Meciul Mioveni – Dinamo, declarat suspect de un ONG. BETANO refuză să plătească premiile de peste șase luni

BETANO refuză să plătească premiile

Casa de pariuri BETANO refuză, de aproape șapte luni, să plătească premiile celor care au câștigat pariind pe meciul de fotbal CS Mioveni – Dinamo. Mai mult, și banii investiți de câștigători au fost blocați șase luni.

Investigație realizată de Roland Cătălin Pena și Cătălin Antohe

La solicitările jucătorilor de li se explica ce se întâmplă, cei de la BETANO au răspuns că „pariurile plasate pe meciul CS Mioveni – Dinamo București (scor 2-0) sunt încă deschise deoarece asupra evenimentului a fost deschisă o anchetă în conformitate cu termenul 12. 4. 7 din Termeni și Condiții. Pentru anumite evenimente, este necesară confirmarea oficială a rezultatului / integrității meciului respectiv din partea federației corespunzătoare, ceea ce are ca și consecință întârzierea stabilirii acestor pariuri”.

CETĂȚEANUL a luat legătura cu Federația Română de Fotbal, care este „federația corespunzătoare”, de unde ni s-a comunicat, prin Virgil Pascu, Ofițer de Integritate, că nu a existat nicio suspiciune asupra meciului CS Mioveni – Dinamo București, disputat pe 15 aprilie 2022 în cadrul Ligii I. Mai mult, Virgil Pascu ne-a precizat că BETANO nu a informat FRF despre existența unor suspiciuni la meciul respectiv. Aceleași lucruri ni s-au spus și de un oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal.

În aceste condiții, este clar că BETANO nu a informat, conform legii, nici organele de justiție din România despre eventuale infracțiuni la meciul Mioveni – Dinamo.

Două opțiuni, niciun premiu

Răspunsul BETANO a continuat astfel: „În vederea stabilirii pariului / pariurilor dvs., există 2 opțiuni pe care le aveți în baza termenului mai sus menționat:

  1. Fie veți aștepta ca ancheta deschisă asupra evenimentului să fie finalizată astfel încât pariul/pariurile să fie stabilite în funcție de aceasta;
  2. Fie veți solicita anularea pariurilor dvs. și restituirea mizei plasate dacă investigația nu este finalizată în decurs de 6 luni de la data evenimentului”.

Evident că „investigația nu este finalizată” nici astăzi și nici nu se întrevede un termen când va fi încheiată, BETANO neavând niciun interes în acest sens.

Interesul casei de pariuri este să nu plătească câștigurile, nici după ce a ținut blocați șase luni banii pariați de câștigători.

Despre ce „investigație” e vorba am aflat din documentul cu nr. 31191/30.05.2022 al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), instituția de specialitate a administrației publice centrale de reglementare, supraveghere și control în domeniu.

„Meciul de fotbal disputat între CS Mioveni și Dinamo București în cadrul competiției Liga ! din România a fost apreciat de International Betting Integrity Associațion (IBIA) drept suspect de manipulare urmare a identificării unui comportament suspect în legătură cu activitatea de pariere pe acest eveniment. În acest sens IBIA a demarat o investigație în vederea confirmării integrității evenimentului.

Având în vedere recomandările IBIA, organizatorul a decis amânarea validării pariurilor plasate pe meciul de fotbal desfășurat între echipele CS Mioveni și Dinamo București până la finalizarea investigației (…) Având în vedere cele sus menționate, precizăm faptul că, în măsura în care considerați că v-au fost încălcate drepturile ce decurg din relația comercială contractuală pe care o aveți cu organizatorul de jocuri de noroc KAIZEN GAMING INTERNATIONAL LIMITED (operatorul website-ului BETANO.COM – nota CETĂȚEANUL), aveți posibilitatea de a vă adresa instanțelor de judecată, competente în soluționarea unor astfel de litigii”, a răspuns ONJN la sesizarea unui jucător care așteaptă premiul de la BETANO după ce a ghicit că primul jucător care va primi cartonaș în meciul respectiv va fi Steliano Filip de la Dinamo.

În concluzie, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, instituție a statului român, se spală pe mâini, lăsând analizarea eventualelor meciuri trucate în sarcina unui ONG din străinătate! Asta în condițiile în care, repetăm nu a fost reclamată nicio suspiciune nici la Federația Română de Fotbal nici la Liga Profesionistă, nici la Poliție, nici la Parchet!

”Betano ar trebui să rămână fără licență”

„Legal, Oficiul Național pentru Jocuri de noroc trebuie să aplice sancțiuni, iar licența Betano trebuie suspendată. OUG 77/2009 precizează clar, la articolul 8, că un organizator de jocuri de noroc este obligat să achite câștigurile în termen de maximum 3 zile lucrătoare. Betano este obligată să respecte legea în primul rând! Asta trebuie să facă și ONJN, nu să preia articole din regulamentul Betano sub pretextul unei investigații de care nu a auzit nimeni în România. Ce fel de investigații face acel organism din străinătate, telepatice? Din moment ce nicio autoritate competentă din țară nu știe nimic. Mi-e teamă că la ONJN să nu fie niscaiva interese private!”, ne-au dezvăluit surse din ONJN, sub rezerva anonimatului.

Potrivit datelor de pe site-ul web, IBIA este un ONG care se autoprezintă astfel: „Asociația Internațională de Integritate a Pariurilor este vocea lider la nivel mondial în domeniul integrității în industria pariurilor cu licență. Scopul comun al membrilor noștri este de a lupta împotriva corupției în jocurile de noroc pentru a proteja integritatea sportului și a afacerilor sale”.

Betano, două răspunsuri, nimic despre subiect

Am contactat BETANO prin e-mail, la adresa, afișată pe website, romania@betano.com, adresând următoarele întrebări:

  1. Pe baza căror dovezi ați declarat suspect meciul de fotbal CS Mioveni – Dinamo București din Liga I, desfășurat pe 15 aprilie 2022?
  2. Ați informat Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal și autoritățile abilitate ale statului român despre aceste suspiciuni?
  3. Când veți plăti premiile celor care au pariat pe acest meci?

Primul răspuns primit a fost ok: „Vă mulțumim că ați contactat Betano. Solicitarea dvs. (30867031) a fost primită și este procesată de departamentul nostru de servicii pentru clienți. Ne cerem scuze în avans pentru orice întârziere în răspunsul nostru, dar facem tot posibilul să vă răspundem cât mai curând posibil”.

Peste mai puțin de 24 de ore, Betano ne-a lămurit buștean:

„Stimate membru Betano!

Ca urmare a comunicării cu numărul 30867031, am aprecia foarte mult dacă ați putea dedica un minut din timpul dvs. pentru a completa formularul de evaluare, apăsând pe link-ul de mai jos. Opinia dvs. este valoroasă și ne ajută să îmbunătățim serviciile noastre”.

Trebuie să recunoaștem că n-am accesat link-ul „pentru a completa formularul de evaluare”.

Operatorul website-ului BETANO.COM este Kaizen Gaming, o companie înregistrată în Malta sub numărul C43209, cu adresa în Flat B8, ‘The Atrium’, West Street, Msida, MSD 1731, Malta. În România, Kaizen Gaming Ltd deține licența de operare L1170664W000663, emisă pe data de 01.02.2017, de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, validă până la data de 31.01.2027.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here