O nouă rectificare bugetară, pe țeavă la Primăria Capitalei. Mai mulți bani pentru statui și Biserică

rectificare bugetară la Primăria Capitalei

O nouă rectificare bugetară va fi supusă marți votului în ședința Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Potrivit proiectului, ar urma să fie luaţi din nou bani de la infrastructură, în timp ce s-ar acorda încă un milion de lei pentru Patriarhia Română și s-ar aloca alți bani pentru statui.

Noua rectificare bugetară la nivelul Capitalei prevede suplimentarea bugetului alocat pentru învăţământ cu 23,9 milioane de lei, ajungând la aproape 140,7 milioane de lei, pentru programul „Reabilitarea infrastructurii educaţionale în Bucureşti”, cofinanţat din credit BEI. Pentru învăţământul gimnazial se adaugă, de asemenea, aproape 30 de milioane de lei, totalul fiind de 44,5 milioane de lei, informează News.ro.

Pentru investiţii noi în domeniul educaţiei, Primăria Capitalei alocă aproape 30 milioane de lei, fiind vorba, printre altele, de complexe multifuncţionale pentru activităţi didactice şi sport. Totodată, vor fi alocaţi 1,7 milioane de lei pentru repararea rampelor de acces pentru persoanele cu handicap.

Bugetul pentru cultură, recreere şi religie se va reduce cu 12,9 milioane de lei, de la 953,3 milioane de lei, fiind daţi, însă, 6,3 milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice. În ceea ce priveşte energia termică, bugetul este redus cu 69,5 milioane de lei, de la 756,2 milioane de lei, de la modernizarea a 11 centrale termice din Bucureşti fiind luaţi 48,9 milioane de lei.

Bugetul alocat pentru străzile şi parcările din Capitală ar urma să se reducă din nou la această rectificare bugetară. Astfel, se iau de la buget 20,8 milioane de lei, rămânând cu 285,5 milioane de lei.

Rectificare bugetară negativă la infrastructură

Noua rectificare bugetară prevede o reducere a banilor pentru infrastructură: 20,7 milioane de lei, astfel: pentru străpungerea bulevard Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu – minus 6,6 milioane de lei, de la 33,2 milioane de lei, pentru reabilitarea sistemului rutier şi liniei de tramvai bulevardul Liviu Rebreanu – minus 5 milioane de lei, pentru penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti, minus 5 milioane de lei, pentru reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai pe Şoseaua Pantelimon – minus 5 milioane de lei.

În cazul Administraţiei Străzilor, se reduce bugetul cu 37,1 milioane de lei (de la 194,8 milioane de lei), din care cheltuielile pentru studii de fezabilitate pentru diverse proiecte înseamnă 1,2 milioane de lei. Se reduce cu un milion de lei bugetul alocat pentru semaforizare şi se iau bani şi de la maşini, echipamente şi mijloace de transport. În schimb, Primăria Capitalei va cumpăra un sistem mobil de topit zăpada, în valoare de 157.000 de lei.

De asemenea, bugetul se reduce şi pentru biblioteci cu aproape 2,2 milioane de lei (de la 13 milioane de lei), pentru Centrul pentru Tineret al Capitalei cu două milioane de lei (de la 36,4 milioane de lei) şi pentru Administraţia Fondului Imobiliar cu aproape 4 milioane de lei (de la 25,3 milioane de lei).

În ceea ce priveşte teatrele, scade bugetul pentru consolidarea Teatrului Nottara cu 1,5 milioane de lei, pentru Teatrul Excelsior cu 1 milion de lei, pentru Teatrul Stela Popescu cu 3 milioane de lei, dar creşte cel pentru Teatrul Evreiesc cu 649.000 de lei, pentru Teatrul Ion Creangă, cu 1,8 milioane de lei şi pentru Opera Comică pentru Copii cu 1 milion de lei. Pentru Circul Globus, bugetul se reduce cu 1,25 milioane de lei.

Statuia lui Ștefan cel mare, finanțată

Pasiunea pentru statui a celor care conduc Bucureștiul se manifestă și la această rectificare bugetară.

Astfel, se mai alocă 200.000 de lei pentru realizarea statuii lui Ştefan cel Mare, până la suma de 500.000 de lei şi 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun Martin Luther şi Jean Calvin. Alți 2,2 milioane de lei ar urma să fie alocaţi pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot. În plus, 3,5 milioane de lei vor merge către realizarea unei lucrări de artă cu Regina Maria a României, iar 300.000 de lei pentru statuia lui Ion Luca Caragiale.

Pe de altă parte, bugetul ARCUB se reduce cu 18,5 milioane de lei (de la 72,8 milioane de lei), în timp ce bugetul Casei de Arte Dinu Lipatti se majorează cu 1,8 milioane de lei.

Ultima rectificare bugetară a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe 28 septembrie, atunci fiind reduse cu 175 de milioane de lei fondurile de la infrastructură. În schimb, a fost suplimentat cu 16,7 milioane de lei bugetul pentru biserici şi pentru Administraţia Monumentelor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.