O cursă Tarom București-Arad va fi introdusă începând cu 1 Decembrie, cu o frecvență de două ori pe săptămână, au anunțat cu surle și trâmbițe parlamentarii PSD de Arad şi ministrul Apărării, Mihai Fifor. Mutarea pare una mai degrabă electorală decât fundamentată economic și aduce aminte de o decizie similară a lui Radu Berceanu.
Tarom va opera două curse săptămânale între Arad şi Bucureşti, îndepând cu 1 Decembrie. Această cursă Tarom București-Arad va fi prima cursă regulată de pasageri din ultimii aproape patru ani, după ce Wizz Air şi-a anulat zborurile pe ruta Arad – Milano.
”Tarom va opera curse Arad – Bucureşti, de la 1 Decembrie. Vestea bună am primit-o în această dimineaţă, la întâlnirea dintre parlamentarii PSD Arad şi directorul general al Tarom, Werner Wolf. Este încununarea unor demersuri pe care le facem de luni de zile, alături de colegii parlamentari PSD Arad şi un prim pas pentru repunerea Aradului pe harta transportului aerian din România. Vom avea două curse Tarom pe săptămână, Arad – Bucureşti şi retur. Începând cu 1 decembrie, ziua de suflet a tuturor românilor, Aradul, Capitala Politică a Marii Uniri de la 1918, va fi din nou la înălţime”, au anunţat miercuri parlamentarii PSD de Arad, dar şi ministrul Apărării, Mihai Fifor.
Aeroportul Arad, aflat în administrarea Consiliului Județean, nu a mai avut curse regulate din primăvara anului 2015, când Wizz Air s-a retras, compania operând până atunci pe ruta Arad – Milano (Bergamo). Ulterior, şi operatorul de curse cargo DHL a renunţat la zborurile de pe Aeroportul Arad.
Aeroportul deţine o aerogară modernă, finalizată în primăvara anului 2016, când a fost inaugurat un terminal nou, pentru plecări, care a costat aproape două milioane de euro. În vara anului trecut, două mari agenţii de turism au lansat zboruri sezoniere (în perioada iunie – septembrie) între Arad şi Antalya, de două ori pe săptămână, fiind transportaţi turişti care au cumpărat vacanţe de o săptămână în destinaţia turcească.
Astfel, dacă în anul 2016 aeroportul arădean înregistra doar 381 de pasageri, în 2017, după introducerea curselor turistice, au fost înregistraţi 11.202, din care 10.830 au provenit din zborurile către Turcia.
Cursă Tarom București-Arad pentru clientela politică
Decizia de a introduce o cursă Tarom București-Arad pare mai degrabă menită să satisfacă orgoliile clientelei politice din județ decât o mutare bine fundamentată economic.
La doar 50 km de Arad se află Aeroportul Traian Vuia Timișoara, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor și care abia face față traficului în continuă creștere. Distanța dintre cele două orașe este străbătută cu trenul Interregio în nici o oră. De menționat că între Arad și Timișoara circulă zilnic nu mai puțin de 15 perechi de trenuri, așa că ai o garnitură la o cadență de aproximativ jumătate de oră.
În plus, Aradul este legat de Timișoara și prin drum național, și prin autostradă, așa că transferul călătorilor spre Aeroportul Traian Vuia se poate face extrem de facil, nefiind neapărată nevoie de o cursă Tarom București-Arad. Specialiștii în aviație consultați de Cetateanul.net atrag atenția asupra faptului că arădenii vor prefera tot aeroportul din Timișoara, pentru că de aici au o frecvență mai mare a zborurilor, dar și companii low cost ca Ryanair.
Pentru a înțelege de ce arădenii vor morțiș curse aviatice proprii, trebuie menționată rivalitatea de decenii dintre cele două orașe, în toate domeniile, de la fotbal la politică. De aici însă și până la o cursă Tarom București-Arad e cale lungă.
Precedentul creat de Radu Berceanu
Introducerea de curse aeriene regulate pe criterii politice sau personale nu este la prima încercare în România.
În perioada ministeriatului lui Radu Berceanu, Tarom a introdus o cursă regulată între București și Craiova, orașul de baștină al ministrului Transporturilor. Asta cu toate că pe calea ferată distanța dintre Craiova și București este străbătută în nici trei ore (sunt mai puțin de 300 km), iar în Capitala Olteniei se poate ajunge rapid și cu mașina, mare parte din drum fiind pe Autostrada A1.
În atari condiții, mușteriii pentru cursa aviatică au fost foarte puțini, de vreme ce, cu tot cu drumul până la aeroport, unde trebuie să te prezinți cu două ore înainte de plecarea aeronavei, făceai mai mult cu avionul decât cu mașina sau cu trenul.
CJ Brașov se pregătește să facă aceeași greșeală
Acum, Consiliul Județean Brașov se pregătește să facă o greșeală similară insistând să construiască un aeroport la Ghimbav, pe care a cheltuit deja câteva zeci de milioane de euro.
Asta în condițiile în care la 150 km se află cel mai mare aeroport al țării, Henri Coandă Otopeni, de unde pasagerii au de ales între sute de zboruri zilnic. În aceste condiții, este mai mult decât sigur că biletele de avion de la Otopeni spre orice destinație din lume vor fi mult mai ieftine decât cele de la Brașov, datorită competiției.
În plus, calea ferată București – Brașov este modernizată la standarde europene până la Predeal, iar Aeroportul Henri Coandă este legat de București de o linie de cale ferată. Ar fi deci mult mai simplu să se introducă zilnic câteva garnituri directe Brașov Aeroport Otopeni (există posibilitatea tehnică) decât să se construiască un aeroport la Ghimbav.
Acum, rămâne de văzut, după 1 Decembrie, ce grad de ocupare va avea noua cursă Tarom București-Arad.
Cetățeanul TV