EXCLUSIV În USR sunt executați membrii fondatori. 2800 de suspendări din partid

Dan Barna Dacian Ciolos USR - PLUS
Dacian Cioloș și Dan Barna

Uniunea Salvați România – USR este un butoi cu pulbere. În prag de alegeri, echipa Barna este acuzată că a trecut la epurări masive în partid, încercând să reducă la tăcere vocile critice. Printre cei „executați” se numără nume sonore, precum cel al lui Antonio Andrusceac, membru fondator al USR și USB dar și doi consilieri locali care au „îndrăznit” să particpe la ședințe Consiliului local, deși „Partidul” le dăduse ordin să absenteze. 

Potrivit surselor ziarului Cetățeanul, numai în ultimele 4 luni ar fi fost suspendaţi din USR peste 2.800 de membri. Asemenea represalii nu au mai existat în România din anii ’50!

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

A cerut conducerii USR să spună cum s-au cheltuit fondurile publice

Deși este catalogat cu cele mai mari șanse în USR să câștige alegerile pentru Primăria Sectorului 4, Antonio Andrusceac este sacrificat de șefii Uniunii, care i-au invalidat abuziv candidatura, sub pretextul unei declarații așa-zis misogine, făcută de politician în 2016!?!

„Nu vă mai minţiţi. Toate femeile sunt făcute să fie mame şi soţii. Frustrările nu se ascund în spatele carierei. Ce-i de fapt cariera? O aparenţă de importanţă dată de un ecuson agăţat de gât? Un salariu destul de prost pentru multă umilinţă şi renunţări? (…)”, este afirmația lui Antonio Andrusceac care avea să fie folosită, 4 ani mai târziu, drept pretext pentru epurarea politicianului.

„Vina” lui Andrusceac, liderul consilierilor USR din filiala sector 4, a fost însă alta. Potrivit unor surse din partid, Andrusceac este una dintre vocile cele mai critice din USR, care s-a opus pe față fuziunii dintre acest partid și PLUS, formațiunea condusă de Dacian Cioloș.

Mai exact, Andrusceac a pus pe tapet modul incorect în care s-ar face negocierile duse de foștii angajați ai Guvernului Cioloș, în numele USR. El a devenit incomod și prin cererile repetate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice primite de USR.

Sancționat de două ori pentru același pretexrt

În 2016, după ce a făcut acea declarație, Antonio Andrusceac a fost judecat în Biroul Municipal (BM) al USR, care a decis însă că nu are niciun temei statutar pentru a-l sancționa.

În 2017, problema a fost repusă pe tapet, în încercarea, spun surse din partid, de a i se bloca candidatura la alegerile pentru Biroul Municipal. Întrunit la 30 august 2017, Biroul Național al USR l-a sancționat atunci pe Andrusceac cu suspendarea pe o perioadă de 3 luni.

Exact ca în anii prigoanei comuniste, „judecarea” s-a făcut în baza unor sesizări ale unor membri de partid.

USR
Antonio Andrusceac a fost sancționat în 2017 cu suspendarea pe 3 luni

Fără a fi motivată, decizia precizează că sancțiunea vizează „afirmații misogine și retrograde făcute în spațiul virtual”.

Acuză că USR e de fapt absorbit de partidul mai mic, PLUS

În august 2019, Antonio Andrusceac a fost ales democratic în interiorul organizației pentru candidatura la primărie.

La ultima ședință din filiala USR Sector 4, pe tema alianței, Andrusceac ar fi tulburat iar apele, acuzând că alianța care se pregătește va fi o absorbție mascată a USR de către echipa Barna – PLUS.

Opiniile sale l-au adus din nou în atenția șefilor de partid, care au decis să-i închidă gura.

CITEȘTE ȘI: De ce îi întoarce USR spatele lui Nicușor Dan înainte de alegerile pentru Capitală

Scenariu cu repetiție, până iese „cum vor șefii

Scenariul a fost același. În urma mai multor sesizări făcute de membri ai USR, referitoare la aceeași declarație făcută în 2016!?!, s-a decis că Andrusceac trebuie sancționat din nou (pentru aceeași faptă care i s-a imputat).

