Marea răzgândeală: PNL vrea alegerea primarilor în două tururi. Iohannis a promovat fără obiecţii legea ce prevede un singur tur

PNLPNL a adoptat sâmbătă la Poiana Brașov o rezoluție în care își reafirmă susținerea pentru modalitatea de alegere a primarilor în două tururi de scrutin.

„Am susținut această modificare a legii în cursul dezbaterilor parlamentare, însă majoritatea PSD-UNPR-ALDE a dat dovadă de un profund dispreț față de principiile democratice și a respins propunerea PNL. Vom susține în continuare acest principiu și, mai mult decât atât, PNL se angajează să reintroducă alegerea primarilor în două tururi de scrutin de îndată ce va avea o majoritate parlamentară”, se afirmă în documentul menționat.

Ce uită însă să spună liberalii este că preşedintele Klaus Iohannis, ajuns la Cotroceni cu susţinerea PNL, a promovat fără obiecţii legea ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.  Asta cu toate că avea la dispoziţie varianta constituţională de a retrimite legea în Parlament, aşa cum a făcut ulterior cu Codul Fiscal.

Atitudinea preşedintelui a fost taxată dur la vremea respectivă de eurodeputatul PPE Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei. „Promulgarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, care permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, înseamnă o aprobare directă pentru menținerea sistemului baronilor locali și a rețelelor de furt din bani publici, pe care aceștia le-au creat de-a lungul anilor. Președintele Iohannis avea la îndemână posibilitatea întoarcerii legii în Parlament, cu solicitarea reexaminării acesteia”, a spus Monica Macovei.

Opoziţia de faţadă afişată de PNL în Parlament

Şi nici în Parlament opoziţia PNL nu a fost decât de faţadă. Pe 6 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

PNL
Klaus Iohannis, un susţinător făţiş al alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin

Reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene. Deputatul PNL Ioan Oltean a arătat că PNL susţine ca alegerea primarilor şi a preşedinţilor CJ să se facă în doauă tururi de scrutin.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a spus că toţi primarii PNL au cerut să se menţină alegerea într-un singur tur, însă PNL susţine două tururi deoarece „trebuie legiferat în intersul comunităţilor locale şi pentru democraţie”. Propunerea nu a fost acceptată de plen. Se vede însă treaba că de la declaraţii la urna de vot este cale lungă, din moment ce numai 22 de deputaţi au votat împotriva proiectului de lege.

De altfel, pe 20 aprilie, în urma consultărilor cu Klaus Iohannis, partidele parlamentare conveniseară ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur şi în 2016. Deşi anunţaseră iniţial că merg la întâlnirea cu preşedintele pentru a susţine alegerile în două tururi, liberalii au anunţat ulterior că sunt de acord cu varianta PSD.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here