OTP Bank bună de plată. Obligată să restituie dobânzile externalizate către entități din afara țării

OTP Bank bună de plată

OTP Bank bună de plată. Premieră pe piața bancară. Protecția Consumatorilor obligă OTP Bank să restituie toate dobânzile încasate de către entitățile din afară țării către care a cesionat creditele, atât aflate în desfășurare, dar și aflate în scadență anticipată.

Astfel, dobânda plătită în Olanda și Ungaria a fost încasată ilegal, iar consumatorii cu credite cesionate de către OTP BANK  trebuie să-și primească banii înapoi, a stabilit Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

Avocatul Adrian Cuculis estimează că 90% din portofoliul OTP Bank a fost externalizat pentru contractele încheiate între perioada cuprinsă între 2006 și 2009.

În 2015, Cuculis&Asociații a depus inclusiv la DNA o solicitare prin care a cerut procurorilor să verifice OTP Bank, dar și OTP Factoring ZRT, OTP Financing Solutions BV  și OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.), cu privire la cesiunile de creanțe.

„Se reconfirmă, așa cum a fost și în cazul Bancpost SA care a cesionat ilegal credite, că și OTP Bank a procedat la fel de ilegal”, a explicat pentru „Cetățeanul” avocatul Adrian Cuculis.

Acesta spune că va solicita reluarea urmăririi penale, după ce dosarul a fost clasat inițial, având în vedere procesul verbal al ANPC prin care se constată că cesiunea de credite în afară țării a fost ilegală.

„Acum în 2018 după ce Parchetul a înțeles să claseze plângerea, vom cere redeschiderea urmăririi penale pe baza acestor noi constatări făcute de către ANPC”, a spus Adrian Cuculis.

OTP Bank bună de plată și riscă sancțiuni penale

În cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale, potrivit noului Cod de procedură penală.

„Ca și condiție esențială, pentru a putea desfășura o asemenea activitate în România, este necesară obținerea  unei autorizaţii de funcționare, obligăție pe care cesionarul nu a respectat-o. OTP Banc are înregistrată plângere pentru cămătărie în raport de cesiunea creditelor către niște entități ce NU pot desfășura o asemenea activitate de percepere a dobânzilor”, a explicat Adrian Cuculis.

Astfel, potrivit OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, Banca Naţională a României nu poate acorda autorizaţie unei instituţii de credit, dacă aceasta nu dispune de fonduri proprii distincte sau de un nivel al capitalului iniţial cel puţin egal cu nivelul minim stabilit prin reglementări, care nu poate fi mai mic decât echivalentul în lei a 5 milioane euro.

„Având în vedere această succesiune și analiză a posibilității atragerii de sume de bani în conturi sau acordării de credite, sau gestionării altor sume de bani, apreciem că cesionarul  este în situația prescrisă de către legea generic denumită a cămătăriei, acesta în esență, de ani de zile, a încasat în afară țării sume de bani  cu titlu de dobândă bancară, când în esență această dobândă bancară nu putea să fie încasată decât de către o bancă, înregistrată și agreată în conformitate cu prevederile edictate”, arată Adrian Cuculis.

Avocatul precizează că, potrivit legii, sumele de bani trebuie confiscate și restituite celor care au avut credite la OTP Bank.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.