Moțiunea de cenzură a fost citită în plenul Parlamentului. Liviu Dragnea are emoții până miercuri

Teleormanleaks

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, semnată de 222 de parlamentari PSD şi ALDE şi intitulată ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”, a fost citită duminică după-amiază în plenul reunit al Parlamentului. Operațiunea a durat doar un sfert de oră, iar la şedinţă au participat doar 216 parlamentari, de la PSD şi ALDE, niciunul de la opoziție, în condițiile în care puterea are nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbătută şi votată în plenul reunit al Parlamentului, miercuri, de la ora 11,00, a nunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în plenul reunit de duminică.

Dragnea a făcut acest anunţ înainte de a declara închisă şedinţa plenului reunit în care a fost citită moţiunea de cenzură, la care nu a luat parte premierul Sorin Grindeanu. De la PSD, doar deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică şi ar urma să semneze luni. Și de la ALDE, lipsesc trei semnături.

PSD şi ALDE au finalizat duminică la prânz textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”. În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul face referire în continuare la ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îl acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor. Iniţiatorii susţin că nu este vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României”.

Deşi termenul pentru prezentarea, dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este extrem de strâns, el se înscrie totuși în prevederile Constituţiei şi ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului, ei fiind anunţaţi încă de vineri noaptea de liderii de grup că prezenţa este „obligatorie”.

Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS şi deputaţilor opoziţiei, în care îi informează despre programul de duminică al Parlamentului şi îi roagă să fie prezenţi.

 

După moțiunea de cenzură, Ponta vrea Guvernul Grindeanu 2

 

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat duminică, după ce a participat la şedinţa grupului deputaţilor social-democraţi, că, dacă moţiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, premierul Sorin Grindeanu va veni joi în Parlament pentru a discuta cu liderii PSD şi ALDE pentru constituirea unui nou Cabinet.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

În prezent, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi trei parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.