Moțiunea scoate mizeria politică la iveală

Moțiunea scoate mizeria politică la iveală

Oborul s-a mutat în Parlamentul României. Bani, funcții, finanțări, promisiuni și amenințări se încrucișează pe prima scenă politică a țării. Moțiunea scoate mizeria politică la iveală.

Cu 24 de ore înainte de votarea moțiunii tensiunea a ajuns la cote maxime. Dăncilă extrage ex-pesediști de la Pro România, Ponta îi ademenește pe alții, useriștii o dau în scepticism, Tăriceanu își bea cafeaua cu Șerban Nicolae iar de după gratiile Rahovei Dragnea sare în ajutorul lui Dăncilă. O Dăncilă care s-a ”spart” într-un conclav de partid amenințându-i voalat pe pesediști cu dosare și pedepse penale în cazul pierderii guvernării.

Moțiunea scoate mizeria politică la iveală. Frica de Justiție și interesele personale dictează

Pesediștii se țin băț și spun că moțiunea nu va trece pentru că ar fi convins peste zece parlamentari pro-moțiune să voteze contra. Opoziția se ține și ea tare și spune că 244 de parlamentari (cu șapte în plus față de semnatari) au promis că vor vota pentru. Date fiind interesele financiare și penale a multor parlamentari, ambele variante sunt posibile. Sau, așa cum spune toată lumea, moțiunea se va juca ”până în ultima clipă”. O joacă în care Justiția – primadona ultimilor trei ani – are în continuare un rol principal, după cum a spus-o însăși Viorica Dăncilă. ”Mizele (căderii Guvernului – n.r.) sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit”, le-a spus colegilor săi de partid preacurata șefă a PSD. Din păcate pentru ea, un pesedist ”necurat” a înregistrat-o pe ascuns și a dat-o în gât.

Momiți de Dăncilă, doi pesediști trecuți la Pro România s-au întors la vatra social-democrată. Asta deși Victor Ponta jură ori de câte ori poate că el tot cu stânga vrea la guvernare. Sau altfel spus e posibilă în continuare rămânerea partidului la guvernare și dacă trece moțiunea, împreună cu Pro România și ALDE, dar fără VV Dăncilă și oamenii ei și ai lui Dragnea.

Un alt punct în favoarea Guvernului Dăncilă este și faptul că nici pesediști dizidenți nu par dispuși să-și asume un vot anti-partid chiar dacă le stă în gât actuala conducere a PSD. O dovadă în acest sens este Ecaterina Andronescu.

”Înainte de orice pronostic vreau să spun ceva: moțiunea este, după părerea mea, extrem de superficială și de neconvingătoare și acest lucru este în dauna celor care au scris-o. Prin conținut, ea ar fi trebuit să-i convingă și pe cei care nu au semnat-o, ceea ce nu se întâmplă. De aceea, eu nu-i acord șanse să treacă dar în același timp recunosc că votul va fi unul foarte strâns. Și așa, eu spun că mai degrabă nu va trece și fac afirmația aceasta prin prisma experiențelor mele anterioare: moțiunea de cenzură a strâns de fiecare dată mai puține voturi decât numărul semnatarilor. Cam pe aici suntem”, a declarat Andronescu pentru ”Cetățeanul”.

Opoziția oscilează între agonie și extaz

În timp ce Dăncilă și pesediștii ei se dau de ceasul morții ca să nu cumva să treacă moțiunea, tabăra Opoziției este bântuită, concomitent, de optimism și pesimism.

De exemplu, sceptic în privința succesului moțiunii se arată a fi liderul USR Dan Barna.
”Una e ceea ce se promite, alta e ceea ce se întâmplă în dimineața votului. Sper să se întâmple lucrul acesta, există premisele ca ea să treacă. Puțina experiență, de trei ani, din Parlament îmi arată că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par. De-asta păstrez o minimă circumspecție față de rezultate”, și-a exprimat dubiile în mod public Barna.

Optimiștii s-au arătat a fi în schimb parlamentarii de la PNL, PMP și ALDE contactați de ”Cetățeanul”.

Dan Vâlceanu PNL: ”Pronosticul meu este că trece. Atunci când vorbim de moțiune vorbim despre șansele ei de a trece sau nu trece și nu poți niciodată să spui cu certitudine da sau nu, dar șansele sunt în acest moment foarte mari să treacă. Se cumpără bunăvoința unor parlamentari – eu am văzut o serie de parlamentari care spuneau că vor vota moțiunea și după 2 – 3 zile spuneau că au fost convinși de premier cu sume date la primari sau cu finanțarea unor proiecte în circumscripțiile lor – dar nu cred că asta va pune în pericol trecerea moțiunii”

Lucian Iliescu PMP: ”PMP-ul a fost consecvent încă de la început: toți parlamentarii PMP au hotărât la unison că vor vota, la vedere, pentru această moțiune. Din punctul de vedere al PMP, această moțiune ar trebui să treacă iar Guvernul Dăncilă trebuie să cadă. Discuții sunt destule, până mâine este posibil ca parlamentarii care s-au sucit să se sucească încă o dată, este evident că moțiunea încă se joacă dar eu, astăzi, dau șanse mari pentru trecerea ei, mâine”

Varujan Vosganian ALDE: ”Încă se joacă în continuare, moțiunea se va juca până în ultima clipă și există șanse reale ca moțiunea să treacă. Nu știu care este prețul fiecăruia, pe mine nu m-a întrebat nimeni de preț, dar moțiunea are mari șanse să treacă. În plus, există și o reacție internațională, și mediile internaționale așteaptă să cadă Guvernul. E o stare de așteptare și o o anumită nervozitate la PSD, ceea ce sugerează că și în calculele lor există un mare risc ca Guvernul să cadă”

Cum liderii celorlalte două partide care susțin moțiunea – Pro România și UDMR – au reafirmat că parlamentarii lor vor vota ”pentru” iar Ludovic Orban susține sus și tare că în total există 247 de aleși ai neamului care vor vota în favoarea moțiunii de cenzură (cu 14 mai mulși decât numărul de voturi necesar concedierii lui Dăncilă!), rămâne de văzut, mâine, cine își va onora promisiunile făcute fie lui Ludovic Orban, fie lui VV Dăncilă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