Ministrul Muncii spune prostii când vorbește despre pensii

Pensiile speciale ale primarilor vor fi asigurate din bugetele locale, nu de la bugetul de stat, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale OUG 114 modificată Bugetul subestimează pensiile Naționalizarea fondurilor de pensii private Ministrul Muncii spune prostii Legea pensiilor a fost recent contestată la Curtea Constituțională pentru mai multe inechități. OUG pentru Pilonul II Prevederile din Legea Pensiilor sunt neconstituţionale şi inechităţile lovesc pe cei mai mulţi pensionari din sistemul de asigurări sociale, pensionari pensii recalculate

Ministrul Muncii spune prostii când vorbește despre pensii, mai ales când se referă la pensiile din Pilonul II. Potrivit acestuia, diminuarea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%, este un lucru bun pentru că administratorii de pensii nu făceau decât să ne primească banii.

„Noi, românii, dacă contribuiam la Pilonul 2 de pensii, viram 2,5%, plăteam 2,5% acestor administratori doar pentru că ne ţineau banii. Doar pentru că le livram bani acolo. Această măsură a fost luată la început, când aceşti administratori de fonduri nu aveau bani şi nu aveau randamentul banului, pentru o perioadă de tranziţie până se pun pe picioare şi încep să producă din banii pe care îi au. M-aş fi gândit, poate, să fie comisionul zero, pentru că eu îţi dau nişte bani ca tu să mi-i ţii şi să produci plus valoare cu ei. Acesta este sistemul. Banii puşi acolo trebuie să aibă un randament anume. Să spunem că nu s-a vrut să se bulverseze sistemul şi s-a lăsat acel comision de 1%. Scăderea comisionului a supărat cu siguranţă, pentru că era un comision şi o valoare de bani care intra când eu îţi puneam ţie, administrator de fond de pensii pe Pilonul 2, banii în cont, pentru că îţi dădeam banii. Asta am înţeles-o în primii ani, când nu ai activitate, când nu ai fonduri ca să îţi poţi produce plus valoare . Nu înseamnă că la nesfârşit trebuie să rămână aşa”, a declarat Marius Budăi, Ministrul Muncii.

Ce nu spune sau nu știe ministrul Muncii

Administratorii nu iau acel comision doar pentru că ne-au primit banii, ci pentru că după cum le spune și numele, îi și administrează. Iar în ultimii 10 ani, randamentul anual pentru acei bani a fost, în medie de 8%, adică în fiecare an, banii v-au crescut cu 8%, mai mult decât inflația, mai mult decât orice depozit la bancă, mai mult decât orice măriri de salarii sau pensii cumulate pe care le-au dat politicienii. Spre deosebire de pilonul II, pilonul I, cel de la stat, are randament zero.

Ministrul Muncii spune prostii și despre contribuții

Referitor la scăderea contribuţiilor de la 5,1% la 3,75%, Budăi a spune că în cifră absolută contribuţiile sunt aceleaşi, în condiţiile în care procentul de 3,75% se aplică la valoarea salariului după trecerea contribuţiilor la angajat.

„Raportam 5,1% la valoarea salariului fără trecerea contribuţiilor, iar când raportăm 3,75% la valoarea cu tot cu trecerea contribuţiilor în cifră absolută este aceeaşi cifră. Noutatea vine din posibilitatea unui beneficiar să opteze, dar nu mai devreme de cinci ani de contribuţie în Pilonul 2, şi cu menţiunea că nu îşi poate retrage banii, ce a cotizat până acum rămâne în acel sistem. Dacă el consideră că acele fonduri de pensii nu au un randament destul de mare şi nu câştigă nimic poate opta pentru a vira banii în Pilonul unu”, a explicat Budai.

Ce nu a precizat ministrul Muncii este că statul se obligase, în începutul acestui sistem de pensii private ca această contribuție să crească până la 6% în anii trecuți, adică banii cumulați la pensiile private să crească semnificativ. Dar au renunțat abuziv la acest sistem pentru că măsurile populiste luate în ultimii ani au lăsat bugetul statului fără bani, iar acum, vor să ia banii tinerilor.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.