Neregulile de la Spitalul Universitar. Ce nu trebuie să rateze Corpul de control

Spitalul Universitar

Corpul de control al Ministerului Sănătății va descinde la Spitalul Universitar Bucureşti (SUUB), unde sânge contaminat ar fi fost aruncat direct în canalizare. Pe lângă asta, controlul nu trebuie să rateze nenumărate alte nereguli din curtea SUUB, în mandatul actualei manager, Adriana Nica.

De altfel, ministrul Sănătății, Victor Costache, nu a exclus să fie identificate şi alte „derapaje”.

„Măsurile vor fi dure. Vrem să respectăm procedurile şi să aflăm de ce la cel mai mare spital din Capitală s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai şocant cu cât doamna manager este medic pe ATI şi ar trebui să ştie acest lucru. Evident că nu putem exclude şi alte derapaje. Nu au voie să facă asta, trebuie să respecte procedurile şi vom analiza procedurile de la Spitalul Universitar”,  a declarat ministrul Victor Costache, la Digi 24.

Spitalul Universitar

Ministrul a duspus o anchetă, după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat că mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. Deputatul a publicat fotografii de la Spitalul Universitar Bucureşti şi susţine că pericolul este uriaş pentru sănătatea publică.

Ce nu trebuie să rateze Corpul de Control

Spitalul Universitar, Angajații dați afară de Adriana Nica

Inspectorii Ministerului Sănătății ar trebui să verifice, printre multe altele, legalitatea modului în care managera SUUB Adriana Nica încasează nu mai puțin de 3 (trei) salarii de la Spitalul Universitar!

Odată cu semnarea în toamna anului 2017, a contractului de manager (8 ore de muncă), Adriana Nica a primit un salariu de peste 11.000 de lei brut, care între timp a mai crescut. La acesta se adaugă salariul, tot normă întreagă (8 ore), pe care Nica îl încasează, ca șef de lucrări, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Acestea sunt însă venituri legale.

Ilegal este, susțin sursele Cetățeanul, cel de-al treilea salariu pe care Nica și l-a atribuit, acela de medic pe secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

La nivelul anului 2018, acest salariu se ridica la aproape 6000 de lei, bașca sporul de 75% cât prevede legea pentru ATI.

„Legal, odată ce a devenit manager al Spitalului Universitar, doamna Nica nu mai avea voie să încaseze și salariul de pe secție (integrare clinică)”, ne-au declarat sursele. Ele ne-au precizat că niciun alt manager al Spitalului Universitar, dar nici de la alte spitale, nu au încasat acest al treilea salariu, deoarece știau că este ilegal.

Satrapul de la Spitalul Universitar

Justiția a sancționat abuzurile comise de managera Adriana Nica împotriva angajaților. Instanțele judecătorești au emis mai multe decizii definitive de anulare a unor sancțiuni aplicate de Nica unor medici sau asistente. Deocamdată, oalele sparte le-a plătit doar spitalul – salarii compensatorii, daune morale etc. Corpul de Control al ministrului Sănătății ar trebui să verifice dacă managerul în persoană este bun de plată, așa cum prevede legea.

Un caz flagrant, despre care ziarul Cetățeanul a relatat pe larg, a fost înlăturarea ilegală a profesorului universitar Gheorghe Iana din funcția de șef Laborator Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală.

Motivul invocat, precum că profesorul Iana ar fi săvârșit grave abateri de la Regulamentele spitalului care ar fi dus la disfuncționalități majore, a fost demontat de judecători.

Aceștia au constatat că managerul SUUB a emis o decizie discreționară. Judecătorii au stabilit că  Adriana Nica nu a indicat concret abaterile așa-zis comise de Iana, cum nu a indicat nici disfuncţionalităţile în derularea procesului de contractare a serviciilor de radiologie pentru Ambulatoriul Integrat al SUUB.

Despre abuzurile comise de manageră asupra angajaților vom reveni însă într-un articol viitor.

Jaful de la Blocul Operator Central

Spitalul Universitar, Blocul operator central
Blocul operator central de la Spitalul Universitar are aparatură extrem de scumpă și inutilă, acuză specialiștii

Risipa de bani publici de la modernizarea Blocului Operator Central a SUUB este o altă „temă” pentru inspectorii Ministerului Sănătății.

Pentru dotarea Blocului Operator cu aparatură inutilă acestuia, cum susțin la unison specialiștii,  s-au alocat 71 de milioane de lei, printr-o hotărâre adoptată de Guvernul Dăncilă – de cinci ori mai mult decât se ceruseră în 2016 și dublu față de cât estimase managerul Adriana Nica în 2017. Cazul este cercetat și de procurorii DNA.

Pentru un bloc operator similar, cu 11 săli de operație, la Brăila s-au cheltuit 10,95 milioane de lei, de 6 (șase) ori mai puțini bani.

Pe lista de cumpărături au fost trecute de-a valma ecografe, turnuri laparoscopice și de endoscopie, sisteme de neuronavigație, „dotări”  care i-au făcut să se închine pe chirurgii și pe anesteziștii de elită, consultați de Cetățeanul.

Spitalul Universitar

De parcă n-ar fi fost de ajuns, după inaugurarea cu fast a blocului operator au apărut din nou probleme, în ciuda investițiilor exorbitante.

Recent, tavanul uneia dintre sălile de operații a început să se dezmembreze, iar aparatura medicală de sute de mii de euro a fost mutată în alte săli.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.