Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, reacționează după ce ambasadorul SUA la Chișinău a spus că „Moldova nu e România”

James Pettit
Lazăr Comănescu (stânga) a criticat, subtil, declarația ambasadorului SUA la Chișinău

Ministrul de Externe l-a criticat pe ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, după ce acesta a declarat că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure, unirea cu România nefiind ”o alegere practică”.

Lazăr Comănescu a declarat, referitor la declarațiile lui James Pettit, că diplomații știu cât de importantă este cunoașterea istoriei.

Declarațiile ambasadorului american la Chișinău

Potrivit presei moldovene James Pettit a declarat că „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”.

El a mai susținut că „Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”.

Reacția ministrului Lazăr Comănescu

Deși a susținut, diplomat, că nu ar fi văzut în detaliu declarațiile lui James Pettit, ministrul Lazăr Comănescu „l-a înțepat” pe amasadorul SUA la Chișinău subliniind că ”toată lumea, și mai ales diplomații, cunosc cât de importantă este cunoașterea istoriei”.

Totodată, ministrul de Externe a reamintit că România a fost prima țară care a recunoscut independența Basarabiei: „România va continua să susțină ferm procesele de reformă pentru consolidarea statală a Republicii Moldova, pentru apropierea Republicii Moldova ca stat integru și independent în apropierea de structurile europene și euroatlantice”.

Comănescu a mai spus că, în demersul de apropiere și de integrare deplină a Republicii Moldova în UE, România conlucrează strâns cu partenerii săi, inclusiv cu SUA. Ministrul de Externe a mai explicat că, în mai, cu prilejul vizitei premierului Dacian Cioloș la Washington, el și vicepreședintele USAID au semnat un memorandum de cooperare care prevede că ”cooperarea împreună cu partenerii americani pentru consolidarea perspectivei integrării în lumea democratică a Republicii Moldova”.

CITEȘTE și Replica acidă a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, la declarația ambasadorului SUA

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.