Mafia din Poliție. Cum se măsluiesc probele în accidentele mortale

Statul tâlhar
Fiul omului de afaceri, Bogdan Banu, a fost scos țap ispășitor pentru producerea unui groaznic accident

Mafia din Poliție. Cazul crimelor de la Caracal este doar vârful icebergului unui sistem măcinat de corupție și incompetență. De mai bine de 9 ani un bărbat din Tecuci își caută dreptatea, după ce a fost scos țap ispășitor pentru producerea unui accident rutier mortal. Ancheta a fost aranjată pentru ca tatăl unui polițist să scape neanchetat, basma curată. Deși polițiștii implicați au recunoscut la Direcția Generală Anticorupție măsluirea cazului, justiția s-a dovedit a fi surdă și oarbă.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Andrei Sidorov

Dacă la București lupta anticorupție pare să funcționeze, deferind justiției foști miniștri, parlamentari sau înalți funcționari, în orașele mici cu totul altfel stau lucrurile. Personajele influente devin rude prin lungi serii de nunți, botezuri, cumetrii, iar speranța omului simplu într-o justiție corectă devine un ideal greu de atins.

I s-a întâmplat și unui tânăr din Tecuci, scos țap ispășitor pentru producerea unui groaznic accident. În noaptea fatidică de 12 spre 13 iunie 2010, doi cultivatori de legume care opriseră pe centura Tecuciului să facă o pană de cauciuc au sfârșit după ce au fost spulberați de o mașină. Deși Bogdan Banu (38 de ani) a trecut pe acolo după producerea accidentului, lovind sacii cu legume lăsați în drum de victime, dar atingând cu bara și unul dintre autoturismele oprite pe marginea drumului – după cum aveau să dovedească experții, a fost declarat vinovat de accidentul mortal. Cel despre care se crede că ar fi adevăratul autor al accidentului, Sandu Ferțu – tatăl unui polițist de la Poliția Rutieră Tecuci, a fost scos basma curată, mașina acestuia nefiind niciodată expertizată. Aflat la locul accidentului Sandu Ferțu și-a chemat fiul – polițistul la „Rutieră” Ionel Ferțu, să vină să facă ancheta, în loc să sune la 112.

Apoi, Ferțu senior a dispărut misterios de la locul accidentului şi nimeni nu a verificat de la ce maşină provin resturile găsite în zonă. Expertizele au dovedit ulterior că resturile de la locul accidentului nu aparțineau mașinii lui Bogdan Banu, ci uneia care nu a fost găsită la locul accidentului.

Logica Diavolului la Curtea de Apel Galați  

A fost un caz cusut cu ață albă de la cap la coadă, după cum vom arăta în continuare. Că Bogdan Banu este nevinovat au dovedit-o, fără să vrea, chiar procurorii, cei care s-au străduit să-l scoată țap ispășitor.

Deși, inițial, aceștia au cerut pentru Bogdan o pedeapsă de 18 ani de închisoare, ținând cont de gravitatea extremă a faptelor – uciderea a doi oameni din culpă și părăsirea locului accidentului, la finalul anchetei, aceeași procurori și-au redus „pretențiile” la 3 ani cu suspendare. Judecătorilor nu li s-a părut nimic în neregulă și, în loc să stăruie pentru aflarea adevărului așa cum aveau obligația ca magistrați, l-au condamnat pe Bogdan Banu la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, cu interdicția de a mai conduce în următorii 10 ani.

Pedeapsa a fost menținută și la recursul de la Curtea de Apel Galați, unde decizia a rămas definitivă și irevocabilă. Aici, puși în fața dovezilor, atestate de experți de renume, că Bogdan Banu nu putea fi cel care a accidentat mortal victimele, judecătorii au emis judecăți absurde, chiar scandaloase: „Nu pot fi primite susținerile făcute conform cărora accidentarea victimelor nu a fost produsă de mașina condusă de inculpatul Banu Bogdan, neputându-se aprecia că acesta nu a avut nicio culpă în producerea evenimentului rutier, și nici că a părăsit în mod justificat locul accidentului”.

