Oameni care schimbă fața Bisericii. Preotul vicar Ionuț Ghibanu, viață dedicată comunității

Pr. Dr. Ionuț Ghibanu
Pr. Dr. Ionuț Ghibanu

Biserica a fost criticată în repetate rânduri că nu are o preocupare susșinută pentru proiectele sociale. De fapt, aceste acțiuni sunt, dar nu întotdeauna sunt mediatizate. Venim cu exemplul unui om care și-a dedicat viața atât bisericii, cât și semenilor.

Pentru preotul vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Ionuț Ghibanu,  solidaritatea şi angajamentul social, în spiritul valorilor creștin-ortodoxe, nu sunt simple vorbe.

Ca președinte al Crucii Roșii Dâmbovița și responsabil al Centrului Socio-Cultural COMMUNIO din Târgoviște, preotul Ionuț Ghibanu s-a implicat în numeroase cauze umanitare.

Mesajul său este extrem de grăitor: „Să nu uităm niciodată să iubim, să oferim, să slujim pentru ca lumina să strălucească în viețile și comunitatea noastră”.

Prelatul se implică activ și în rezolvarea crizei locurilor din cimitire, care afectează Târgoviștea în ultima perioadă.

Ajutor pentru suferinzi

Ionuț Ghibanu și-a asumat lucrarea socială în numele Bisericii pentru cei aflați în nevoie și spune că destinul său este de a merge mereu înainte, mereu mai aproape de scopul vieții.  

„Viața este ca o scară, existența ca un urcuș, eșecul ca o coborîre, totul într-un dinamism fabulos și tensionat, fascinant și dramatic. Mergem, urcăm, coborâm, iar urcăm, căci destinul nostru este acela de a merge, mereu înainte, mereu mai sus, mereu mai aproape de scopul vieții, mereu în mișcare. Aici este secretul, să nu te oprești niciodată, să nu încetezi să speri, să nu te oprești din urcat, să nu-ți pui singur limite. Singura limită în urcare e să nu ai limită. Iar, în coborâre, atunci când te oprești, să reîncepi să urci”, se destăinuie prelatul.

La inițiativa sa, în martie 2021, Centrul Socio-Cultural COMMUNIO din Târgoviște a oferit suma de 20.000 lei unei femei ce suferă de o gravă afecțiune și care are nevoie urgentă de intervenție chirurgicală.

Prin aceste acțiuni, spune preotul, putem aduce speranță și bucurie acolo unde este suferință și întristare, exprimând o credință lucrătoare prin iubire darnică. „Este și o invitaţie către extinderea implicării sociale responsabile în vederea ajutorării semenilor noştri”, a spus Ionuț Ghibanu.

Ionuț Ghibanu

Tot un ajutor de 20.000 de lei a primit, anul acesta, de la Centrul Socio-Cultural COMMUNIO și tânărul Alexandru Cociomeagă (foto), fost jucător la CSA Steaua București. Tânărul a primit , recent, de la medici un diagnostic devastator – o tumoare foarte rară, leiomiosarcom, cu metastaze la ficat.

Tratamentele costisitoare i-ar putea salva viața, iar familia se luptă cu disperare să strângă 100.000 de euro pentru a merge la Institutul Jules Bordet, din Belgia.

Preotul Ionuț Ghibanu, alături de spitale în vreme de pandemie

Ionuț Ghibanu

Preotul Ionuț Ghibanu a venit și în sprijinul spitalelor, în vreme de pandemie. Astfel, la inițiativa prelatului, Crucea Roșie Dâmbovița a ajutat spitalele din Târgoviște, Moreni și Pucioasa cu aparatură medicală, cu tunele de dezinfectare, corturi, măști și mănuși.

Tot în această perioadă grea, instituția de caritate a donat boilere electrice școlilor din județ, a acordat ajutoare financiare și materiale persoanelor defavorizate, iar voluntarii săi au donat sânge.

Nu trebuie neglijată nici campania de informare și conștientizare a populației derulată de Crucea Roșie Dâmbovița, sub coordonarea lui Ionuț Ghibanu, cu scopul de a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Sprijin pentru persoanele defavorizate

Ultimul proiect pentru comunitate al preotului Ionuț Ghibanu este pentru combaterea risipei alimentare și, astfel, ajutorarea persoanelor defavorizate.

În Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc. În același timp, 43 de milioane de europeni nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentație adecvată. 

Ca reacție la acest fenomen, Cruce Roșie Dâmbovița a încheiat un parteneriat cu un lanț de supermarket-uri, prin care alimentele nevalorificate dar aflate în termenul de valabilitate să fie colectate de Crucea Roșie Dâmbovița și donate persoanelor din categorii sociale defavorizate, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială Târgoviște. 

Parteneriatul se derulează în perioada 7 iunie – 7 septembrie 2021, cu o frecvență de colectare a alimentelor de trei ori pe săptămână, cu sprijinul a zece voluntari coordonați de preotul Ionuț Ghibanu.

CITEȘTE ȘI VIDEO Primarul Piedone a plantat 10.000 de begonii în Rahova și Ferentari: O pată de culoare pentru Sectorul 5

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here