duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalMinisterul lui Sevil Shhaideh a început împărțirea, pe alese, a banilor europeni!...

Ministerul lui Sevil Shhaideh a început împărțirea, pe alese, a banilor europeni! Ploaie de reclamații la OLAF

-

Speriat de reacția solicitanților de fonduri europene la modul în care se împart (sifonează?) banii de la Bruxelles pentru comunitățile marginalizate, Grindeanu și Sevil Shhaideh au anunțat măsuri dure, pe 24 martie. După o săptămână s-a revenit la „planul” inițial, chiar și în condițiile în care au început să curgă reclamațiile la OLAF (Oficiul European de luptă anti-fraudă).

Pe data de 16.05.2016, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman – cu finantare din fonduri europene – lansa apelul de proiecte „Reducerea numarului de comunități marginalizate (non-roma) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate” (POCU/20/4.2).

Buget de 131 milioane euro

Apelul abordeaza problema sărăciei in mod integrat, prin măsuri din toate domeniile cheie pentru incluziunea socială: ocupare, educație, locuire, sănătate, servicii sociale și anti-discriminare, adresate membrilor comunităților marginalizate.

Data limita de depunere a proiectelor a fost 15.09.2016. În ghidul pentru solicitanți se preciza: „Bugetul alocat este de 131.270.125,41 euro (cofinanțarea UE+ cofinanțarea națională) dedicat exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate: suma totală disponibilă este 131.270.125,41 de euro, din care cofinanțarea UE este de 111.579.606,60 euro (corespunzând unei cofinanțări UE de 85%), iar cofinanțarea națională este de 19.690.518,81 euro (corespunzând unei cofinanțări naționale de 15%).”

Procedura, încălcată

In cadrul apelului 4.2 au fost depuse 160 de proiecte, care au intrat în procesul de evaluare. Proiectele trebuia să fie evaluate în două etape – cea  conformităţii administrative şi a eligibilităţii – și apoi etapa B – evaluarea tehnică și financiară. In cadrul primei etape, fiecare cerere de finanţare este evaluată de către 2 experți evaluatori. Această etapă va dura în medie 20 de zile lucrătoare, se menționa în ghid.

Proiectele care trec de evaluarea administrativă  în etapa A, intră în evaluarea tehnică şi financiară. Dintre acestea, doar cele care intrunesc un punctaj minim de 70 de puncte, primesc finantare și pot fi puse în practică.

Pe 21 martie 2017, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene din România a fost publicată, pentru fiecare apel, lista proiectelor respinse – în anexe. Potrivit acestor liste au fost respinse 121 de proiecte în cadrul apelului 4.2 și au trecut in etapa B a evaluării 39 de proiecte.

Rezultatul a provocat o adevărată revoltă printre cei care au aplicat pentru obținerea fondurilor. Ei au reclamat, printre altele, că a fost grav încălcat principiul transparenței, și că,  în cazul mai multor proiecte, grilele de verificare a conformității administrative și a eligibilității care au fost transmise solicitanților și care conțin criteriile de evaluare, împreuna cu deciziile de îndeplinire sau neîndeplinire a acestora, au fost semnate de un singur evaluator, nu de doi. Plus că termenul limită de depunere a proiectelor pe aceste apeluri a fost de 15.09.2016, iar rezultatul evaluării a fost publicat abia pe 21.03.2017, perioada depășind cu mult termenul de 20 de zile lucrătoare.

Promisiunea lui Shaiddeh: una zice – alta face!

Shhaideh
Lui Sevil Shhaideh i-a trebuit numai o săptămână să uite declarația

Scandalul creat a fost atât de mare că aprovocat o reacție imediată, atât a lui Sorin Grindeanu, cât și a ministrului dezvoltării și fondurilor europene, Sevil Shaidehh. Astfel că, pe 24 martie, Shaideh a anunțat că redeschide apelul 4.2: „în 31 martie se redeschide apelul, cu toată suma, pentru a da o șansă tuturor comunităților”.