Cu alte cuvinte, spun judecătorii, dacă Bogdan Banu a intrat în coliziune cu sacii de legume lăsați de victime pe marginea drumului, e musai vinovat și de moartea acestora.

Mafia din Poliție. Ancheta a fost preluată de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

La 9 ani de la accident, Bogdan Banu luptă și acum să i se facă dreptate
La 9 ani de la accident, Bogdan Banu luptă și acum să i se facă dreptate

Bogdan nu s-a împăcat însă niciodată cu gândul că a fost acuzat pe nedrept de moartea a doi oameni. De ani buni, el se luptă cu morile de vânt și cu mafia din Poliție pentru a demonstra că este victima unei conspiraţii a „oamenilor legii”.

Acum, stăruința sa începe să dea roade, pentru că alți procurori care înțeleg să-și facă datoria au constatat ceea ce era evident: Bogdan este o victimă a mafiei din justiția gălățeană. Recent, dosarele sale au fost preluate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„De 9 ani mă lupt cu această mafie de așa-ziși oameni ai legii să-mi dovedesc nevinovăția. Mi-au distrus viața și mi-au afectat familia”, a declarat, pentru ziarul Cetățeanul, Bogdan Banu.

Vă prezentăm în continuare dovezi ale mascaradei de anchetă care l-a transformat în vinovat pe Bogdan Banu, pentru ca autorul accidentului mortal să scape de rigorile legii.

Martor-cheie

În momentul impactului, sacii cu legume s-au împrăștiat pe carosabil
În momentul impactului, sacii cu legume s-au împrăștiat pe carosabil

Imediat după producerea accidentului, la fața locului au fost trimise două echipaje de la Poliția Tecuci, din care a făcut parte și fiul lui Sandu Ferțu, deși acestea nu aveau competența legală să intervină, deoarece locul accidentului face parte din jurisdicția Poliției Galați.

Martorul-cheie în acest caz a fost şoferul unui TIR, Marius Gabriel Nechita, care a sosit la faţa locului imediat după accident. Mărturia sa îl scoate din culpă pe Bogdan Banu și îl plasează la locul accidentului pe Sandu Ferțu, care inițial a declarat că a ajuns acolo mai târziu.

„La un moment dat, am văzut parcate trei maşini, în acelaşi timp am văzut că din sensul opus se apropia cu viteză o altă maşină (n.r. autoutilitara Mitsubishi condusă de Bogdan Banu) care circula cu faza lungă. Analizând situaţia celor trei maşini staţionate şi având în vedere viteza cu care se deplasa maşina din faţa mea am intuit pericolul şi am redus viteza, am făcut fleş scurt pentru a-l avertiza pe cel din faţă şi m-am apropiat cât mai mult de parapetul de pe partea mea. Am văzut că cel care se apropia din sensul opus de mers a efectuat manevra pe care eu o intuisem, a intrat pe sensul opus de mers, adică pe sensul meu pentru a trece de prima maşină pe sensul lui de mers, maşina care avea avariile pornite”, a declarat Marius Gabriel Nechita.

Declarația acestuia este confirmată de cea a lui Bogdan Banu: „În timp ce mă aflam pe centura localității Tecuci, m-am întâlnit cu un autovehicul. În momentul în care m-am apropiat de el, acesta a aprins faza lungă. Am aprins și eu faza lungă, ocazie cu care am văzut că la câțiva metri distanță era parcată o mașină pe sunsul meu de mers, fără să fie semnalizată. Am tras stânga de volan, având impresia că am lovit mașina staționată, strecurându-mă pe lângă autovehiculul care venea din sens opus. După ce am trecut de mașini, am redus viteza și uitându-mă în oglinda retrovizoare nu am văzut pe nimeni, ceea ce m-a făcut să-mi continui drumul. Mașina din sens opus era un TIR ce se deplasa cu viteză redusă, cât mai mult pe partea dreaptă, permițându-mi să fac manevra de depășire. Șoferul de TIR a avut posibilitatea să vadă că pe partea mea erau parcate trei mașini nesemnalizate și că eu veneam din pantă, fără să am vizibilitate față de ceea ce se afla pe sensul meu de mers. Trecând de primul autoturism, am constatat că mai erau parcate încă două autoturisme pe sensul meu de mers, ceea ce nu mi-a permis să intru pe banda mea, continuându-mi drumul pe contrasens. Abia atunci am înțeles de ce șoferul de TIR mi-a făcut cu farurile, a declarat Bogdan Banu.

