănătatea mentală și fizică. Un aspect deosebit de îngrijorător al raportul îl reprezintă acuzațiile de rele tratamente fizice pe care ofițerii de poliție le aplică deținuților. Acuzațiile raportate constau în principal în lovituri ale polițiștilor asupra suspecților, aparent având ca scop obținerea unei confesiuni. CPT a mai comentat asupra investigației acuzațiilor de rele tratamente ale poliției, recomandând ca procurorii să aplice strict criteriul eficienței.

Problemele sistemului electronic de monitorizare

Dezbaterea despre condițiile precare din închisorile românești au acaoarat inclusiv agenda internă. Un articol publicat de G4Media a evidențiat comentariile lui Denis Darie, comandantul penitenciarului Rahova, conform cărora niciuna dintre clădirile aflate în complexul închisorii administrate de el nu respectă standardele necesare.

Raportul CPT a relevat și îngrijorări cu privire la introducerea unui sistem electronic de monitorizare, nefiind clar cine îl va administra sau cine va fi responsabil cu importarea noii tehnologii.

Parlamentul României analizează legea care reglementează monitorizarea electronică, lege care în prezent îi exclude pe cei vinovați de „crime de birou”, cum ar fi corupția sau abuzul de putere, de la a fi pedepsiți prin monitorizare electronică, punându-i în aceeași categorie cu criminalii violenți sau cu cei implicați în trafic de persoane, o politică ce a atras critici din partea observatorilor internaționali pentru drepturile omului.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.