Mintea ardeleanului cea de pe urmă. Ioan Rus spune stop şi de la capăt autostrăzii Comarnic-Braşov. Iese la anul Victor Ponta din viaţa politică?

Comarnic-BraşovMinistrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat sâmbătă o decizie de ultim moment în ceea ce priveşte proiectul de construcţie a autostrăzii Comarnic-Braşov. La mai bine de zece ani după prima încercare de a construi un drum de viteză pe Valea Prahovei, făcută de Miron Mitrea, şi după ce, ulterior, şi Radu Berceanu semnase un contract în acest sens, Ioan Rus a dat dovadă de mintea ardeleanului cea de pe urmă şi a spus stop şi de la capăt unui contract care ar fi împovărat pentru trei decenii bugetul României. Ca să nu mai vorbim că nu se justifică economic o autostradă de week-end, care va fi folosită doar de pipiţele cu Ferrari care vor să ajungă mintenaş în Poiana Braşov, fiind evitată de tiruri, din cauza costurilor mari co motorina (diferenţă de nivel de 1.000 de metri!).

Cu o zi înaintea expirării „ultimatumului” dat de premierul Victor Ponta pentru prezentarea unei decizii în ceea ce priveşte construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a rupt pisica în două.

„Am discutat cu consorţiul şi, în varianta în care vom reuşi să restructurăm proiectul şi să găsim un model financiar mai eficient în raport cu bugetul țării, pe care să-l aducem într-o zonă în care pot participa şi alte instituţii financiare internaţionale (BEI, BERD, IFC – cu care MT are programate discuții pe această temă) şi dacă vom avea și o poziţie favorabilă şi din partea Eurostat, deci dacă găsim o astfel de variantă, care să fie acceptată de toată lumea, mergem mai departe. Dacă nu, și se mențin datele actuale, va trebui să găsim o altă construcție a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului continuăm până în luna aprilie discuțiile cu partenerii din consorțiul Vinci-Strabag- Aktor”, a spus Ioan Rus.

Ministerul Transporturilor a precizat că realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov a fost supusă dezbaterii publice, mass-mediei, Parlamentului, societăţii civile şi analizelor din partea partidelor politice și asociaţiilor profesionale. În urma acestor dezbateri, precizează conducerea ministerului, au fost exprimate sute de poziţii divergente.

„Autostrada Comarnic-Brașov este necesară, însă a fost catalogată în urma dezbaterilor ca fiind greu de suportat de bugetul ţării. În acest context, au fost inițiate discuţii între reprezentanţii MT, CNADNR şi ai consorţiului câştigător”, a precizat Ministerul Transporturilor.

Victor Ponta trebuie să iasă la anul din viaţa politică

Dacă se ţine de cuvânt, premierul Victor Ponta ar trebui ca anul viitor să iasă din viaţa politică (asta dacă nu cumva fostul preşedinte Traian Băsescu avea dreptate când spunea despre primul ministru că „minte cum respiră”).Comarnic-Braşov

În 2013, Victor Ponta a susţinut că nu va mai candida la următoarele alegeri parlamentare, în 2016, dacă autostrada Comarnic-Braşov nu va fi gata până atunci.

„Pe 28 februarie se anunţă precalificarea probabil pentru Bucureşti-Braşov, nu e Comarnic-Braşov. Dacă nu este gata până în 2016, nu mai candidez. Am un fix cu Comarnic-Braşov şi cu Piteşti-Craiova”, a spus la vremea respectivă Ponta la Realitatea TV.

Primul a fost Miron Mitrea

Comarnic-BraşovStatul român a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov. În 2003, pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de Miron Mitrea, construcţia autostrăzii a fost încredinţată, prin atribuire directă (fără licitaţie) mai multor firme, printre care şi Vinci şi Aktor, fiecăreia revenindu-i câte o porţiune.

Ulterior, contractele au fost anulate, pentru că nu fuseseră respectate dispoziţiile legale în materie de achiziţii publice.

A urmat Radu Berceanu, cu Police – Menottes – Prison

A doua tentativă a avut loc în 2009, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci – Aktor, a renunţat la contract cu câteva zile înainte de expirarea termenul până la care trebuia să vină cu banii.Comarnic-Braşov

Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării. “Nu putem să modificăm ulterior clauzele contractului, pentru că vine DNA-ul şi facem puşcărie. I-am spus unuia de acolo în franceză celebra expresie «PMP», adică Police – Menottes – Prison (poliţie – cătuşe – puşcărie, n.red.)”, a replicat la vremea respectivă Berceanu.

Un proiect care ne va împovăra pe noi şi pe copiii noştri

Construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov va necesita plăţi de disponibilitate uriaşe din partea statului român, pentru că din taxa de acces nu se va recupera mare lucru.

Pe de altă parte, România avea nevoie de închiderea Coridorului IV, prin construcţia autostrăzii Piteşti – Sibiu, proiect abandonat de fostul ministru Dan Şova, dar reluat în draful final al Master Planului de transport.

La începutul anului 2014, CNADNR a încheiat un memorandum cu consorţiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevede concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov.

Durata contractului de concesiune este de 30 de ani, din care patru ani construcţie şi 26 de ani operare şi întreţinere. Lungimea autostrăzii 53,22 km. Valoarea estimată pentru lucrările de proiectare şi construcţie – 1,828 miliarde de euro (fără TVA). Cu tot cu dobânzi, românii vor fi nevoiţi să plătească aproape 8,5 miliarde de euro!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.