Mafia medico-legală, principalul „apărător” al medicilor vinovați de malpraxis

malpraxis
Malpraxisul medical se traduce prin suferință, lege permisivă, medici care sunt apărați de alți medici puși să le judece actul medical și pacienți ignorați

În România, malpraxisul medical se traduce prin suferință, lege permisivă, medici care sunt apărați de alți medici puși să le judece actul medical și pacienți ignorați. Trăim în continuare într-o țară care nu-și repectă bolnavii, în care termenul de malpraxis nu înseamnă mai nimic iar asta nu duce la schimbarea atitudinii medicului față de pacient și mai ales față de meseria lui. Legea malpraxisului este mai mult de formă și făcută parcă să-i apere pe medici, dar nu este singurul obstacol.

În cazurile de malpraxis medical victimele nu se luptă doar cu cei care, din neglijență sau nepricepere, i-au nenorocit pe viață! Ei se luptă cu un întreg sistem care încearcă, uneori timid, alteori fățiș, să îi protejeze pe autorii erorilor medicale! În cele mai multe dintre cazuri, primul bastion de „apărare” al medicilor vinovați este institutul de medicină legală, locul unde instanța sau organele de cercetare penală îl trimit pe orice pacient, victimă a erorii sau neglijenței medicilor, să obțină un certificat medico-legal.

Un raport de expertiză medico-legală corect și obiectiv întocmit poate contribui la aflarea adevărului și la soluționarea dosarului. Din păcate însă, corectitudinea și obiectivitatea nu prea există în cadrul acestei proceduri. De cele mai multe ori îi iau loc prieteniile între medici, tergiversările și chiar bătaia de joc.

Copil condamnat de două ori – „expertize medico legale soluționate prin prietenie”

malpraxis
Malpraxisul medicilor de la Petroșani nu a putut fi sancționat nici până astăzi

Au trecut mai mult de doi ani de când la Spitalul de Urgență Petroșani s-a născut un copil, cu absența congenitală a ambelor picioare și a antebrațului drept. O simplă ecografie abdominală efectuată în mod corect de către medici în primele săptămâni de sarcină ar fi permis evaluarea completă a dezvoltării fătului și chiar aspectul diverselor organe. În acest caz s-a dispus expertiza în octombrie 2013, care a a fost finalizată abia în septembrie 2014, fiind depusă la dosarul penal în octombrie 2014, la exact un an de la dispunerea ei spre efectuate de către organele de urmărire penală. Pentru că prima expertiză a lăsat neclarificate o serie de aspecte, în iunie 2015 a fost dispusă spre efectuare o nouă expertiză medico-legală, pentru finalizarea căreia se va mai aștepta, probabil, cel puțin încă un an. În tot acest timp, copilașul, care provine și dintr-o familie modestă, fără posibilități financiare, nu poate beneficia de tratamentele medicale de care are nevoie. Așteptând rapoartele de expertiză și finalizarea anchetei penale, prin tragerea la răspundere penală și civilă a cadrelor medicale vinovate, micuțul și familia sa nu pot primi despăgubirile la care au dreptul și care le sunt atât de necesare.

Opinia generală este aceea că, în loc să contribuie la aflarea adevărului și la identificarea erorilor medicale săvârșite în exercitarea actului medical, expertiza încearcă să disculpe și chiar să acopere cadrele medicale, chiar și atunci când eroarea este una evidentă, grosolană, susține Kristian Winzer, avocat partener la S.C.P. “Winzer, Martinescu, Apârcioaie și Asociații”. El spune că, la nivelul unui județ, medicii legiști se cunosc, aproape întotdeauna, cu posibilii autori ai erorilor medicale. „Găsesc profund inadmisibilă soluționarea expertizei prin prisma acestor relații de prietenie. Nu este posibil ca răspunsurile expertului să fie date în bătaie de joc, uneori pe lângă subiect, iar alte ori selectiv, în sensul în care nu se răspunde la toate obiectivele. Avem clienți care, dincolo de vătămarea produsă în urma erorii medicale, pe fondul stresului continuu cauzat de această efectivă bătaie de joc reprezentată de felul în care se realizează expertizarea medico-legală, au suferit accidente vasculare cerebrale sau au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiace, diabet și alte boli sau care suferă în formă progresivă urmările culpelor medicale”, spune Winzer.

Neglijența chirurgilor, „păzită” de medicii legiști

malpraxis
Kristian Winzer:„ Este nevoie urgentă de reglementări legislative în acest sistem. Vorbim de unele care să stabilească, fără echivoc, un termen fix și imperativ înăuntrul căruia să fie efectuată expertizarea medico-legală”

Într-un dosar de malpraxis medical toate părțile, de la victime până la medici, de la avocați până la polițiști și procurori, așteaptă ca la dosar să fie depus raportul de expertiză medico-legală de specialitate. Acel raport de expertiză medico-legală va clarifica, mai mult decât o pot face alte mijloace de probă, existența sau nu a unei medicale și persoanele care se fac vinovate de săvârșirea ei. Pentru clienți este un stres continuu și o perioadă chinuitoare. Unui pacient operat în anul 2013 la un cunoscut spital din București pentru o banală îndepărtare a veziculei biliare, i-a fost pusă în primejdie viața și i-a fost cauzată o infirmitate fizică permanentă în urma ”uitării” în abdomen, de către cadrele medicale, a două comprese sterile de dimensiuni mari (20 cm/ 20 cm) care i-au provocat o infecție gravă la nivelul colonului și i-au perforat stomacul. „În cazul său, expertiza medico-legală a fost dispusă, la cererea Casei noastre de avocatură, în iulie 2014. Deși nu a fost o expertiză complexă, elementele necesare a fi clarificate fiind extrem de bine determinate, raportul a fost finalizat abia în iunie 2015, la acest moment nefiind încă trimis de către I.N.M.L. Mina Minovici la dosarul aflat pe rolul organelor de urmărire penală. Pe fondul așteptării concluziilor de la I.N.M.L., clientul nostru a suferit un accident vascular cerebral, în prezent fiind într-o procedură complexă și greoaie de recuperare”, spune Winzer.