Asta cu toate că Andrusceac este membrul USR cu cele mai multe proiecte din țară și, culmea ipocriziei, șefii USR se laudă cu rezultatele sale.

Mecanismul de „linșaj” pus la punct de șefii USR nu a funcționat inițial. La începutul lunii ianuarie 2019, Biroul Municipal i-a validat din nou candidatura, după ce a fost iar ales, cu cel mai mare număr de voturi, să deschidă lista consilierilor locali la alegerile pentru Sectorul 4.

USR
Candidatura lui Antonio Andrusceac a strâns cele mai multe voturi

Pe 22 ianuarie 2020, Biroul Național al USR a încercat să invalideze candidatura lui Andrusceac, deși acesta fusese ales statutar în Biroul Municipal.

Sunt anumite filtre, ca o decizie să cadă așa cum vor ei. În Biroul Național aveau majoritate”, au explicat pentru Cetățeanul surse din USR.

Numai că votul s-a încheiat nedecis, 12 la 12 (un membru al BN a refuzat să voteze). În această situație, candidatura lui Antonio Andrusceac a fost revalidată.

Atunci, liderii USR au convocat din nou Biroul Național pentru a se relua votul, chiar dacă astfel se încălca statutul partidului.

La ședința din 5 februarie 2020 a BN, (in)validarea candidaturii lui Andrusceac a fost pusă pe ordinea de zi, dar din nou nu s-a ajuns la consens.

Au vrut să modifice statutul USR

„Bomboana de pe colivă” a fost tentativa de modificare abuzivă a statutului USR.

La Comitetul Politic (CP) al USR din 8 februarie 2020, șefii USR au încercat să amendeze statutul partidului, introducând condiții noi de invalidare a membrilor, croite exact pe cazul liderului consilierilor USR din filiala sector 4.

„Criterii de invalidare: Vor fi invalidați pentru un singur ciclu electoral (un singur an calendaristic în care au loc alegeri de orice tip) candidaţii care au făcut în ultimii 5 ani declaraţii care aduc atingere demnităţii umane (rasiste, fasciste, legionare, misogine, xenofobe, homofobe) şi/sau au fost sancționați cu cel puţin suspendare pentru astfel de declaraţii sau care sunt asociaţi cu organizaţii teroriste, organizaţii homofobe, care instigă la ură sau care militează pentru restrângerea drepturilor minorităţilor”, este amendamentul abuziv care a fost însă respins de membrii CP.

Candidatura lui Andrusceac, invalidată „noaptea ca hoții”

Asta nu i-a descurajat pe sforarii din USR, care pe 12 februarie 2020 au trecut din nou la atac. În ședința Biroului Național, pentru a nu știu câta oară, a fost pusă pe ordinea de zi discutarea admiterii candidaturii lui Antonio Andrusceac. De data aceasta, șefii partidului s-au asigurat că nu vor mai avea surprize. Doi dintre membrii BN care anterior votaseră pentru validarea candidaturii, acum au dat vot negativ.

Antonio Andrusceac nu a fost convocat în ședință pentru a se putea apăra, decizia fiind luată „noaptea ca hoții”.

Biroul Național a comis însă o greșeală, votând „invalidarea candidaturii”. Or, potrivit statului, BN nu poate să invalideze, ci doar să respingă sau să aprobe o candidatură. Prin urmare, votul conform statutului ar fi fost pe admitere sau respingere a candidaturii, așa cum a fost în cazul primului vot, după cum ne-au explicat sursele din USR.

Declarații răstălmăcite

USR
Antonio Andrusceac FOTO Facebook

Antonio Andrusceac a explicat contextul acelor declarații care i-au fost răstălmăcite și folosite drept pretext pentru a-l epura.