Șoferul de TIR, scos pe ușa din dos de polițiști

Pentru că mărturia șoferului de TIR îl scotea din culpă pe Bogdan Banu și îl plasa la locul accidentului pe Sandu Ferțu, polițiștii a încercat să-l determine să-și modifice declarația.

Concret, au vrut să-l convingă pe Marius Nechita să mintă, adică să spună că s-a intersectat cu Banu mai târziu, după locul în care vroiau să demonstreze că el a produs accidentul!

Polițiștii au completat ei declarația și i-au cerut șoferului de TIR să vină să o semneze în miez de noapte, nu la Poliție, ci în afara orașului.

„Am fost sunat de un polițist de la Poliția Tecuci, care mi-a comunicat faptul că este necesar să mai dau o declarație. Am fost de acord, însă m-am trezit că în timp ce eram în trecere prin Tecuci mi s-a dat întâlnire la o stație PECO, unde s-a prezentat un polițist, coleg al celui cu care am vorbit la telefon, care mi-a prezentat o declarație scrisă de el, cerându-mi să o semnez, motivând că nu mai are rost să pierdem timpul. Citind declarația care mi s-a prezentat, am văzut că declarația este în contradictoriu cu cea dată de mine și am refuzat să semnez, a declarat, ulterior, șoferul TIR-ului în fața procurorilor Direcției Generale Anticorupție.

Cum a dispărut o probă crucială

La fața locului au fost găsite fragmente care nu proveneau nici de la mașinile accidentate, nici de la autoutilitara Mitsubishi
La fața locului au fost găsite fragmente care nu proveneau nici de la mașinile accidentate, nici de la autoutilitara Mitsubishi

O altă probă crucială care ar fi putut face lumină în acest caz a fost făcută pierdută de polițiști. Este vorba de imaginile surprinse de camerele video amplasate la o benzinărie Lukoil, care ar fi stabilit că nu doar Bogdan Banu a trecut prin zonă după producerea accidentului, ci și o Dacia 1310 ale cărei resturi au fost găsite la locul accidentului (pe care polițiștii nu au căutat-o niciodată).

Poliţiştii s-au contrazis flagrant în privinţa imaginilor video, neputând să explice de ce nu le-au luat în considerare. Poliţistul Gică Niţu, cel care a condus ancheta penală legată de accident, a declarat că „nu au fost verificate camerele video” şi că pe parcursul anchetei nu s-a mai solicitat obţinerea lor deoarece „era tardiv”. El a fost însă contrazis de poliţistul Gigi Doniga, care a spus că, de fapt, imaginile video ar fi fost verificate de colegul său Mircea Masgras, dar că acesta „nu a obţinut niciun indiciu în cauză”. La rândul lui, Masgras a recunoscut că a verificat imaginile, dar a spus că nu a considerat că era necesar să facă un proces-verbal în acest sens, dat fiind că nu ar fi remarcat nimic pe acestea.

Tatăl polițistului s-a încurcat în declarații

Cel pe care anchetatorii s-au dat peste cap pentru a-l scoate din anchetă și către care converg toate probele că ar fi autorul accidentului, Sandu Ferțu, și-a schimbat de mai multe ori declarația. Anchetatorii au închis însă ochii.

Iniţial, s-a consemnat, de către polițiști că Ferţu a sosit ulterior la locul accidentului. „La faţa locului nu a fost identificat niciun alt conducător auto sau alt autoturism implicat în evenimentul rutier, fiind identificat numitul Ferţu Sandu care a ajuns la faţa locului imediat după producerea evenimentului rutier, au scris polițiștii în procesul-verbal de cercetare. Sandu Ferțu a declarat că a văzut cele două victime pe asfalt, motiv pentru care a oprit.

