Minivacanța de Sfânta Maria închide România. Trenuri suplimentare, controale sporite la restaurante

Timp de patru zile, în România aproape orice activitate este paralizată, iar zeci de mii de oameni se distrează la munte și la mare, în minivacanța de Sfânta Maria. Cu mici excepții, cum ar fi eliberarea pașapoartelor, interacțiunea statului cu cetățenul, prin intermediul serviciilor publice, este nulă. Se pune lacătul și la primării.

În vreme ce Bucureștiul și alte mari orașe trag obloanele, la munte și mai ales la malul mării animația este în toi în minivacanța de Sfânta Maria. Acest lucru a determinat autoritățile, fie ele centrale sau locale, să ia măsuri suplimentare, în așa fel încât lucrurile să decurgă ca la carte în aceste patru zile libere.

Rămas în fruntea Guvernului în locul premierului Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu a avut vineri o întâlnire cu mai mulţi miniştri în care a discutat despre măsurile care trebuie luate de autorităţi în minivacanţa de Sfânta Maria. La discuţii au participat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul Economiei, Mihai Fifor.

Mai multe trenuri în minivacanța de Sfânta Maria

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, l-a informat pe vicepremierul Marcel Ciolacu că a dispus suplimentarea numărului de trenurir pentru preluarea fluxului sporit de călători, precum şi a personalului în marile gări, la casele de bilete, în vederea evitării supraaglomerării. Pentru derularea traficului în condiţii de siguranţă, în contextul avertizărilor meteo emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, se fac verificări suplimentare la sistemele de climatizare şi sunt pregătite stocuri de apă pentru situaţii speciale. Pentru siguranţa traficului feroviar, CFR SA poate reduce viteza de circulaţie a trenurilor în anumite intervale orare, pe anumite porţiuni de cale ferată, atunci când este caniculă.

Ministrul Economiei, care coordonează activitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, spune că vor continua acţiunile de control privind respectarea drepturilor consumatorilor în reţeaua de produse alimentare şi servicii de alimentaţie publică, iar ministrul Sănătăţii a afirmat că vor continua măsurile stabilite la începutul sezonului estival, respectiv acţiunile de control la firmele din zonele turistice, făcute de inspectorii sanitari ai direcţiilor județene de sănătate publică. De asemenea, serviciile de ambulanţă sunt pregătite să asigure asistenţa medicală în caz de nevoie.

În perioada 12-15 august, peste 24.000 de efective ale MAI vor contribui la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, la creşterea siguranţei rutiere şi la fluidizarea traficului pe traseele spre mare şi spre munte, precum şi în localităţile unde sunt organizate manifestări cu public numeros.

La activităţile organizate de Ziua Marinei Române, peste 1.100 angajaţi MAI vor fi prezenţi la datorie. Peste 4.700 de pompieri şi paramedici sunt pregătiţi să intervină în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, Inspectoratul General de Aviaţie pune la dispoziţie 14 elicoptere, dintre care șapte pentru intervenţii în caz de urgenţe medicale. La punctele de trecere a frontierei a fost suplimentat personalul, astfel încât 3.200 de poliţişti de frontieră vor acţiona pentru a asigura reducerea timpului de aşteptare la graniţă.

În perioada 12-15 august, la nivel naţional, vor avea loc 233 de manifestări publice, religioase şi culturale, ceremonialuri militare, depuneri de coroane de flori şi exerciţii demonstrative la care se estimează participarea a peste 600.000 de persoane, cele mai importante fiind în Constanţa, Brăila, Neamţ, Cluj, Suceava, Maramureş.

Atenție sporită la Constanța

Și cum cea mai intensă activitate va fi la malul mării, autoritățile constănțene s-au mobilizat. Şeful IPJ Constanţa, Mircea Vizitiu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Prefecturii Constanţa, că peste 355 de poliţişti vor acţiona în această perioadă în zona judeţului şi a litoralului.

“Am suplimentat pentru această perioadă forţele pe care le avem la dispoziţie şi aducem în sprijin inclusiv forţe de Investigaţii Criminale, de Ordine Publică. Media de poliţişti care vor acţiona pe raza judeţului şi a litoralului va fi de 355 de poliţişti pe zi”, a spus şeful IPJ Constanţa.

Printr-un comunicat de presă, Poliţia Constanţa a anunţat că în minivacanța de Sfânta Maria au loc manifestări religioase, ceremoniale şi exerciţii militare cu participarea unui public numeros. “În acest sens, poliţiştii constănţeni vor stabili, de comun acord, cu reprezentanţii Jandarmeriei Constanţa, modul de dispunere şi acţiune al dispozitivelor mixte de ordine şi siguranţă publică în zona lăcaşelor de cult şi în alte zone de interes operativ, precum şi adoptarea celor mai eficiente măsuri, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative, cu precădere pe timpul desfăşurării slujbelor religioase şi exerciţiilor militare”, se arată în comunicat.

Astfel, echipaje de patrulare ale poliţiei rutiere, în cooperare cu poliţişti locali, vor acţiona în zona penisulară a municipiului Constanţa la orele de vârf, pe principalele artere din zonele adiacente, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei pe principalele artere rutiere.

De asemenea, efective de poliţişti în uniformă, dar şi în ţinută civilă vor fi prezenţi în locurile aglomerate din preajma lăcaşelor de cult pentru a preveni furturile din buzunare şi din poşete. În zonele cu aflux de credincioşi sau turişti se vor pregăti rezervele de intervenţie pe timpul desfăşurării manifestărilor religioase, care, să poată acţiona pentru întărirea elementelor de dispozitiv existente, în vederea evitării producerii oricăror evenimente deosebite.

Şeful Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanţa, Daniel Ferencz, a spus în cadrul conferinţei de presă, că 900 de jandarmi vor acţiona în această perioadă, ei fiind prezenţi la manifestările legate de Ziua Marinei de pe faleza Comandamentului Flotei, dar vor acţiona şi în sistem integrat alături de poliţişti, dar se vor afla şi la concertele şi celelalte manifestări programate în această minivacanţă de pe litoral.

La rândul său, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Dobrogea, Vlăduţ Ion, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă de la Prefectură, că în zona Comandamentului Flotei, în timpul desfăşurării exerciţiilor de Ziua Marinei, vor fi amplasate două autospeciale. “Vom institui un dispozitiv specific de intervenţie în zona Comandamentului Flotei compus din două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială de transport victime multiple, în completarea dispozitivului de evacuare medicală pe care îl constituie Statul Major al Forţelor Navale şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean”, a afirmat reprezentantul ISU Dobrogea.

El a mai spus că vor mai fi înfiinţate puncte temporare de lucru şi în Vama Veche şi în nordul staţiunii Mamaia, unde sunt anunţate diferite concerte în această perioadă. Vlăduţ Ion a precizat că între 210-215 pompieri vor acţiona pe tură în fiecare zi, în regim de permanenţă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here