Pierderi de milioane de euro din războiul dintre Ministerul Transporturilor și Primăria lui Oprescu. Licitație la Metrou pentru sistemul de taxare

TransportAutoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti, în coordonarea Ministerului Transporturilor, a fost înfiinţată din 2011, dar nu a funcţionat, practic, nicio zi. În paralel, în 2015 s-a înfiinţat Asociaţia de Transport Metropolitan Bucureşti, de această dată coordonată de Primăria Capitalei şi Consiliul Judeţean Ilfov. Cum Metrorex avea urgentă nevoie de modificarea sistemului de taxare, nu a mai putut să aştepte să vadă cine iese învingător din acest război al autorităţilor şi asociaţiilor şi a decis să organizeze propria licitaţie.

În mod normal, în orice capitală din Uniunea Europeană sistemul de transport public este integrat, fie că este de stat sau privat.

Coordonarea este asigurată de o autoritate metropolitană. Biletul este unic, iar sistemul informatic al autorităţii de transport îi repartizează fiecărui operator o cotă parte din încasări, în funcţie de numărul de călători transportaţi.

Sistemul funcţionează ceas la Paris, unde mijloacele de transport, fie ele autobuze, tramvaie, trenuri de metrou sau trenuri RER sunt în proprietatea statului, prin intermediul RATP. Dar funcţionează la fel de bine şi la Londra, unde majoritatea firmelor de transport este în proprietate privată (inclusiv trenurile urbane!). Toată activitatea de transport pe teritoriul metropolei britanice şi în împrejurimi este coordonată de Transport For London (TFL), autoritatea londoneză de reglementare.

Cum spuneam, sistemul de taxare este unic şi este implementat de Transport For London. Este la mintea cocoşului că este mult mai eficient, inclusiv din punct de vedere financiar, să organizezi o singură licitaţie şi să cumperi un singur sistem decât să faci mai multe proceduri de achiziţie şi apoi să te chinui să compatibilizezi sistemele respective.

„Prin noi înşine”, un slogan păgubos pentru Capitală

Ei bine, la Bucureşti n-a ajuns mintea britanicului cea de pe urmă şi nici cea a cocoşului. Metrorex a anunţat luna trecută că organizează o licitaţie pentru înlocuirea sistemului de acces în staţii. Este vorba de înlocuirea sistemului pe bază de cartelă magnetică, introdus în 1995, cu unul bazat pe carduri contactless, similar cu cel de la RATB.Transport

Logic, licitaţia pentru sistemul de taxare ar fi trebuit organizată de Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti. Astfel, s-ar fi economisit bani şi am fi avut acelaşi sistem de taxare la RATB, autobuzele primăriilor din localităţile limitrofe (de exemplu Primăria Voluntari), dar şi la trenurile periurbane operate de CFR Călători sau Transferoviar Călători (TFC – care circulă pe ruta Bucureşti-Olteniţa).

Numai că nu s-a întâmplat aşa. Oficialii Metrorex au decis să lanseze propria licitaţie, cu o valoare estimată de 42 milioane de euro.

Citeşte şi Se modernizează sistemul de taxare la metroul bucureştean. Cardul contactless, în locul cartelei clasice

S-au plictisit să aştepte finalul răboiului între autoritatea şi asociaţia de transport

„Sistemul de taxare al Metrorex înregistrează un mare grad de uzură fizică şi morală și, în consecință, modernizarea lui era o necesitate urgentă, care nu putea aştepta reorganizările instituţionale”, a răspuns elegant, la solicitarea Cetăţeanul.net, directorul general al Metrorex, Cătălin Homor. În traducere liberă, conducerea Metrorex nu mai putea aştepta să vadă care este deznodământul adevăratului meci de box între autoritatea lui Ioan Rus (sau mai degrabă a lui Victor Ponta, că Rus tocmai ce a demisionat) şi asociaţia tandemului Sorin Oprescu-Marian Petrache.

TransportTotuşi, cei de la Metrorex şi-au luat o măsură de siguranţă, stipulând în caietul de sarcini al licitaţiei cerinţa ca noile cititoare de card să fie compatibile şi cu cele ale RATB. „În caietul de sarcini se precizează că validatoarele contactless care vor echipa porţile de acces vor fi capabile să citească atât carduri din sistemul  automat de taxare RATB, cât şi carduri emise de SC Metrorex SA. Sistemul de taxare modernizat al Metrorex va fi deschis integrării cu orice alt operator de transport”, a precizat Homor.

Cât despre reluarea cooperării cu RATB, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, ba mai degrabă putem spune că totul a rămas ca-n gară. „În cadrul ultimelor întâlniri privind condiţiile în care se va relua colaborarea dintre RATB şi SC Metrorex SA a fost abordat şi acest aspect (cel al compatibilităţii sistemelor de taxare – n.red.). În urma finalizării lucrărilor de modernizare este necesară încheierea unui protocol de schimb de informaţii între cele două sisteme”, a mai spus Cătălin Homor.

Citeşte şi Sorin Oprescu şi Ioan Rus se plagiază unul pe altul! AMTB contra ATMB, noul scandal cu autoritățile de transport

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.