În instanţă însă, Ferțu s-a sucit, afirmând cu totul altceva. El a spus că a ajuns la faţa locului chiar înainte de accident, depăşind celelalte două maşini și parcând în apropiere. A mai declarat că nu a văzut nimic, nici măcar victimele întinse pe caldarâm, după cu se consemnase în declarația dată în fața agenților de la Poliția Tecuci, Fănel Oprea și Gică Nițu.

Nici cu ocazia audierii de către ofițerii DGA, Sandu Ferțu nu și-a mai recunoscut declarațiile date la momentul producerii accidentului, deși aceste declarații i-au fost citite de către organele de anchetă la acel moment. Ancheta pentru mărturie mincinoasă a fost apoi „albită” de un alt procuror.

NUP pentru mărturie mincinoasă

Culmea este că, în 2011, procurorul de caz s-a autosesizat pentru mărturie mincinoasă împotriva lui Sandu Ferțu, dar dosarul deschis atunci a fost îngropat rapid de către un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. Remarcați „indulgența” procurorului Carlo Gabriel Ilieș în rezoluția NUP, din 20 iulie 2011:

„Pe parcursul actelor premergătoare, din declarațiile numitului Sandu Ferțu aflate la dosarul cauzei, atât în faza de urmărire penală cât și în cea de judecată, se observă inadvertențe în ceea ce privește prezența acestuia sau nu la locul accidentului și de asemenea există diferențe între declarațiile acestuia și declarațiile martorului Nechita Marius Gabriel (n.r. șoferul de TIR), dar nu se poate considera că nu au spus tot cu privire la împrejurările esențiale ale producerii accidentului, astfel că urmează a se confirma propunerea organelor de poliție de a nu se începe urmărirea penală în cauză”.

Cumetriile din justiția gălățeană

În plângerea depusă la Secția pentru Investigarea Infacțiunilor din Justiție, Bogdan Banu a dezvăluit o încrengătură de cumetrii care îi leagă pe anchetatori de presupusul autor real al accidentului, indicat de Banu. Procurorii de la SIIJ au acum și mobilul abuzurilor făcute de oamenii legii împotriva lui Banu Bogdan:

„Oancea Florin în calitate de prim procuror prin pronunțarea ordonanței nr. 102/II/2 din 07.11.2018, a menținut ca reală o situație falsă în baza căreia eu am fost propus de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci ca să fiu condamnat la 18 ani închisoare (…) știind că autorul de fapt al accidentului este numitul Ferțu Sandu, unchiul soției sale, iar ofițerul care a instrumentat dosarul respectiv Oprea Fănel este cumătrul său, iar procurorul care a anchetat polițiștii în dosarul înregistrat cu nr. 4707/P/2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci implicați în derularea anchetei, respectiv Doruș Cristina-Petrina este nașa de cununie a polițistului Oprea Fănel. (…) Prin clasarea ca nefondată a plângerii depusă de mine, prim procurorul Oancea Florin a validat toate infracțiunile comise atât de rudele sale cât și a celorlalți colegi implicați în soluționarea dosarului”, se arată în plângerea depusă la SIIJ, care i-a determinat pe procurori să deschidă o anchetă.

Șase experți, o singură concluzie: Bogdan Banu NU este autorul accidentului!

Prof. univ. dr. Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici”
Prof. univ. dr. Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici”

Nu mai puțin de 6 (șase) experți criminaliști au contrazis flagrant concluziile anchetei care a dus la condamnarea lui Bogdan Banu. Nemulțumiți, judecătorii au dispus o a șaptea, făcută pe calculator și nu la fața locului, ale cărei concluzii a ajutat instanța să-l scoată pe Banu țap ispășitor.

În acest caz s-a pronunțat și celebrul profesor universitar doctor Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici”, pătrivit căruia

„Se poate afirma fără niciun dubiu că pe caroseria și pneurile autovehiculului care a produs leziunile constatate pe corpul celor două victime au rămas urme biologice (sânge, fragmente de țesut epidermic)”.

Cu alte cuvinte, Bogdan Banu nu este autorul accidentului, deoarece pe mașina sa nu au fost descoperite urme biologice, după cum avea să constate alt expert, Conf. univ. dr. inginer Alexandru Petrescu: „Lipsa urmelor de sânge sau materie organică atât pe autoutilitara Mitsubishi, cât și pe elementele desprinse sau rupte din ea găsite în zona accidentului, sunt un indiciu că autoutilitara Mitsubishi nu a lovit cele două victime”.

