Noul heliport al Spitalului Universitar, inaugurat cu fast. Medicii, nemulțumiți de vibrații

Blocul Operator Central, Noul heliport
Adriana Nica a inaugurat al doilea heliport de la Spitalul Universitar. Primul a fost un eșec

Spitalul Universitar București a inaugurat, marți, noul heliport al instituției, după ce investiția precedentă, foarte costisitoare, făcută în mandatul de manager al lui Sorin Oprescu, a ajuns parcare.

Nici noul heliport nu este lipsit de probleme și riscă să fie o altă gaură neagră în bugetul spitalului. Construcția, realizată pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), a costat circa un milion de euro, finanțare obținută de la operatorul de pariuri Maxbet.

Într-o atmosferă festivistă, managera Spitalului Universitar, Adriana Nica, a explicat cât de extraordinară este noua investiție.

„Cu ajutorul acestui heliport, la Spitalul Universitar de Urgență din București se scrie istorie. Marcăm o serie de premiere pentru binele pacienților. Am jurat să salvăm vieți, avem un colectiv medical înalt specializat, iar acum avem și cel mai modern heliport din țară. Investiția realizată de Maxbet scurtează semnificativ timpul necesar pentru salvarea de vieți, reduce din presiunea la care sunt supuși salvatorii. Acest proiect nu este un câștig real doar pentru locuitorii Capitalei, vorbim de pacienți din toată țara care vor beneficia de un transport rapid, pacienți a căror viață va fi salvată în Unitatea noastră de Primiri Urgențe și în blocul operator”, a declarat Adriana Nica.

Nivel de vibrații periculos la noul heliport

Managera a evitat însă să vorbească despre posibilele problele ale heliportului de un milion de euro, care ar putea deveni cel de-al doilea obiectiv ratat sub conducerea „clanului” Oprescu.

Specialiștii spun că nu au fost luate în calcul toate riscurile și că Autoritatea Aeronautică ar fi trebuit să cântărească atent situația.

În seara zilei de 13 noiembrie 2019, exercițiul de aterizare a unui elicopter pe noul heliport al SUUB a cauzat haos în spital.

Noul heliport
Heliportul a fost edificat pe blocul operator central al Spitalului Universitar

Cadrele medicale, dar și studenții care au cursuri în amfiteatrul spitalului, s-au plâns că vibrațiile cauzate de rotorul portant al elicopterului au fost înspăimântătoare. „Eram la curs în amfiteatrul mare de la Spital, miercuri seara după ora 17, foarte aproape de noul heliport. Nu știam că se apropie un elicopter, când au început să vibreze toate cele. Vibrau și bănci și podele. Ne-am speriat cu toții și am vrut să fugim din amfiteatru, ne-a oprit profesorul”, ne-au spus studenții prezenți la curs.

Medicii din spital spun că au aflat că nivelul de vibrații ar fi depășit cota admisă cu 200%. „Nu știm dacă amfiteatrul și blocul operator vor rezista la asa ceva”, ne-au spus aceștia.

Adriana Nica: Nu înțeleg pe cine a deranjat vibrațiile

Noul heliport
Adriana Nica s-a arătat nemulțumită de întrebările legate de vibrațiile produse la aterizarea și decolarea elicopterelor

Despre toate aceste probleme, managera Adriana Nica nu vrea să știe. Întrebată despre existența vibrațiilor și dacă s-au făcut studii în acest sent, Nica s-a arătat foarte deranjată.

„Nu știu cum s-au plâns acele cadre medicale că a aterizat un elicopter. În primul rând, atunci s-au făcut niște simulări și elicopterul nu a aterizat. Dat fiind că nu aveam autorizație la vremea respectivă, acel elicopter nu a aterizat. Neaterizând, nu înțeleg pe cine a deranjat vibrațiile. Studiile au fost făcute de cei care au atribuții în domeniu. Repet, fără aceste studii și… Aceste studii privind nivelul de vibrații au fost făcute de cei care au atribuții în domeniu… toate instituțiile care eliberează avize, de la Mediu, avize de construcție”, a explicat Adriana Nica, pentru Cetățeanul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.