joi, decembrie 26, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalMinisterul Energiei și prim-ministrul sunt provocați să salveze Combinatul chimic din Turnu...

Ministerul Energiei și prim-ministrul sunt provocați să salveze Combinatul chimic din Turnu Măgurele de la tăierea la fier vechi

-

Asociația Română pentru Cercetări Strategice Avansate, Nanotehnologii și Tehnologii QUANTICE- ARCSANTQ a propus Ministerului Energiei, într-o ședință comună desfășurată pe 29 august, achiziționarea combinatului S.C. DONAU CHEM S.R.L. de către SAPE SA, SNGN ROMGAZ SA și o asociație a producătorilor agricoli.

În acest moment S.C. DONAU CHEM S.R.L este în procedura de faliment, având de acoperit și datoriile față de SNGN ROMGAZ SA.

Citește și Un combinat din România oprește temporar producția din cauza scumpirii energiei electrice și gazelor naturale

Lichidatorul Sierra Quadrant scoate la licitație, cu un preț de pornire de 89 de milioane lei, combinatul chimic S.C. DONAU CHEM S.R.L, care poate fabrica îngrășăminte ca uree, amoniac și azotat de amoniu, parte din fostul imperiu industrial InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae.

Prof. univ. dr. Dan Hazaparu, președintele la Asociației Române pentru Cercetări Strategice Avansate, Nanotehnologii și Tehnologii QUANTICE a solicitat întâlnirea dintre reprezenații Asociației și cei ai Ministerului Energie în scopul dezvoltării unor proiecte din domeniul energetic de nivel național, cum ar fi proiectul „H2-LOHC” care se va aplica pe Platforma Petro-Chimică de la Borzești, cu suportul științific al Academiei Române, cu institutele cu profil de cercetare chimie macromoleculară, proiecte din domeniul industriei petro-chimice, care au ca scop introducerea de tehnologii noi pentru utilizarea gazului metan în vederea reducerii emisiilor de CO2 și implicarea Ministerul Energiei prin SAPE SA, pentru achiziționarea unui combinat: S.C. DONAU CHEM S.R.L.

Tehnologii folosite în toată Europa

Dr. ing. Virgil METEA din partea Asociației, după o scurta prezentare a SNGN ROMGAZ SA. a explicat și faptul că societatea a devenit un creditor pentru S.C. DONAU CHEM S.R.L De a lungul anilor s-au incercat executari silite, dar până la urmă varianta cea mai buna ar fi achiziția acestui combinat, urmând a valorifica producția. Pe viitor, se consideră că România nu are capacitatea să proceseze/consume 80% din producția de gaze naturale. Astfel, o parte din acest exces poate fi consumat de către combinatul S.C. DONAU CHEM S.R.L, urmând a fi valorificată producția.

În context, secretarul de stat în Ministerul Energiei Constantin ȘTEFAN și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu pierderea infrastructurii combinatului și subliniază faptul că asociația agricolă poate cumpăra combinatul.

Dan DRĂGAN, celălalt secretar de stat din minister prezent la întâlnire, a  precizat că SAPE SA nu poate intra în acest proiect, deoarece sunt datorii mari. Trebuie făcută o analiză a situației în care se află combinatul, a pieței, importurilor de îngrășământ.

Ar fi indicat ca un privat să cumpere combinatul S.C. DONAU CHEM S.R.L, deoarece investițiile sunt foarte mari, a punctat el.

În replică, Dan HAZAPARU a susținut că nu există un astfel de investitor. Pentru a putea fi vândută unui investitor trebuie întâi stabilizată situația, astfel cine vine să o cumpere o va ”tăia la fier vechi”. Mai mult de atât, trebuie avut în vedere că în cadrul combinatului sunt tehnologii care au fost proiectate și realizate de-a lungul a peste 30 de ani și faptul că toate tehnologii aflate în funcțiune la S.C. DONAU CHEM S.R.L. sunt utilizate în prezent în Europa și în întreaga lume.

„Confiscare in integrum”

Prof. univ. dr. Constatin SIMA a explicat că întemeierea  asociației a pornit de la un simț patriotic. Astfel, în unele situații, acolo unde societățile strategice ale statului nu mai pot fi salvate, ar trebui recuperate, „confiscare in integrum”. Acestă procedură putând fi realizată printr-un proiect de lege.

În final, Constantin ȘTEFAN a propus o vizită de lucru și la Prim-Ministru, în vederea informării și susținerii proiectului de dezvoltare a societății SAPE SA, prin achiziția combinatului S.C. DONAU CHEM S.R.L.

Părțile implicate

S.C. DONAU CHEM S.R.L., având o experienţă de peste 40 ani în fabricarea îngrăşămintelor chimice minerale, este amplasat pe malul Dunării, la 5 km de municipiul Turnu-Măgurele. Combinatul fost partener de afaceri cu peste 50 ţări din lume

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.), administrată în sistem dualist, a fost constituită prin divizarea SC DFEE – Electrica S.Abiectul principal de activitate al societății, în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională este cod CAEN 3511 – Producția de energie electrică. S.A.P.E. S.A. are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărțit pe acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

Asociația Română pentru Cercetări Avansate, Nanotehnologii și Tehnologii Quantice – ARCSANTQ, înființată în iunie 2023, are ca scop promovarea și aplicarea în România a rezultatelor cercetării fundamentale avansate în domeniile nanotehnologiilor, tehnologiilor quantice, transferurilor de tehnologie și a parteneriatelor internaționale pentru dezvoltare.

Această inițiativă este prima din 1990 realizată în țara noastră și una din puținele din lume care urmărește conectarea României la circuitul mondial al cercetării științifice avansate și în același timp își propune să contribuie la ridicarea nivelului economic al țării prin aplicarea tehnologiilor de vârf. Între promotorii acestui proiect se numară Secretarul general al Academiei Române, academician Ioan Dumitrache și Dr. Ing. Dan Hazaparu. Consiliul Științific al Asociației este format din Președinții secțiilor Academiei Române: Secţia de știinţa şi tehnologia informaţiei, Secţia de știinţe chimice, Secţia de știinţe fizice, Secţia de știinţe tehnice, Secţia de știinţe biologice, Secţia de știinţe geonomice, Secretarul general al Academiei Române și Vicepreședintele coordonator al Cercetării Științifice a Academiei Române. Între membrii asociației, figurează marile universități din România, institute de cercetări ale Academiei Române, instituții de înalt prestigiu, cum ar fi Asociația de Acreditare din România (RENAR), Asociația de Studii și Prognoze Economice și Sociale (ASPES), Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei(CNR-CME), ROMATOM, institute de cercetări aflate în coordonarea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din cadrul MApN și societăți comerciale cu profil de cercetare Wing Grup și IBN”, se arată într-uncomunicat al Asociației.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Elena Udrea, mesaj din închisoare: Vă doresc să peteceţi un Crăciun ca al meu!

0
Condamnată în dosarul „Gala Bute", Elena Udrea a ajuns în urmă cu mai mulți ani în spatele gratiilor și nu a reușit să fie eliberată, chiar dacă a încercat de mai multe ori acest lucru. CITEŞTE ŞI: Alertă de vreme...