Meleșcanu a spus la Bruxelles că Ordonanța care a scos românii în stradă a fost perfect legală

Meleșcanu

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a prezentat, la Bruxelles, o versiune falsă asupra motivelor pentru care Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă 13/2017.

El a încercat, astfel, să ridiculizeze moivele pentru care sute de mii de români au ieșit să protesteze în stradă împotriva modificărilor la legislaţia penală.

„Diplomația” lui Meleșcanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a spus, luni, la Bruxelles, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că Guvernul Grindeanu nu ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, ci doar ar fi găsit o modalitate de a-l incrimina, pentru că altfel ar fi fost declarat neconstituţional de către CCR. „Trecând 45 de zile, el nu mai exista ca prevedere în Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu trebuia să stabilim un prag de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie să-şi găsească o soluţionare, aşa cum se întâmplă în orice stat democratic“, a declarat Meleşcanu, la Bruxelles, într-un interviu acordat la Bruxelles pentru „Adevărul“.

Dezinformarea lui Meleșcanu este evidentă – abuzul în serviciu nu a fost niciodată declarat neconstituțional de Curtea Constituțională. Aceasta a cerut doar clarificarea formulării ambigue a articolului „îndeplineşte în mod defectuos” astfel încât să fie interpretată de instanţe ca „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Astfel, nefiind declarat neconstituţional, articolul nu justifica nicidecum emiterea unei ordonanţe de urgenţă. În schimb, amintește Adevărul, în ordonanţa de urgenţă pe care a adoptat-o în miez de noapte, Guvernul Grindeanu a stabilit că pot fi acuzaţi de abuz în serviciu doar cei care aduc un prejudiciu de peste 200.000 de lei, deşi Curtea Constituțională nu solicitase nicidecum să se fi stabilit vreun prag.

Echipă de juriști de la Bruxelles

Întrebat de ce nu s-a consultat cu instituţiile europene înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă, Meleşcanu ar fi răspuns: „Pentru că am pornit de la un punct de vedere extrem de simplu: e obligaţia Parlamentului şi a Guvernului să pună în aplicare neîntârziat deciziile CCR, un principiu democratic care nu are nevoie de nicio consultare ante“. Meleșcanui a mai afirmat că Bruxelles-ul va trimite o echipă de jurişti la Bucureşti pentru a se asigura că legislaţia penală va fi modificată corect în Parlament.

Fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) și fost ministru de Externe în Guvernul Văcăroiu, Teodor Meleşcanu a fost cel care s-a împotrivit deschiderii de noi secţii de votare în Diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