Un apel către autorităţile statului român de a nu mai acorda cetăţenie ruşilor şi ucrainenilor a fost făcut marți de preşedintele AUR, deputatul George Simion.
El susține că există „acte de corupţie dovedite”, iar cei implicaţi în astfel de acte nu au rude sau strămoşi în România.
Citește și Revoluționarii cer suspendarea acordării cetățeniei române. Acuzații grave de corupție
„Fac un apel la autorităţile statului român să nu mai dea cetăţenie ruşilor şi ucrainenilor. Sunt acte de corupţie dovedite, le găsim peste tot în mass-media, cetăţeni care nu au nicio treabă cu România, nu au bunici, străbunici români şi cărora şi se falsifică, cu complicitatea autorităţilor din Republica Moldova, aceste acte.
Cred că Procuratura trebuie să intervină, la fel cum ieri în Comisia economică a venit un domn Ciocîrlan, de la EximBank, coordonatorul departamentului juridic, care ne-a minţit cu nonşalanţă (…) , ne-a spus că niciodată Marian Neacşu nu ar fi făcut parte din Consiliile de lucru de acolo. Marian Neacşu, actualul prim-viceprim ministru, a primit 52.000 de euro ca parte a unor consilii şi grupuri de lucru de la EximBank şi am filmarea şi o să o dau publicităţii cum cei de la EximBank nu recunosc acest lucru evident care apare în declaraţia de avere a domnului Marian Neacşu. Aşa vrea să facă Marcel Ciolacu un stat suplu, cu genul ăsta de sinecuri pentru apropiaţii lui”, a declarat Simion într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Făcătura numită limba moldovenească
Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a declarat, la rândul său, că etnicii români din Ucraina „sunt supuşi în continuare unui proces de asimilare forţată”.
„Acolo autorităţile continuă să limiteze învăţarea limbii române şi perpetuarea identităţii naţionale a etnicilor români, se continuă cu acea făcătură numită limba moldovenească, iar legat de aceşti etnici şi de alţii din comunităţile noastre istorice (…) am avut astăzi eu o întâlnire la Comisia pentru românii de pretutindeni pe care o conduc cu doamna preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Gabriela Lenghel. Domnia sa mi-a confirmat că sunt întârzieri mari la procesarea dosarelor de cetăţenie, dânsa susţine că sunt doi ani de întârziere, noi avem informaţii că perioadele de întârziere sunt mult mai mari. (…) Ne-a spus că nu are suficient personal. Ar ajuta-o o mărire a numărului de angajaţi. Reiterăm rugămintea către Ministerul Justiţiei, care acum are un nou ministru, care prin ordin de ministru poate să mărească numărul de funcţionari. De asemenea, Autoritatea ar avea nevoie de un spaţiu de lucru adecvat”, a afirmat senatorul AUR.
Cetățeanul TV