Negoiță pierde Primăria, au hotărât Justiția și Ministerul Culturii! Edilul a făcut investiții uriașe în sediu, din banii publici

Negoiță

La ordinul judecătorilor Înaltei Curți, Ministerul Culturii a anulat actul administrativ care a făcut posibil ca Robert Negoiță să mute sediul Primăriei sectorului 3 într-o clădire monument istoric clasa A.

Rămâne ca edilul Negoiță, despre care Nicușor Dan a spus are „complexul parvenitului care se mută în casa boierului, dar face grătar la șemineu” să justifice, alături de consilierii locali, și cheltuielile nesimțite pe care le-a făcut să transforme ilegal monumentul istoric. Mai mult, clădirea Primăriei trebuie readusă la starea arhitectonică inițială.

Va fi George Ivașcu ministru sau prietenul lui Negoiță?

Negoiță
George Ivașcu (dreapta), alături de soția sa, Alice Barb și de Constantin Mitache, director general al Asociația Municipiilor, unul dintre sfătuitorii de încredere ai lui Robert Negoiță

Pe 25 ianuarie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anularea Ordinului ministrului Culturii nr.2576/12.11.2013, emis de ministrul Daniel Barbu, privind privind declasarea parţială a monumentului de arhitectură Şcoala 80 (cunoscută drept Școala Bosianu), cu păstrarea faţadelor principală şi laterale.

Urmare a deciziei judecătorilor, Ordinul care i-a permis lui Negoiță să distrugă, în interior, o școală monument istoric veche de 150 de ani, a fost anulat, pe 28 februarie de ministrul George Ivașcu.

Negoiță
Ministrul Ivașcu a anulat Ordinul care i-a permis lui Negoiță să transforme în Primărie un monument istoric clasa „A”

Rămâne de văzut cât de ferm va fi ministrul culturii în a-l obliga pe Robert Negoiță să readucă monumentul la starea de arhitectură inițială! George Ivașcu a fost purtătorul de cuvânt al lui Negoiță la alegerile locale 2012, fiind și „răsplătit”, imediat după alegeri, cu două contracte de organizare de evenimente în Sectorul 3!

Prețuri uriașe, în atenția procurorilor

În 2012, Robert Negoiță a fost ales primar al Sectorului 3, iar majoritatea din Consiliul Local a fost obținută de PSD, partidul din care făcea parte noul primar. Pe 31 octombrie 2012, Consiliul local al Sectorului 3 (CLS 3) a aprobat (hotărârea 208) indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidare, modernizare imobil istoric Școala 80”. Hotărârea prevedea însă cheltuirea unei sume uriașe – 2,25 milioane de euro plus TVA.

Robert Negoiță
Transformarea Școlii (sus) în Primărie (jos) a fost făcută la costuri nesimțite – 3200 euro/m.p.

La o suprafață construită de 1.218 metri pătrați, rezultă un preț uriaș, de aproape 1850 de euro/mp (preț fără TVA). Hotărârea conținea însă și o prevedere „ascunsă”. Primarul ceruse și obținuse deja un aviz de la Ministerul Educației prin care i se permitea să schimbe destinația clădirii. Avizul fusese dat, pe 28 septembrie 2012, de către Ecaterina Andronescu! Altfel spus, consilierii au votat pentru „obiective de investiții la unele unități de învățământ preuniversitar ”, deși destinația imobilului nu mai era „de învățământ”, prin „grija” Ecaterinei Andronescu.

În același an, 2013 (12 decembrie), Consiliul local a aprobat noi prețuri (indicatorii tehnico-economici) pentru „Consolidare, restaurare și conversie funcțională” iar pe 15 aprilie 2014, Primăria a semnat și contractul, cu SC Euroconex SRL (din „gașca” Delta, Euroconstruct, Tehnologica Radion etc.), pentru 17,32 milioane de lei echivalentul a 3,9 milioane de euro, un record în materie – circa 3200 euro/m.p. construit!

De 5,3 ori mai scump decât o casă decentă, amenajată după toate regulile, care se poate ridica cu cel mult 600 de euro/mp construit sau de patru ori mai scump decât o vilă ridicată de un constructor cinstit! Prin comparație, chiar și cea mai modernă sală polivalentă din România, inaugurată la Cluj Napoca, pe 27 octombrie, cu pardoseală demontabilă și tribune extensibile și care poate găzdui opt sporturi, simultan cu un spectacol este de șase ori mai ieftină – 520 de euro pe metrul pătrat construit!

Istorie de secole a monumentului unde s-a mutat Negoiță, cu tot cu Primăria

Școala 80, cunoscută și ca Școala Bosianu, a fost inaugurată pe 1 mai 1867, la trei ani după reforma lui Alexandru Ioan Cuza și în al doilea an pe Tronul Principatelor Unite al Principelui Carol (viitor Rege Carol I). Edificiul din „mahalaua” Dudești a fost martor, timp de aproape 150 de ani, al transformărilor profunde prin care a trecut Capitala. După 1990, clădirea, elegantă și veche, a fost abandonată de autorități. În campaniile electorale, mai mulți candidați au inclus pe lista promisiunilor reabilitarea și redarea în folosință a acestui monument istoric. Ba la un moment dat, pe fațada dinspre școala nouă (construită în anii ‘90) a apărut un banner pe care scria cu litere de-o șchioapă: „Primăria Sectorului 3 – Școală-monument istoric în reparație capitală”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.