Surpriză, însă, pe 31 martie 2017,  Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman a anunțat că reia apelul de depunere de proiecte, dar nu pentru întreaga sumă, cum promiseseră Shhaideh și Grindeanu, ci doar pentru suma rămasă disponibilă – 6,25 milioane de euro: „În cadrul prezentului apel de proiecte lansat în contextul Axei Prioritare 4, PI 9.ii, OS 4.2 din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, bugetul alocat este: pentru regiunile mai putin dezvoltate (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia), de 7.364.435,92 euro, din care cofinantarea UE este de 6.259.770,53 euro (corespunzând unei cofinanțări UE de 85%), iar cofinantarea nationala este de 1.104.665,39 euro (corespunzând unei cofinantari nationale de 15%.”!!!

Aceasta înseamnă că Sevil Shhaideh a uitat, în numai o săptămână, să dea o șansă tuturor comunităților și a invitat 121 de ofertanți, respinși ilegal, să se bată pe două, cel mult trei finanțări europene rămase disponibile. Mai grav, a făcut aceasta fără să țină cont că niciunul dintre cele 63 de proiecte ce au trecut de etapa A nu au trecut încă de etapa B a evaluării (tehnică și financiară) și fără să fi fost soluționată nicio contestație. Astfel că, oare de unde știe, în mod legal, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman care este suma ramasă disponibilă?

Bani pentru dezvoltare sau milioane de sifonat?

Surse din interior au declarat, pentru Cetățeanul.net, că aproape toate proiectele evaluate de Organismul Intermediar POCU Sud Vest Oltenia fost aprobate – circa 90%. Celelalte organisme intermediare ar fi picat toate. Un singur proiect a fost aprobat de Organismul Intermediar POCU Nord-Vest, pentru Cluj.

Dat fiind că este de notorietate „sensibilitatea” guvernării Grindeanu – Dragnea pentru județele din Sud, ne punem întrebarea cum va arăta România la finalul lui 2020?

Țineți cont ca POCU, în perioada 2014-2020, are o alocare financiară de la UE de 4,326 miliarde euro, iar până în prezent nu există proiecte implementate în cadrul său. Bani cu care am putea dezvolta educația și formarea profesională in Romania… sau bani de sifonat de către Mafia guvernamentală!

În acest timp, au început deja să „curgă” reclamațiile la OLAF (Oficiul European de luptă anti-fraudă).

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. S-au publicat si rezultatele evaluarii administatrative pentru apelul 4.1. Toate proiectele sunt respinse… serios? Brusc niciun consultant nu mai este capabil sa scrie un proiect care sa treaca de faza administrativa? Tare suntem nepriceputi si neexperimentati… experienta de 20 de ani im scriere, implementare si evaluare proiecte finantate de Banca Mondiala, Phare, Leonardo, direct de la Comisie, POSDRU, Erasmus etc. a fost inutila. Nimic nu s-a lipit de noi. Nu incadram la nivelul POCU… Oare? Sau mai degraba avem de-a face cu functionari nepriceputi si care nici macar nu au bunavointa? Si care nu realizeaza ca anul acesta se definitiveaza bugetul UE pentru perioada 2021-2028, inclusiv alocarea pe fonduri pentru fiecare tara? Si ca daca anul acesta nu avem absorbtie, nu o sa avem mai nimic alocat in urmatorul exercitiu? Si ca slujbele lor nu vor mai exista? Si ca Romania se apropie cu pasi rapizi de evul mediu timpuriu? Si ca isi bat joc si de ei insisi, si de urmasii lor? Sau poate nu… probabil chiar nu stim – niciunul din noi – sa scriem proiecte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

George Simion cheamă vârstnicii la vot

0
George Simion acuză nereguli la Roma: „Am văzut oameni care intrau câte doi în cabina de vot". CITEŞTE ŞI: VIDEO George Simion este primul candidat care votează la prezidențiale. A votat la Roma „Votul la Roma a fost extrem de...