„În 2016, pe traseul Marșului pentru Viață, am dat peste niște grozăvii scrise pe ziduri de-a lungul traseului aprobat pentru această acțiune, pe care nu le pot reproduce în cuvinte. Am postat cam așa: «Libertatea de exprimare și toleranța sunt ca un drum cu dublu sens. Dacă asta înseamnă progresism și toleranță, eu nu-mi doresc un astfel de «progres»… De aici a început o serie întreagă de înjurături, acuzații de tot felul… ce să zic, respectarea dreptului meu la liberă exprimare…  O individă, după ce-mi spune că sunt o mizerie, că ce caut eu în USR – eu fiind membru fondator, dacă sunt un habotnic și un creștinopat, îmi spune că ea mi-ar scrie pe frunte tot ce scrie pe acei pereți, că ea este femeie de carieră, nu are ea chef de copii și de familie. Și atunci am făcut acea declarație:  «Nu vă ascundeți în spatele carierei, că în final toate femeile cu adevărat împlinite sunt mame…». Atât! Nu am răspuns la jigniri, nu am făcut comentarii la adresa libertății ei de a a alege cum să-și trăiască viața. Apoi, am dat un interviu în care am regretat acea generalizare și am explicat că declarația este scoasă din context, dar ca politician neexperimentat, regret că am făcut-o. Am fost apoi sancționat, fără o bază statutară, am acceptat însă sancțiunea și nu am mai făcut din 2016, nicio declarație care să infirme faptul că am regretat sincer acea ieșire”, a explicat Antonio Andrusceac.

„Într-un stat de drept o persoană nu poate fi judecată de două ori”

În apărarea lui Antonio Andrusceac au sărit numeroși colegi de partid, care au atras atenția asupra abuzurilor la care este supus acesta.

„Un membru USR nu poate fi sancționat pentru o asemenea declarație. Mai mult, într-un stat de drept o persoană nu poate fi judecată de două ori pentru aceeași faptă, pe baza a două statute diferite. (…) Antonio Andrusceac nu a încălcat niciun articol din statut și nu a prejudiciat cu nimic imaginea partidului. Este inacceptabil ca Biroul Național să se creadă îndreptățit să sancționeze, abuziv și nestatutar, declarații vechi, private, ale unui membru USR care își exprima o opinie personală la care are tot dreptul în conformitate cu libertatea de expresie (opiniile enunțate sunt în particular valori de natură religioasă, comune tuturor confesiunilor creștine recunoscute în România). În schimb, același BN nu a sancționat derapaje cu adevărat grave. Este vorba de acte generatoare de tensiuni și prejudicii majore, care au afectat direct membrii USR și imaginea partidului în fața electoratului și a lumii politice românești”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de mai mulți membri USR.

Prigoana „disidenților” din USR

USR
Lavinia Tilvar FOTO Facebook

Cazul lui Antonio Andrusceac nu este singular. În februarie 2020, un consilier local de la Sectorul 4, din partea USR, Sorin Ceacâr, a fost exclus din partid, iar un altul – Elena Iancu – a fost suspendat pentru că… și-au făcut datoria de aleși locali!?! Cei doi ar fi participat la o ședință a Consiliului Local al Sectorului 4. Din această „cauză”, ședința a avut cvorum, consilierii adoptând o hotărâre care nu era pe placul USR, spun surse din USR.

Un alt caz revoltător este cel al Laviniei Tîlvăr, vicepreședinta organizației USR Vrancea, cunoscută protestatară din Piaţa Victoriei. Ea a fost mazilită după ce a criticat înregimentarea în partid a unui traseist politic notoriu – Dan Nichita, fost membru marcant al PSD Vrancea, consilier al premierului Grindeanu.

În total, peste 2.800 de membri USR ar fi fost suspendați din partid numai în ultimele luni.

„Am fost suspendată «noaptea ca hoţii» din USR, cică partidul tinerilor şi al protestatarilor, pentru că m-am revoltat pe două grupuri interne când am aflat că un membru al GUVERNULUI GRINDEANU este lider în USR şi spunea în şedinţe să nu mai atacăm PSD! Şedinţa plutonului de execuţie a fost secretă, chiar şi faţă de noi, cei executaţi, şi s-a încheiat la miezul nopţii. (…) Strigător la cer este că Ghinea, Barna şi echipa lor îl susţin pe acest „om nou”, care a trecut prin 8 guverne (inclusiv Tăriceanu, Ponta, Grindeanu), 4 partide şi a minţit în adeziune în legătură cu toate astea, a scris pe Facebook Lavinia Tîlvăr, după ce a fost suspendată din USR pe o perioadă de 2 ani.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.