Șase ani de expertize medico-legale

Termenul în care se efectuează o expertiză medico-legală este unul profund nerezonabil. Este inadmisibil ca o expertiză de specialitate să dureze, în medie, cel puțin 1 an și există posibilitatea reală, dacă nu chiar certitudinea, ca în fiecare dosar să fie dispuse și administrate mai multe astfel de expertize! Cine poate oferi, unui pacient căruia în urma unei erori de diagnostic și tratament i-a fost amputat un picior sau care a rămas cu o mână paralizată, o explicație rezonabilă pentru care trebuie să aștepte ani și ani de zile pentru ca niște specialiști să concluzioneze în sensul existenței sau nu a acelei erori medicale? Aceasta pentru a nu mai spune și faptul că, de multe ori, tocmai pentru a obține mai repede raportul de expertiză medico-legală, victima însăși sau urmașii acesteia sunt puși în situația de a achita contravaloarea expertizei – altfel având de așteptat alte câteva luni pentru îndeplinirea procedurilor birocratice de decontare de către stat a cheltuielilor ocazionate de procedura de expertizare.

Încă un caz concret de malpraxis medical! Acesta a fost săvârșit la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea în anul 2008 și a avut având ca obiect uciderea din culpă a unei persoane. În acest dosar se tot efectuează expertize medico-legale de specialitate încă din anul 2009. Primul raport a fost întocmit în anul 2009 la Serviciul Județean de Medicină Legală Vîlcea și a stabilit că nu există culpă medicală. Al doilea raport a fost realizat de către I.N.M.L. București în anul 2010 și a reținut grave deficiențe în acordarea asistenței medicale, stabilirea eronată a diagnosticului și instituirea tardivă a tratamentului de specialitate și a constatat existența unor înscrisuri medicale incomplete, ceea ce echivalează cu o deficiență de monitorizare medicală. A mai trecut un an până când acest din urmă raport a fost avizat de către o comisie superioară de experți de la București, pentru ca ulterior să se dispună și să se efectueze un nou raport de expertiză medico-legală. În anul 2012, acest ultim raport a fost, din nou, avizat de către Comisia de Avizare și Control, care a stabilit că se impune consultarea unor specialiști reputați. „În prezent, după 6 ani de expertizări medico-legale, se așteaptă ceea ce sperăm cu toții să fie ultimul document medico-legal de specialitate. Este nevoie urgentă de reglementări legislative în acest sistem. Vorbim de unele care să stabilească, fără echivoc, un termen fix și imperativ înăuntrul căruia să fie efectuată expertizarea medico-legală, de către medici legiști asupra cărora să nu mai planeze suspiciuni rezonabile că imparțialitatea lor ar fi afectată și care să fie trași la răspundere în situația în care nu își exercită cu obiectivitate și corectitudine atribuțiile specifice”, spune Kristian Winzer.

Justiția, ultima speranță țn cazurile de malpraxis

O vorbă veche spune însă că adevărul iese întotdeauna la suprafață. Și astfel se întâmplă și în cazurile de malpraxis medical. Dacă într-adevăr există o eroare medicală, ea va fi dovedită, pentru că există și medici legiști profesioniști, corecți și obiectivi, care întocmesc cu bună-credință raportul tehnic și care înțeleg faptul că pacienților care au avut de suferit în urma neglijenței unor cadre medicale trebuie să li se facă dreptate. Kristian Winzer este și el optimist că sistemul poate fi învins: „Dacă nu o fac aceștia, există procurori și judecători pentru care dreptatea și adevărul chiar sunt niște virtuți! Pacienții nu trebuie, în niciun moment, să cedeze! Ei trebuie să caute, necontenit, să învingă acest sistem. Este o luptă nedreaptă, dar care poate fi câștigată!”

5 COMENTARII

  1. Buna ziua.Sunt o mamica din Tulcea.Noi ne-am pierdut copilasul la varsta de 7 ani si 8 luni ,face trei luni de cand nu mai este langa noi.Am cerut o expertiza medicala si si a fost acceptata mai greu dar a fost facuta deoarece puiutul nostru nu a fost niciodata atat de grav ca la varsta aceasta sa aflam ca avea cordiomiopatie dilatativa cu disfunctie severa .Avem suspiciunile noastre si pentru linistea noastra am cerut expertiza.Suntem la fel de convinsi ca se fac si magarii in domeniul acesta.La Colegiul medicilor cand am ajuns am fost incoltita de acestia si se vedea ca tineau apararea colegei lor.Multi au fost descurajati sa mearga mai departe ,de acestia.Am vrea sa stim cat dureaza o expertiza ,cu aproximatie?

LĂSAȚI UN MESAJ

*