vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalGraba ministrului Mircea Dobre de a închide birourile de promovare externă poate...

Graba ministrului Mircea Dobre de a închide birourile de promovare externă poate costa bugetul cam jumătate de milion de euro

-

Ministerul Turismului a desființat birourile de promovare în străinătate a turismului printr-o hotărâre de guvern care nu respectat legislația, conform directorilor acestor instituții de promovare.

Mircea Titus Dobre, ministrul care s-a ocupat din ianuarie de turismul românesc, riscă să plătească scump, desigur din bani publici, pentru o decizie pe care nu și-a motivat-o legal, măcar atunci când a fost întrebat în legătură cu acest subiect: 16 directori ai birourilor din străinătate destinate promovării turistice a României se pot întoarce în posturi și pot cere despăguburi de până la jumătate de milion de euro. Asta pentru, Dobre nu a avut răbdare o lună ca să-i demită conform legii.

Reamintim că Dobre a fost evaluat negativ de PSD și s-a propus remanierea sa. După ce Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze, Dragnea a apreciat că Dobre a rămas de partea sa, așa că l-a păstrat și în cabinetul lui Mihai

Posturi pe viață

În luna mai, la inițiativa lui Mircea Dobre, executivul aproba o Hotărâre de Guvern prin care se desființau cele 16 birouri de promovare externă a României. De fapt, directorii acestor institiții, numiți în posturi pe perioadă nederminată, mulți aflați de peste un deceniu în funcție, au refuzat să demisioneze și astfel Dobre a decis să desființe aceste instituții din subordine prin inițierea unei hotărâri de guvern pentru a le reorganiza în vară.

Ministerul Turismului a motivat, pe 28 aprilie, atunci când a anunțat decizia de desființare a birourilor că directorii au înregistrat în contabilitatea institutiei suma nejustificata a ajuns la peste 500.000 de euro, conform unui raport al Curții de Conturi. După reorganizare care urma să aibă loc în toamnă, viitorii directori urmau să aibă mandate  patru ani, evitandu-se astfel situatia de angajati pe perioada nedeterminată ai acestor birouri (în SUA – directorul era în post de 23 ani, Austria – 17 ani, Rusia- 16 ani, Germania- 12 ani, Franta si Italia- 10 ani, Polonia- 8 ani, Anglia- 5 ani).
Așa cum ne-au declarat reprezentanții din domeniul Turismului, decizia de înlocuire a acestora era unor motivată solid prin lipsa performanțelor directorilor și a cheltuielilor nejustificate.

Graba strică treaba

Numai că directorii celor 16 birouri doresc să atace decizia prin care au fost înlocuiți și să ceară despăgubiri, așa cum ne-a declarat un avocat al acestora.

Pe site-ul Ministerului Turismului a apărut pe 28 aprilie, chiar înainte de weekendul de 1 mai, anunțul de proiect de hotărâre de guvern cu privire la închiderea birourilor din străinătate.

Legea 52/2003 cu privire la transparența decizională în administrație republicată în 2013 prevede la articolul 7 ca anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostința publicului cu cel putin 30 de zile înainte de supunerea spre avizare. Mai mult, sunt prevăzute și un minim de zece zile pentru a se primi în scris, propuneri și sugestii în cadrul unei dezbateri publice.

Altfel spus, proiectul de hotărâre de guvern nu putea fi aprobat mai devreme de 27 mai, iar înainte de avizare în Executiv trebuia organizată, cu zece zile înainte, o dezbatere publică. “Ministerul Turismului a încălcat legea și a introdus proiectul de hotărâre în sedință de guvern din data de 5 mai (adica trei zile lucrătoare de la publicare. Proiectul a fost adoptat atunci. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial pe 8 mai”, ne-a declarant avocatul.

Reacția ministrului: nu are reacție

Ministrul Dobre a spus că este dreptul directorilor să atace decizia în instanță. “Judecătorii vor decide. Nu pot să comentez mai mult. Nu pot să vă spun dacă decizia mea a fost bazată pe vreun act legislativ. Instanța va decide cine are dreptate”, ne-a declarant ministrul Turismului. Despăgubirile pe care le pot cere șefii birourile de promovare pot ajunge la jumătate de milion de euro.
Ministrul Turismului, persona non-grata în turism.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...