Medicul Ștefan Spiridon, CEO Dom Vista Medical: „Putem detecta până la cinci mutații apărute în genomul SARS-CoV 2”

Stefan Spiridon

„Nu trage, Dom Vista, sunt eu, medicul Ștefan Spiridon!” Așa sună o replică celebră, dintr-o peliculă în regia lui Sergiu Nicolaescu avându-i ca protagoniști pe la fel de celebrii Gheorghe Dinică și Jean Constantin. Respectând proporțiile, de celebritate am putea spune că se bucură și actorul principal al interviului nostru, care, fără să cocheteze sub niciun aspect cu lumea artistică, fiind de profesie medic, a reușit să se afirme în cu totul și cu totul alt domeniu de activitate.

Care au fost resorturile care au reușit să-l propulseze în lumea politico-administrativă înainte să fi împlinit 30 de ani și care este legătura între spital și primărie, aflăm de la medicul Ștefan Spiridon, fost viceprimar al Sectorului 4.

CITEȘTE ȘI Model de succes în business sau oportunism politic? Clinica fostului viceprimar al Sectorului 4, Ștefan Spiridon, peste 60.000 de teste Covid

O primărie se conduce și cu inima…

Cetățeanul: V-am „googălit” și, aproape în toate rezultatele, v-am regăsit prezentat cu etichete precum „viceprimarul Sectorului 4” sau „fostul viceprimar al Sectorului 4”. De ce nu „medicul Ștefan Spiridon”?

Ștefan Spiridon: Probabil activitatea mea medicală nu ar fi „vândut” la fel de bine precum cea din spectrul politic. Sau administrativ. Eram consilier local de aproape 4 ani, însă, am intrat în atenție abia după tragedia de la Colectiv, când am fost desemnat viceprimar. Dar, vă mulțumesc pentru că îmi creați prilejul să aduc în prim-plan realizările mele din domeniul în care m-am specializat!

Cum este să conduci primăria după Piedone?

Ștefan Spiridon: A fost o provocare și o mare responsabilitate pe care mi-am asumat-o și de care m-am achitat, cred eu, cu fruntea sus. Medic fiind, mi-a fost ușor să empatizez cu comunitatea, axându-mă pe problematica socială și străduindu-mă să sprijin categoriile defavorizate. Cu oameni pe care i-am cunoscut în acea perioadă am rămas prieten și caut, de fiecare dată, să-i ajut cum pot. Cred că o primărie se conduce și cu inima, dacă simți să-i ajuți pe oamenii cu care viața a fost mai puțin blândă. Vedeți, despre acțiunile întreprinse în sprijul acestora, de ce nu se scrie?

Iată că se scrie! Ați intuit, parcă, următoarea întrebare: de ce ați candidat în anul 2016 la Primăria Sector 4?

Ștefan Spiridon: Tocmai v-am răspuns…cred sincer că omul este rezultatul faptelor sale, câtă vreme face ceea ce simte. Am simțit să fiu alături de comunitatea în slujba căreia am fost timp de 4 ani. Am respectat rezultatul alegerilor și voința oamenilor.

V-ați retras din scenă, cum s-ar spune…

Ștefan Spiridon: Nu s-ar spune. După cum v-am răspuns mai devreme, am rămas legat de oamenii pe care i-am cunoscut în cei 4 ani de administrație. Am rămas tot între oameni. La spital și la clinică.

„Clinica vedetelor”, acuratețe de 100 % în diagnosticarea Covid-19

Ați atins punctul de interes maxim, pentru care v-am solicitat acest interviu. În  perioada Sărbătorilor, dar și înainte, în plin val pandemic sau cu număr descrescător al infectărilor, clinica pe care o dețineți s-a remarcat ca fiind „favorita vedetelor”, care v-au ridicat în slăvi pe rețelele sociale, pentru că le-ați dat rapid rezultatul testului PCR. Ați profitat de Pandemie, pentru a vă promova clinica și a vă alimenta contul?

