Ultimele tunuri ale liberalilor la Primăria Capitalei – retrocedări, angajări „pe alese” și afaceri „de milioane”

Primăria
Viceprimarul PNL Mircea Raicu și primarul interimar Răzvan Sava
13479662_1094695043902171_1435328096_n
Liberalii au aprobat acte pe bandă rulantă în ultimele două săptămâni. Cele mai multe vizează despăgubiri și puneri in posesie pe baza Legii 10.

De mai bine de trei săptămâni, liberalii sunt precum furnicile în Primăria Capitalei. Ce nu au făcut în patru ani de mandat se pare că se grăbesc să facă pe ultima sută de metri. Și, pentru ca să fie siguri că vor termina treaba, aceștia mai trag de timp – au cerut judecătorilor să nu valideze încă noile mandate, pe motiv că ei încă nu s-ar fi hotărât asupra listei aleșilor generali. 

Pe liberali i-a apucat hărnicia în sediul Primăriei Capitalei: se semnează dispoziții de despăgubiri pe Legea 10 sau de punere în posesie pe bandă rulantă, caiete de sarcini pentru licitații și numiri  în funcții, prin concursuri, organizate pe repede înainte. „Coincidență”, tot a unor liberali.

 Zeci de decizii trecute la secret

Primăria
Răvan Sava este primar interimar până când Gabriela Firea va depune jurământul

Reporterii cetățeanul.net au aflat că în ultima lună de mandat, în luna mai, conducerea interimară a Capitalei a decis să fie mărinimoasă: zeci de Dispoziții de primar de punere în posesie sau despăgubiri de milioane de euro au fost semnate pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale care au avut loc pe 5 iunie. Potrivit legii, Dispozițiile au fost trecute la secret și pot fi consultate doar de către cei care sunt parte în dosarul de retrocedare.

Primăria
Viceprimarul Mircea Raicu a semnat, pe bandă rulantă, dispozițiile de retrocedare sau despăgubire în baza Legii 10

Contactat de către reporterii cetăteanul.net, primarul interimar Răzvan Sava susține că nu știe despre ce este vorba, pentru că atribuțiile privind Legea 10 sunt preluate de către viceprimarul liberal Mircea Raicu și că el are competența dea semna dispozitiile în acest sens.

„Afacerea țânțarilor” – pregătită pe genunchi

Tot în ultimele trei săptămâni, mai marii Capitalei au parafat și aprobat documentația privind atribuirea contractului de deratizare și dezinsecție din Capitală. Contractul privind stârpirea țânțarilor și a șobolanilor din Capitală a expirat în 2010, după aproape 10 ani în care Municipalitatea a cheltuit aproximativ 50 de milioane de euro. De șase ani, firma 3D stropește în baza unor acte adiționale încheiate la limita legii și mai marii Capitalei nu au mai făcut publice sumele plătite societății. Liberalilor se pare că li s-a părut o prioritate în a scrie caietul de sarcini pentru organizarea unei noi licitații, numai că în aceeași zi au elaborate și documentația de atribuire, și o hotărâre a Consiliului General care prevede criteri minimine de selecție a firmei care ar urma să facă dezinsecție și deratizare în Capitală.

De acest contract sunt interesate trei companii care lucrează în parteneriat: 3 D România, Romprest și Allchim Co SA. Surse avizate susțin că documentele pentru licitație, caietul de sarcini adică, ar fi fost făcut cu dedicație. Monopolul deratizării în București este deținut încă din anul 1996 (adică de 20 de ani) de compania 3 D România. Acestă firmă a primit de la Guvernul Văcăroiu o Hotărâre, tot cu dedicație, pentru concesionarea pe timp de 10 ani a deratizării în Capitală.

Însă, după anul 2006, compania 3 D România a realizat deratizarea și exterminarea țânțarilor fără licitație, încasând până la opt milioane de euro anual. După venirea la Primărie a lui Sorin Oprescu, în 2008, 3 D România a intrat în parteneriat, adică a subcontractat o parte din serviciile de deratizare, către societatea Allchim Co SA, controlată de generalul Florin Șucată, un apropiat al PSD. Acest general Șucată a condus Corpul de control al Serviciului de protecție și pază – SPP – și a făcut parte din garda președintelui Ion Iliescu. Generalul Șucată a fost implicat în diverse scandaluri și afaceri dubioase in judetul Gorj. Nu întâmplător, fostul primar Oprescu este catalogat ca fiind copilul de suflet al lui Iliescu, fostul șef direct al generalului Șucată.

Așadar, cu câteva zile înainte de alegerile locale, oamenii din Primăria Capitalei se pregăteau să atribuie contractul pentru deratizare acestor firme de casă. Însă Consiliul Național pentru Soluționarea Contestaților (CNSC) a suspendat licitația după ce a văzut că documentele – caietul de sarcini și condițiile de participare – erau croite în anume fel încât să descalifice orice firmă neprotejată de oamenii din Primărie. În câteva zile, licitația pentru țânțari trebuie refăcută.

magdalena-iugaAr fi interesat de aflat pentru noul primar Firea cine a făcut acest caiet de licitație pentru deratizare. Responsabilul de acest contract este o anume doamnă Magdalena Iuga, șefa Direcției de utilități din Primărie. La fel de interesant este faptul că noul secretar general al Primăriei este o anume Georgiana Zamfir. Domnișoara este iubita sau logodnica, nu este clar, a consilierului liberal Andrei Nicolae, șmecherul care a tras sforile în Primărie în ultimele luni.  

Liberalii și-au pus directori și au angajat acoliți în Primărie pe salarii bune

Și ca să fie siguri că după ce primarul ales, Gabriela Firea, se va instala oficial, mai au antene în sediul Primăriei, dar și în instituțiile subordonate Municipalității, liberalii au organizat concursuri la mai multe instituții pe care le-au câștigat colegi de partid, foști consilieri generali în ultimul mandat al Consiliului General al Capitalei.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here