Măști periculoase în România. Cine le-a adus în țară și cine le vinde

Măști periculoase

Sute de mii de măști periculoase importate din China, care nu respectă standardele medicale, au ajuns în România. Măștile pentru care autoritățile europene au emis alerte au fost vândute inclusiv pe platforme online, precum Emag sau Okazii.ro. Altele au fost trimise în România chiar de Comisia Europeană.

Măștile medicale sunt cele mai râvnite produse în această perioadă, mai ales că, după expirarea stării de urgență, pe 15 mai, s-a impus obligativitatea purtării lor de către populație în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.

Numai că unele dintre aceste măști nu respectă standardele în materie și sunt periculoase pentru cei ce le poartă. Mai multe țări au emis alerte pentru tipurile și modelele de măști periculoase, sute de mii dintre acestea ajungând și în România.

După ce, inițial, au fost emise alerte pentru 32 de tipuri de măști, acum numărul acestora a ajuns la 39.

Capacitatea totală de filtrare a măștilor găsite neconforme este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății,anunț important: Joi vom anunța noile măsuri de relaxare

Cine vinde măștile pentru care s-au emis alerte

Unele măști de tipul celor pentru care s-au emis alerte sunt vândute de diverse firme pe platforme online, precum Emag, Cel.ro sau Okazii.ro. Unii cumpărători au postat chiar comentarii pozitive.

Descrierea măștilor de tipul GB2626-2006, pentru care au fost introduse alerte, făcută de importatori, este de fapt o traducere rudimentară din limba chineză.

Altfel, nu se explică cum te poate proteja masca de prelucrarea „lemnului metalic” sau de „împachetarea mineralelor”.

„Acesta mască este proiectată pentru a fi utilizată pentru particule precum șlefuirea, măturarea, tăierea, împachetarea sau prelucrarea mineralelor, cărbunele, minereul de fier, făină, lemnul metalic, polenul și anumite alte substanțe. Acesta mască poate ajuta, de asemenea, la reducerea expunerilor prin inhalare la anumite particule biologice transmise în aer (exemple: mucegai, Bacillus anthracis, Mycobacterium tuberculosis), dar nu poate elimina riscul de a contracta o infecție sau boală. Masca încorporează tehnologia cu un filtru avansat de microfibră încărcat electrostatic conceput pentru a ușura respirația”, se arată în descrierea măștilor.

Precizăm că aceste măști nu sunt vândute de Emag, ci de diverse firme care folosesc platforma celui mai mare retailer online din sud-estul Europei.

Și platforma online Okazii.ro, unde se găsesc măști susceptibile de a fi periculoase – tipul GB2626-2006, precizează că „Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat”. Aici însă lipsește descrierea produselor.

Cât despre datele vânzătorului, nici nu poate fi vorba. Anunțul de vânzare precizează: „Sub nici o formă nu se poate să ne întâlnim undeva în București!”.

CITEȘTE ȘI: Polițiștii de frontieră și inspectorii sanitari nu se protejează la Vama Nadlac

Măști periculoase, trimise în România chiar de Comisia Europeană

Măști periculoase
Unul dintre modele de măști periculoase pentru care au fost introduse alerte

Culmea, chiar și Comisia Europeană a trimis în România măști pentru care, ulterior, au fost emise alerte de pericol.

La începutul lunii mai, 158 000 măști protecție KN95 GB2626-2006 au fost livrate  gratuit României în cadrul achizițiilor efectuate de către Comisia Europeană pentru Statele Membre, informa Ministerul Sănătății.

Dar Ministerul Sănătății nu a apucat să le distribuie, acestea fiind păstrate pentru completarea stocurilor. Măștile chinezești urmau să fie trimise în țară, în funcție de evoluția pandemiei și a necesităților către furnizorii de servicii medicale și direcțiile de sănătate publică.

Ce modele de măști sunt considerate periculoase

Numărul măştilor periculoase a crescut îngrijorător, acum existând 39 de tipuri de astfel de măşti. Ultimele alerte au fost emise de Polonia, Belgia şi Malta. Prin acreste măști poate trece o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme.

Măști periculoase

Potrivit Infocons, ultima alertă s-a emis pentru următoarele măşti neconforme.

Tipul/numărul modelului: 9901 GB2626-2006 KN95, din China, alertă transmisă de Polonia şi e de tipul grav.

Tipul/numărul modelului: KN 95, tot din China. Alerta a fost transmisă de Polonia şi este de tipul grav.

Denumire: KN95 Protective Mask, tipul/numărul modelului: KN 95, vin din China, cu alertă de tip grav transmisă de Polonia.

Marcă: KSL, denumire: KN95 protective mask, tipul/numărul modelului necunoscut, ţara de origine China, alertă transmisă de Belgia, tip de alertă: grav.

Marcă: Adiutor, KYJKKJ, denumire: FFP2 Mask, tipul/numărul modelului: KY2020, ţara de origine China, alertă transmisă de Malta. Aceste măşti au fost găsite şi în Estonia.

Tipul/numărul modelului: KN 95, ţara de origine: Republica Populară Chineză, alertă transmisă de Malta.

Marcă: X.Y.T XiangYanTang, denumire: KN 95 particulate respirator, cod de bare: 20546625, ţara de origine: Republica Populară Chineză, alertă transmisă de Malta.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.