GALERIE FOTO Cum arată metroul muzeu din Drumul Taberei, sabotat de Ponta și Vanghelie

Metroul muzeu din Drumul Taberei este aproape gata, dar trenurile mai au de așteptat până vor circula pe noile șine. Magistrala 5 de metrou a fost ”săpată” de Victor Ponta și Marian Vanghelie.

Începute în forță în 2012, lucrările la Magistrala 5 a metroului bucureștean s-au oprit brusc un an mai târziu, din cauză că premierul de la acea vreme, Victor Viorel Ponta, a decis să taie drastic fondurile alocate acestui proiect de investiții. În proiectul de buget pe 2013, care ulterior a devenit literă de lege, la capitolul dedicat lucrărilor la Magistrala 5 Drumul Taberei-Universitate, s-au alocat 95 milioane de lei, de cinci ori mai puțin decât cele 500 milioane estimate pentru 2013 de către Guvernul Ponta 1 la rectificarea bugetară din vara lui 2012.

Agitația de pe șantier s-a redus brusc și, în câteva luni, nu a mai fost văzut niciun muncitor. Explicabil, din moment ce Guvernul nu mai era dispus să finanțeze o investiție atât de vitală pentru bucureșteni.

Metroul muzeu din Drumul Taberei. ”Contribuția” lui Vanghelie

După mai bine de un an de întârziere, proiectul a fost inclus pe finanțare nerambursabilă de la Bruxelles, însă un alt blestem s-a abătut asupra lui. De această dată, vinovat a fost Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5.

În primăvara lui 2015, procurorii DNA descindeau la sediul central al Metrorex (societate condusă la acea vreme de Aurel Radu, fostul șef de economat al lui Vanghelie) din Palatul CFR, pentru a ridica documente legate de licitația pentru achiziția de trenuri de metrou destinate Magistralei 5, câștigată de spaniolii de la CAF. Cu acel prilej, s-a constatat că mai mulți membri ai comisiei de licitație fuseseră plimbați prin Spania și primiseră cadouri scumpe de la firma iberică.

Era vorba de minimum 43 și maximum 51 de trenuri, prin contractul-cadru, în valoare estimate de 1,5 miliarde de lei. Asta pentru că, în planurile inițiale, Magistrala 5 ar fi trebuit să se continue de la Eroilor spre Universitate, Piața Iancului și să aibă punctul final la Cora Pantelimon.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here