Ruda fostului deputat PSD Ristea Priboi a declarat o avere frumusică strânsă din alocaţia copilului şi indemnizaţia de creştere, dar şi investiţii de milioane în firmele familie, în perioada în care Mihai Priboi a fost director al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Acesta apare cu mai multe declaraţii împotriva acuzaţilor din anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind despăgubirile de la ANRP.
Priboi ocupa postul de director al Direcţiei Contencios şi pentru coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) între iunie 2008 şi octombrie 2011, perioadă în care s-au aprobat despăgubiri ilegale, în opinia DNA. El este fiul fratelui lui Ristea Priboi, fost ofiţer de Securitate, fost ofiţer SIE şi fost deputat PSD, unul dintre cei mai importanţi oameni din serviciile secrete din deceniul ’90.
Mandatul nepotului lui Ristea Priboi se suprapune cu cel al preşedintelui ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi al vicepreşedintelui Cătălin Teodorescu. Ambii au fost puşi sub acuzare în dosarele ANRP.
Dosarele treceau pe la Mihai Priboi
Din această funcţie, Mihai Priboi decidea dosarele care ajungeau pe masa CCSD pentru a primi despăgubiri, conform organigramei ANRP. Printre aceste cereri s-au aflat şi cele ale afaceristului Mihai Rotaru care a fost pus sub acuzare, de DNA, tocmai pentru faptul că a dat mită pentru a primi despăgubri de 109 milioane de lei. Deputatul Ioan Oltean a fost destinatarul unei şpăgi de 600.000 de euro pentru a-l ajuta pe Rotaru. Mai exact, a sunat-o pe Crinuţa Dumitrean pentru a aproba despăgubirile lui Rotaru.
Doar martor
În schimb, nici în al patrulea dosar al depăgubirilor ANRP, nu apare numele lui Mihai Priboi printre cei suspectaţi. Ca şi în restul dosarelor ANRP, Mihai Priboi a dat declaraţii, dar nu i s-a găsit nicio vină. “Persoana menţionată nu are calitate de suspect sau inculpat, în niciun dosar aflat pe rolul DNA”, ni s-a transmis de la Parchetul anticorupţie.
Mihai Priboi a refuzat să ofere explicaţii în legătura cu dosarele ANRP şi despre rolul său în anchete.
Avere cu surse necunoscute
În 2009, averea lui Priboi, conform declaraţiei de avere, era alcătuită dintr-o casă de locuit în Bragadiru, de 280 mp, cu o valoare impozabilă de 150.000 de euro. Locuinţa fusese luată cu un împrumut de 140.000 de euro la Volksbank. Veniturile sale salariale anuale, din care plăteşte creditul, sunt de 77.000 de lei, iar ale soţiei nu sunt consemnate.
În 2010, Mihai Priboi, deşi plăteşte rată la bancă, găseste bani cash pentru a lua un autoturism Hyundai.
Veniturile sale de la ANRP scad până la 52000 de lei, iar cele ale soţiei sunt, din nou, nedeclarate.
În 2011, apare în declaraţia de avere şi o livadă de 4000 mp în Suslăneşti, judeţul Argeş. Nu se precizează preţul de achiziţie. Doi ani mai târziu, livada este scoasă la vânzare, însă ca teren de casă şi livadă într-o zonă cu potenţial turistic. Preţul cerut era de 21.000 de euro.
Deşi are rate la bancă şi a cumpărat o livadă estimată la peste 20.000 de euro, Mihai Priboi mai găseşte resurse financiare să mai cumpere şi un autoturism Skoda. În ciuda acestor investiţii, veniturile sale salariale anuale scad până la 42.000 de lei.
Apar şi veniturile soţiei
În 2011, pentru prima dată sunt declarate şi veniturile soţiei, Nadia Priboi, care ar fi putut explica investiţiile de zeci de mii de euro. Numai că aceasta trece o indemnizaţie de creştere a copilului de 21.000 de lei (de unde reiese că salariul său lunar nu depăşea 2.500 de lei) şi o alocaţie anuală de 2.400 de lei.
Rezultă că soţii Priboi, între 2009-2011 au câştigat în jur de 244.000 de lei. Din această sumă au plătit o rată anuală la creditul de 140.000 de euro, conform unui analist bancar, de minimum 35.000 de lei. În trei ani se ajunge la 105.000 de lei.
Autoturismul Hyundai, model nou, din 2010 ar fi costat încă 40.000 de lei, iar Skoda, din nou model nou, din 2011 a mai scos încă minimum 40.000 de lei. La capitolul achiziţii, se mai adaugă şi livada de 80.000 de lei. Rezultă, că în cei trei ani cât a fost director la ANRP, familia lui Mihai Priboi a cheltuit, fără a implica plăţile curente pe alimente şi utilităţi, 265.000 de lei, iar veniturile erau de 245.000 de lei. La ceastă sumă se mai adaugă şi inestiţile în srl-urile familiei.
Firmele soţilor Priboi au cheltuit 2,4 milioane de lei după plecarea de la ANRP
Mihai şi Nadia Priboi apar şi în acţionariatul a trei firme. Societatea Corporate&Private Events srl are cheltuieli, în 2011 – anul în care Mihai Priboi mai era la ANRP, de 800.000 de lei, în condiţiile în care toate activele circulate prin firmă ajungea de-abia la 200.000 de lei pe tot parcursul anului.
În 2012, firma cheltuie şi mai mult, 1,9 milioane de lei la active de 380.000 de lei, iar în 2013, ultimul an în care a depus bilanţ fiscal, a cheltuit aproape 800.000 de lei la active circulante de 120.000 de lei. Srl-ul nu a avut profit niciodată, iar banii cheltuiţi erau aduşi de acţionar de acasă sau dintr-un împrumut.
Fostul director de la ANRP mai deţine şi Comicbook Cafee, firmă fără profit şi cu datorii de 80.000 de lei.
Mihai Priboi nu a dorit să facă precizări în legătură cu afacerile sale. Soţia sa ne-a transmis că în cazul în care va dori, acesta ne va contacta. Nu a făcut-o.
Nici T&I Cofee Chocolate din Brigadiru, firma Nadiei Priboi, nevasta nepotului lui Ristea Priboi, nu au avut vreodată profit. Societatea a cheltuit între 2011 şi 2013 o sumă de 510.000 de lei fără a înregistra vreun leu profit.
Fără control ANI
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu a făcut niciodată un control al averii lnepotului fostului deputat și agent de Securitate. Fostul şef al ANI a fost Horia Georgescu, membru în comisia ANRP care acorda despăgubiri la dosarele trimise de nepotul lui Ristea Priboi. Hori Georgescu ne-a transmis că nu vrea să facă declaraţii despre Priboi, dar ne-a precizat că nu vrea să mai aibă de-a face cu acest personal. Fostul director al ANRP a dat declaraţii şi în dosarul în care Horia Georgescu a fost trimis în judecată într-unul din dosarele ANRP.
Cetățeanul TV