Autovehicolul care a omorât cele două victime, misterioasa Dacia 1310, despre care se afirmă că ar fi fost condusă de Sandu Ferțu, a fost ignorată de polițiști, care au făcut tot posibilul să ascundă existența ei, inclusiv prin manipularea imaginilor video de la benzinăria Lukoil.

Reputatul legist Vladimir Beliș a arătat că mașina care a lovit victimele are urme biologice. Or, autoutilitara lui Bogdan Banu nu avea așa ceva
Reputatul legist Vladimir Beliș a arătat că mașina care a lovit victimele are urme biologice. Or, autoutilitara lui Bogdan Banu nu avea așa ceva

La fel de tranșant a fost și expertul tehnic Nicușor Hanganu. Acesta a stabilit că la fața locului au fost descoperite bucăți dintr-o bară care nu proveneau de la mașina lui Bogdan Banu. „Primul impact a fost între un autoturism (altul decât autoturismul lui Bogdan Banu) și victime, impact ce s-a produs în zona roții din spate stânga a autoturismului Dacia GL 08 FYV, zona în care au fost evidențiate și elementele din plastic negru ce nu apartin niciuneia dintre masinile victimelor sau a inculpatului; al doilea impact s-a produs între autoutilitara Mitsubishi și sacii cu legume aflați pe carosabil; interpretarea probelor conduce la concluzia că autoutilitara Mitsubishi condusă de Banu Bogdan nu a fost implicată în accidentul rutier soldat cu decesul numiților Mițoi Sandu și Arghire Nicolae, a stabilit expertul.

Experții au concluzionat că nu Bogdan Banu este autorul accidentuluiÎn ciuda acestor expertize, judecătorii l-au considerat vinovat de producerea accidentului pe Bogdan Banu, condamnându-l la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

 

Mașinăria de tocat dosare a Parchetului

Florin Balcan, fost șef al Poliției Tecuci, a fost cercetat pentru corupție
Florin Balcan, fost șef al Poliției Tecuci, a fost cercetat pentru corupție

În 2015, Bogdan Banu s-a adresat Parchetului General solicitând cercetarea a cinci agenți și a șefului Poliției Tecuci, comisarul-șef Florin Balcan, între timp destituit și judecat pentru fapte de corupție.

Plângerea a avut un traseu sinuos, întorcându-se exact la unitatea de parchet care a validat ancheta părtinitoare a polițiștilor – Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. De la Parchetul General, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, unde prim-procurorul Didina Dănăilă a constatat că e vorba de infracțiuni de corupție și a trimis dosarul la DNA Galați.

În octombrie 2015, DNA a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Tecuci, pentru ca polițiștii să fie cercetați pentru abuz în serviciu. Reluarea dosarului a avut însă aceeași soartă. Procurorul Cristina Petrina Doruș a clasat cauza în ceea ce îi privește pe agenții Masgras Mircea, Bălan Gabriel, Doniga Gigi, Iacomi Radu și Apostu Ionel. În ceea ce-l privește pe șeful Poliției Tecuci, Florin Balcan, de dosar s-a ocupat Parchetul Curții de Apel, care de asemenea a dat NUP.

Polițiștii din Tecuci, năravuri vechi

Distrugerea de probe nu este ceva nou pentru poliţiştii de la Rutiera din Tecuci. În mai 2019, Curtea de Apel Galaţi i-a condamnat definitiv pe şapte poliţişti, trimişi în judecată pentru corupţie, la pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării până la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, fiind obligaţi şi la plata unor cheltuieli judiciare record, de peste 110.000 de lei. Polițiștii condamnați au luat mită de la șoferi pentru a nu-i amenda. În plus, pentru a-şi şterge urmele, ei au distrus aparatura de interceptare montată de DGA în maşinile de serviciu. Nu înainte, însă, de a fi înregistraţi în timp ce discutau despre falsificarea unor dosare penale cam în aceeaşi manieră  ca în cazul în care s-a procedat în cazul lui Bogdan Banu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.