Ștefan Spiridon: Puțini știu că Dom Vista Medical funcționează încă din anul 2011, deci, exclus să o fi înființat clinica în scopul unui câștig pandemic. Și nici nu am profitat de funcția de viceprimar pentru a-mi înființa o afacere, după cum s-a scris. Viceprimar am ajuns în anul 2015, deci, despre ce vorbim? Revenind la clinică, vă pot spune că, încă din anul 2011, oferim întreaga gamă de servicii medicale. La noi puteți efectua orice tip de analize, nu doar teste PCR. E adevărat că odată cu debutul pandemiei, am investit în aparatura specifică testării, punând la dispoziția pacienților noștri, în premieră, o unitatea de testare mobilă care prelucrează inclusiv teste RT-PCR. Fiind dotată cu analizor PCR de tip Point of Care, facilitează obținerea unui rezultat cu o acuratețe de 100 % în diagnosticarea virusului SARS CoV-2. În cadrul unității mobile de testare efectuăm atât teste antigen, cât și anticorpi igg/igm, referindu-ne la cei dobândiți în urma trecerii prin boală sau anticorpi neutralizați de proteina S Spike, respectiv, cei dobândiți în urma procesului de vaccinare. Dotările acestei unități de testare mobilă sunt aceleași cu cele existente într-un laborator uzual de analize medicale, unele dintre ele fiind din clasa analizoarelor de tip Point of Care, reprezentând inovații cu răspuns rapid în procesul de diagnosticare. Iată câteva dintre rațiunile pentru care, nu doar vedete, ci peste 60.000 de pacienți au efectuat testarea în cadrul Dom Vista Medical. Pe cei care ne-au trecut pragul solicitând efectuarea altor tipuri de investigații nu i-am numărat. Mi-ar fi luat ceva timp, vă dați seama din 2011 de când ne-am înființat, și până în prezent… dar, iarăși, de bine nu prea se scrie… suntem prima și singura societate de pe piața serviciilor medicale din România cu vechime în domeniu, care a reușit ca în perioada pandemiei să autorizeze, cu respectarea tuturor prevederilor legale, un laborator de testare COVID-19… ați citit undeva despre asta?

Dom Vista Medical

Citisem într-un articol exact contrariul…

Ștefan Spiridon: Am explicat și atunci exact cum vă povestesc și dumneavoastră… însă, probabil că unii respectă mai puțin adevărul. Am fost surprins să constat că, deși am plecat din administrație de mai bine 5 ani, sunt „de interes” tot pentru că sunt „fostul viceprimar”. Și mă intrigă exprimări de genul „Fostul viceprimar al Sectorului 4 se află în spatele Dom Vista Medical”…nu sunt „în spatele”…sunt medicul Ștefan Spiridon, inițiatorul acestui proiect de suflet, muncind 11 ani de zile pentru a performa… iată că sunt chiar „în fața” Dom Vista, asumat și mândru de ceea ce am reușit să realizez! Și am toate motivele să fiu mândru, fiindcă, într-o perioadă grea pe care încă o traversăm, am reușit să înregistrăm performanțe medicale care ne impun în piață drept vârf de lance în materie de tehnologie dedicată luptei împotriva Covid – 19.

Pe lângă unitatea mobilă de testare despre care v-am vorbit anterior, am mai bifat o premieră: laboratorul Dom Vista beneficiază de un kit care poate detecta până la 5 mutații apărute în genomul SARS-CoV 2, folosind tehnica de ulltima generație ARMS PCR, considerată vârful  piramedei în diagnosticarea mutatilor. Astfel, ca urmare a transmiterii intracomunitare a virusului SARS-CoV 2 (Coronavirus) la nivel global,  acesta  a suferit o serie de mutații  cu  consecințe majore în gradul de agresivitate a infecției virale. Genetic,  mutațiile au apărut la nivelul genelor virale (gena S- ce codifică  proteinele Spike, gena M ce codifică proteinele membranare, gena N ce codifică proteinele nucleocapsidiale, gena E ce codifică anvelopa  virală). Așadar, o importanță deosebită o are detectarea mutației de interes și nu indentificarea cu exactitate a tulpinii virale. Performanțele acestui kit sunt susținute de o lungă serie de cercetări în domeniu efectuate în peste 20 de țări. Doar prin depistarea mutațiilor apărute la tulpinile ce afectează populația se pot estima severitatea și evoluția pandemiei.

Cine se află în spatele Dom Vista Medical

Înțelegem din discursul dumneavoastră că v-ați dori ca oamenii să vă rețină ca „medicul Ștefan Spiridon”, nu ca pe omul politic, despre care s-a spus că ar fi folosit influența pentru a-și deschide clinica. Investiți în imagine, domnule doctor?

Ștefan Spiridon: Investesc în promovarea serviciilor medicale pe care le oferim, ci nu în a mă promova pe mine. Nu cred în cei care se laudă că au făcut ceva bun pentru oameni. Dar, probabil că uneori este necesar, pentru a nu da ocazia să se interpreteze… dacă aș fi ieșit să vorbesc despre Dom Vista, unii ar fi zis că mă laud… alții au dat conotație negativă, spunând că sunt „în spate”. Sunt transparent și foarte asumat. În cei 11 ani, am reușit să formez o echipă de specialiști, oameni deosebiți, care performează în profesie. Lor, colegilor mei, le datorez succesul acestui proiect. Ei sunt în spatele Dom Vista!

Cu ce doriți să încheiem?

Ștefan Spiridon: Vreau să încheiem acest interviu cu un mesaj pe care îl transmit ca medic: în contextul pe care îl traversăm, îi rog pe români să dovedească prudență și responsabilitate, să poarte masca și să se testeze imediat, evitând astfel riscul de a-i expune pe cei dragi! Și să continue să se vaccineze!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here